Artikel top billede

Professor: Signaturen havde svær opvækst

Signaturen fylder 10 år: Professor Ivan Damgaard mener, at signaturen udviklede sig for langsomt i starten. Læs hans kort til fødselaren her.

Den digitale signatur fylder 10 år.

Computerworld har bedt en række fremtrædende it-folk skrive et kort til fødselaren.

Her følger fødselsdagskortet fra professor Ivan Damgaard fra Datalogisk Institut på Aarhus Universitet:

Kære Digitale Signatur!

Som 10-årig kan man se frem til store omvæltninger og hurtig udvikling, når man snart skal til at blive voksen. I din tidlige barndom gik det ikke helt så stærkt, som nogle af os havde håbet, men man skal huske, at dine forældre i tele- og finanssektoren ikke havde det så godt med hinanden dengang, og vi ved jo, at den slags hæmmer udviklingen hos et barn.

Ikke desto mindre ved vi, at du byder på reelle fordele frem for andre måder at identificere sig på, og hvis dine nye plejeforældre fra DanID formår at udvikle den rigtige forretningsmodel og understøttende teknologi - også i fremtiden - så skal det nok gå.

Der skal dog mange gode kræfter til, for at det lykkes, og lad mig derfor komme med et par mere konkrete ønsker for fremtiden:

I den nye løsning som DanID nu introducerer, bliver de private nøgler fjernet fra PC'en og opbevares centralt. Det var naturligvis helt nødvendigt at komme dertil, at man ikke længere kan stjæle en identitet blot ved at bryde ind i en privat pc.

Ikke desto mindre skal mit første ønske være, at dine forældre ikke tror, den endelige løsning er fundet med det system, der introduceres nu.

Nogle føler, at central opbevaring af nøgler ikke er en principiel rigtig løsning, andre gør opmærksom på, at 'man-in-middle' angreb i længden vil kræve helt nye løsninger.

Derfor er der ikke noget, der hedder "one size fits all", nøgleordet er fleksibilitet og åbenhed overfor nye løsninger, så man kan tilpasse sig brugernes behov og udviklingen i trusselsbilledet.

Mit andet ønske er, at de, der sætter rammerne for din udvikling, vil tænke sig godt om i forhold til privatlivets fred, når og hvis du engang udvikler dig til noget, der også bruges i stor stil i den private sektor.

At bankerne og det offentlige identificerer os entydigt og ved meget (måske for meget?) om os, er et faktum, som du ikke kan gøre noget ved. Men det kan ikke nægtes, at hvis du bliver brugt ukritisk overalt, så vil samme bruger-id og certifikatoplysninger blive hægtet på alt, hvad vi foretager os elektronisk, og det er ikke en situation, nogen ønsker sig.

Der findes udmærkede løsninger på de problemer, både i moderne forskning og eksisterende teknologi, og det må være på tide, at de kommer i anvendelse.

Tillykke med fødselsdagen!

Ivan Damgård
Professor, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere