Artikel top billede

Microsoft retter fejl straks - uden om Patch Tuesday

Selvfølgelig skal sårbarheden i Internet Explorer lukkes, men flere observatører mener, at omfanget af hackerangrebet mod Google og andre vækker langt værre bekymringer.

Computerworld News Service: Microsoft vil udgive en sikkerhedsopdatering uden for sin normale opdateringscyklus, der falder på den såkaldte Patch Tuesday, for at lukke den 0-dagssårbarhed i Internet Explorer, der var en central brik i hackerangrebene fra Kina mod Google og andre virksomheder.

George Stathakopoulos, der er general manager for Microsoft Security Response Center (MSRC), oplyser:

"Vi iagttager fortsat begrænsede og målrettede angreb mod Internet Explorer 6 og opfordrer vores kunder til at opgradere til Internet Explorer 8. Vi anbefaler også vores kunder at overveje at udrulle de midlertidige løsninger, der er beskrevet i Security Advisory 979352, indtil sikkerhedsopdateringen er klar til distribution."

Andrew Storms, der er director of security operations hos nCircle mener, at det er helt naturligt at bryde med den normale opdatering, der falder den anden tirsdag i hver måned.

"I lyset af den overordentligt store opmærksomhed på denne fejl i Internet Explorer, var det uundgåeligt, at Microsoft ville udgive en sikkerhedsopdatering på eller før den normale planlagte udgivelse i februar," siger han.

Stor opmærksomhed

Det er sandt, at det bestemt ikke har skortet på mediernes opmærksomhed på de målrettede hackerangreb fra Kina og på det faktum, at en 0-dagssårbarhed i Internet Explorer tilsyneladende udgjorde den primære angrebsvektor. Tyskland og Frankrig har endda anbefalet deres borgere om at benytte en anden browser, indtil sårbarheden i Internet Explorer er lukket.

Og det gør det bestemt ikke bedre at angrebskoden, der udnytter sårbarheden, nu er offentligt tilgængelig.

Storms påpeger, at hvis det ikke havde været for det internationale mediefokus på angrebene fra Kina, så ville denne fejl sandsynligvis ikke blive rettet med al hast.

Måske er den slet ikke så voldsom

"Fejlen ville stadig være årsag til bekymring, selvom den ikke var blevet sat sammen med hacker-indbruddet hos Google, der blev offentliggjort i sidste uge, men den ville af mange ikke være blevet opfattet som nær så voldsom."

Dan Kaminsky, der er director of penetration testing for IOActive, råder til forsigtighed og til at kigge på de større perspektiver:

"Vi ved, der er en exploit i frit omløb, som forårsager en del skade, og som udnytter denne sårbarhed som punkt for indtrængning, men hele situationen er mere defineret af, hvad vi ikke ved, end af hvad vi ved."

Kaminsky hentyder her til den tilslørede og sparsomme information, der siver ud om angrebene. Sårbarheden i Internet Explorer er blevet bekræftet som angrebsvektor, men der er noget, der tyder på, at der er flere. Google er blevet identificeret som mål sammen med omkring 30 andre organisationer, hvoraf de fleste stadig er unavngivne.

Med den instinktive reaktion at skyde skylden på Microsoft og gøre Internet Explorer til syndebukken går man glip af pointen og ignorerer det større billede: Ikke alene var dette et sofistikeret og målrettet angreb, men et andet lands regering mistænkes for at stå bag angrebene - en mistanke som vækker alvorlig bekymring i USA's statsministerium.

En engageret hacker med ressourcer nok kan finde måder at kompromittere stort set enhver browser eller ethvert styresystem.

Følgerne af et spearphishing-præcisionsangreb som dette, der udnytter 0-dagssårbarheder til at infiltrere systemer, og som gør angriberne i stand til at udtrække informationer, er et langt mere alvorligt sikkerhedsspørgsmål, end om Internet Explorer bliver opdateret før eller efter 9. februar (som er næste Patch Tuesday).

Storms fra nCircle er enig: "Disse angreb blev udført med succes mod mange højtprofilerede virksomheder, men de er stadig af en begrænset og i høj grad målrettet karakter. For langt størstedelen af brugerne vil en varsom browser-praksis sammen med opdateret sikkerhedssoftware lindre risikoen betydeligt."

Hold øje efter flere detaljer om tidspunktet for nødopdateringen af Internet Explorer i løbet af dagen.

Microsoft undersøger fortsat situationen, så man kan som kunde følge med på bloggen Microsoft Security Response Center (MSRC).

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere