Artikel top billede

Google Apps indeholder web-baserede applikationer til blandt andet tekstbehandling, regneark, præsentationer og mail.

Googles kontorpakke er næsten moden til prof-brug

Flere danske virksomheder vil følge i Berlingske-koncernens fodspor og skifte til Googles web-kontorpakke, vurderer Devoteam Consulting. Men Googles løsning er fortsat mangelfuld på visse områder.

Det er overraskende, når Berlingske-koncernen med næsten 3.000 medarbejdere skrotter Microsofts kontorpakke-løsning og i stedet satser på Googles web-baserede alternativ, Google Apps.

Sådan lyder reaktionen fra Tim Daniel Hansen, seniorkonsulent hos Devoteam Consulting, der rådgiver store danske virksomheder om it. Han peger på, at Berlingske-huset ikke minder om den typiske Google-bruger i Danmark.

"Det, vi har set indtil nu, har typisk været mindre, kreative virksomheder, og den kategori synes jeg ikke, at Berlingske hører til. Hos dem er det kritisk, at man kan overholde deadlines, at man har en høj oppetid på de redskaber, man bruger, er produktiv og så videre," siger Tim Daniel Hansen.

Han kan dog samtidig godt forstå Berlingskes valg, for Googles kontorpakke er blevet kraftigt forbedret over det seneste år.

"Rent funktionalitetsmæssigt er den nu ved at være på plads. Ni ud af 10 brugere har, når alt kommer til alt, ikke brug for de hundredvis af faciliteter, der findes i Microsofts kontorpakke. De bruger kun de faciliteter, der også er på plads i Googles kontorpakke eller Zoho eller andre cloud-kontorpakker," forklarer Tim Daniel Hansen.

Nu starter eksperimenterne

Mens en række mindre virksomheder efterhånden har foretaget skiftet til Google Apps, så er Berlingske-koncernen den første store virksomhed i Danmark, der skifter fra Microsofts kontorpakke-miljø til Googles.

Og Tim Daniel Hansen vurderer, at flere større virksomheder i den kommende tid vil begynde at eksperimentere med Googles løsning.

"Når vi kigger på vores kunder, er der rigtig mange, der snakker om det her, og jeg tror, at der er rigtig mange, der vil begynde med at eksperimentere med det."

"Der er ingen tvivl om, at økonomien er en kraftig økonomisk driver. Hvis man kun fokuserer på bundlinjen, så er der en kæmpe stor forskel på licensudgifterne på en Microsoft-kontorpakke og så på, hvad det koster for en virksomhed at køre på Google Apps eller de gratis alternativer, der findes derude."

"Jeg tror, at fleksibiliteten også bliver en stor driver i forhold til at kunne få adgang til indhold når som helst og hvor som helst på den platform eller det device, man måtte ønske, fordi det hele er browser-baseret," lyder vurderingen fra Tim Daniel Hansen.

Stadig mange begrænsinger

Devoteam-konsulenten afviser dog, at en større kontorpakke-revolution er under opsejling, for dertil har Googles løsning endnu for mange begrænsninger i forhold til Microsofts.

Muligheden for at integrere med andre systemer i virksomheden er en af de største barrierer.

"Det er et kæmpe problem. I større enterprise-miljøer kommer cloud-løsningerne endnu til kort. Når man eksempelvis har en sammenhængende it-arkitektur med dokumenthåndterings-systemer og den slags, har du bare ikke mulighed for at skabe de rette integrationer, som tingene er i dag," vurderer Tim Daniel Hansen.

"Jeg tror, at det ligger nogle år ude i fremtiden, før det her er på plads. Når Google nu har funktionaliteten på plads, bliver de nødt til at se på, hvad det er for nogle snitflader og API'er, der skal stilles til rådighed, og sørge for, at alle de leverandører, der kan udnytte snitfladerne, også dyrker denne del af markedet."

"Når en dansk ESDH-leverandør som standard leverer en sikker og sømløs integration til Google Apps, så begynder det at være interessant. Men der er vi ikke endnu," siger Tim Daniel Hansen.

Det offentlige tør ikke skyen

En anden barriere for udbredelsen af Googles cloud-kontorpakke er, at man specielt i det offentlige endnu har en del bekymringer omkring, hvordan skyen harmonerer med lovgivningen.

"I den offentlige sektor er man nødt til at tage stilling til en række lovgivningsmæssige spørgsmål. Hvad er det for nogle data, man forvalter, hvor har man dem, har man styr på dem, og hvem er data-ejer? Det bliver alt sammen lidt en gråzone, når det lige pludselig ligger ude i skyen."

Tim Daniel Han peger på, at der dog også i det offentlige - eksempelvis på skoler - bliver eksperimenteret med Googles løsning, og at de eksperimenter måske kan bane vejen for flere offentlige cloud-projekter.

"Når teknologien er blevet moden, man har de faciliteter, der skal til, og risiko-analysen
er på plads, så tør man måske også godt tage det næste skridt og begynde at lægge kundedata og forvatnings-data, der er beskyttet af persondataloven, ud i skyen. Men der er vi bare ikke helt endnu," siger han.

Google bliver bedre

Alt i alt mener Tim Daniel Hansen dog, at Google over det seneste år er blevet et mere seriøst bud på en kontorpakke-leverandør for professionelle brugere.

"Hvis du går bare et år tilbage, var der en masse problemer i forhold til kompabilitet eller interoperabilitet, fordi kontorpakken simpelthen ikke understøttede de rette åbne dokumentstandarder."

Mail-funktionaliteten er ifølge Tim Daniel Hansen et andet eksempel på, at Googles produkt tidligere ikke var moden nok til erhvervslivet.

"Du skal blandt andet kunne bruge mailen offline, og du skal kunne logge sikkert ind" siger Tim Daniel Hansen.

Han forklarer, at han også tror, at en del Google-brugere vil komme til at køre Googles mail og kalender via Microsofts Outlook-klient.

"Rigtig mange af de faciliteter, der manglede for et år siden, og som måske var grunden til, at mange professionelle brugere fravalgte det, er nu ved at være på plads," siger han.

IDC-analytiker Anders Elbak har tidligere udtalt til Computerworld, at brugen af Google Apps i de større danske virksomheder indtil videre typisk har været reduceret til test-forsøg og ikke meget mere end det. Han vurderer dog samtidig, at Microsofts arbejde med cloud-kontorpakke paradoksalt nok kan være med til at bane vejen for Googles løsning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere