Artikel top billede

Derfor skal du desktop-virtualisere

Ja, du kan spare penge på at desktop-virtualisere. Men den virkelige gevinst finder du et andet sted.

En nylig undersøgelse fra Citrix viser, at mange virksomheder er interesserede i desktop virtualisering, fordi de forventer at kunne spare penge.

Når brugernes desktoppe, data og programmer centraliseres på servere i datacenteret, forventer virksomhederne, at kunne spare penge på vedligehold, fejlretning og opdateringer af brugernes desktoppe.

IDC-analytikeren Anders Elbak nedtonede i den forbindelse omkostningsbesparelserne.

Den opfattelse deles af en af de fremmeste eksperter på virtualiseringsområder, Rene Vester fra Axcess A/S.

René Vester tilhører en lille eksklusiv flok på 28 Citrix Technology Professionals (CTP) verden over, som Citrix anvender som sparringspartner til produktudvikling og fremtidig strategi.

Fokuser ikke på besparelser

Som Anders Elbak maner Rene Vester også til forsigtighed når virksomheder først og fremmest ser desktop virtualisering som en vej til besparelser. Han vil hellere se på de muligheder, som teknologien giver brugerne for en mere fleksibel og sikker teknologianvendelse.

"Jeg har min egen holdning, og jeg kan da godt se hvad Citrix og andre producenter mener, men jeg tror ikke, at det er det rigtige at se på driftsbesparelserne når man taler om desktopvirtualisering. Det er ikke der, man skal hente pengene," siger Rene Vester og uddyber:

"For at aflive den en gang for alle, så bliver det aldrig billigere at have en virtuel desktop som Windows 7 eller Windows XP, der lever nede i datacenteret end at købe en billig pc fra eksempelvis Dell med et operativsystem på."

Andre fordele end besparelser

Det er derimod nogle andre faktorer som man skal lægge vægt på, når man vurderer mulighederne ved desktop virtualisering.

"Desktop virtualisering kan give os nogle helt andre måder vi kan arbejde på. Vi kan højne sikkerheden, vi kan få centraliseret data i virksomheden og på den måde sikre, at der ikke ligger data ude på alle mulige maskiner. Det betyder blandt andet, at data altid er tilgængelige og der er altid backup," siger Rene Vester.

Virtualiseringsteknologien stammer helt tilbage fra mainframe-tiden, men når nu man begynder at hive data og applikationer tilbage til et centralt datacenter, betyder det ikke en tilbagevenden til upersonlige og ufleksible systemer.

"Det der sker nu, er at vi får noget teknologi, der gør det muligt at levere et rigtigt klient-styresystem ud til brugerne. Man kan sige, at der bliver valgfrihed. Fremfor at vælge en politik, hvor man siger, vi kører med den her Lenovo og den her HP-stationær, så kan brugerne i princippet vælge hvilken som helst device. Data og service leveres sikkert fra en centraliseret platform," siger Rene Vester.

Tynde klienter, klient-server og VDI

Hidtil har man ofte anvendt en tynd klient-tilgang ved hjælp af eksempelvis Terminal Services, når man har centraliseret driften af pc-applikationerne, men desktop virtualisering er mere end det.

"Terminal services er den billigste måde at levere applikationer på. Mern der har altid været 5-10-15 procent af brugere, der ikkke har kunne anvende den løsning. Derfor har man vedligeholdt en dyr client-server-løsning ved siden af," siger Rene Vester.

Med en Virtual Desktop Infrastruktur (VDI) er der mulighed for at få den sidste rest af brugere med over på en centraliseret løsning.

"Med VDI kan man pludselig flytte de sidste 15 procent af brugerne ind i datacenteret."

I VDI har hver bruger sit eget klient-styresystem kørende på en virtuel maskine på en server. Hele desktoppen og applikationer med brugerens foretrukne indstillinger kan så leveres til den klient som brugeren nu engang foretrækker.

VDI kan dog gå hen og blive en dyr løsning.

Når teknologierne kombineres

Kombiner teknologierne

"Hvis man eksempelvis vil lave 300 virtuelle maskiner for 300 brugere, så bliver det horribelt dyrt. Det kræver, at man tager eksisterende infrastruktur og flytter ned i datacenteret og lægger en ny virtuel infrastruktur ovenpå," siger Rene Vester.

Han peger på, at det kræver opgradering af serverstorage og netværk.

"Her hører med i billedet, at en harddisk til en pc eller bærbar er væsentligt billigere end storageplads i et storagesystem i datacenteret. Anders Elbak har ret i, at VDI i den rene løsning aldrig bliver billig uden at man tænker sig om," siger Rene Vester.

Derfor anbefaler han en kombination af desktop virtualiseringsteknologier.

"Mit råd er at tage de byggesten, der nu engang er og så bygge den løsning, der giver den billigste drift og den højeste fleksibilitet for de konkrete behov man har."

Eksempelvis ved at have Terminal Services for de fleste brugere og så VDI-løsning for den lille gruppe brugere med specielle behov.

Applikationsvirtualisering

En anden af de byggesten som Rene Vester peger på, er applikationsvirtualisering.

"Applikationsvirtualisering er supervigtig. Det er en måde hvor vi kan pakke forretningsapplikationer og danne et virtuelt lag rundt om dem. Det er for eksempelvis muligt for en organisation at have to versioner af Office, der kan anvendes side om side," siger Rene Vester.

Hvis man har installeret to versioner af det samme program på normal vis, kan det nogle gange føre til problemer og konflikter med registry-settings og forskellige komponent-versioner.

Det kan undgås med applikationsvirtualisering

Af produkter til applikationsvirtualisering nævner Rene Vester App-V fra Microsoft, Citrix XenApp Streaming og ThinApp fra VMware.

"De anvender tre forskellige måder at lave virtuelle applikationer på, så det giver selvfølgelig fordele og ulemper," siger Rene Vester.

De licensmæssige udfordringer

Inden man går igang med desktop virtualisering, anbefaler Rene Vester, at man får taget et kig på sine softwarelicenser.

"Det er en hel dags seance at tale licenser i de her miljøer. Det er en ny måde at levere tingene på. Hvis man bare går i gang uden at undersøge licensbetingelserne, kan man få en overraskelse, når man får et licenseftersyn," siger Rene Vester.

Leverandørerne er igang med at tilpasse sig til den virtuelle virkelighed, men det går langsomt.

"Microsoft arbejder i den rigtige retning med at tilpasse deres styresystem-licenser. De har lavet nogle Virtualisation Enterprise Desktop edition af deres licenser.
Der bliver åbnet op for det stille og roligt, men det er langt fra fordelagtigt og nemt at gennemskue for virksomhederne. Det kræver en mindre doktorgrad at dechifrere hvad man må og ikke må," advarer Rene Vester.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere