Artikel top billede

Google Android vil slå alt og alle af banen

Vi kan vente millioner og atter millioner af solgte Android-enheder i 2013. Kun ét system vil komme i nærheden af Android.

Computerworld News Service: Googles mobilstyresystem, Android, vil ifølge en prognose fra IDC være det hurtigst voksende styresystem fra i dag og indtil 2013, hvor det vil blive det andet mest populære mobilstyresystem.

Denne prognose fra IDC ligner til forveksling de nye tal fra Gartner, der forventer, at Android indtager andenpladsen bag Nokias Symbian allerede i 2012.

IDC baserer sine tal på analyser af markedstendenser samt interviews med chefer fra leverandørerne.

IDC vurderer, at Symbian og Android vil blive de to mest populære styresystemer på de 391 millioner smartphones, som analysehuset forventer, vil blive solgt i 2013.

BlackBerry vil blive det tredje mest populære mobilstyresystem efterfulgt af Windows Mobile og iPhone, vurderer IDC. Gartner forudsiger stort set det samme for 2012, som IDC gør for 2013, men placerer dog iPhone-styresystemet på fjerdepladsen foran Windows Mobile.

Måske grund til forvirring

Selvom Android vil få den største vækst af dem alle til og med 2013, så bemærker IDC, at det kører på enheder fra en vifte af producenter, hvilket kan vise sig "at skabe forvirring blandt slutbrugere, der sammenligner deres erfaringer med forskellige Android-enheder."

IDC bemærker også, at uafhængige applikationsudviklere indtil videre har haft nogle problemer med Android, hvor de har været nødt til at skrive adskillige rettelser og opdateringer til deres applikationer for at tilpasse dem til forskellige specifikationer på de forskellige Android-enheder.

"Denne fragmentering af enheder vil sandsynligvis fortsætte med at plage Android-udviklerne. De, der har dybe lommer, vil højst sandsynligt trives, mens de mindre udviklere vil skulle kæmpe mere for det," skriver IDC i sin rapport.

Analytiker hos IDC Will Stofega siger i et interview, at brancheobservatørerne ikke var helt sikre på, hvad de skulle mene om Android i begyndelsen af sidste år.

De fleste analytikere havde dog sidst på året konkluderet, at "dette styresystem bliver stort."

Mange propreitære brugergrænseflader

IDC's optimistiske vurdering for Android kommer på trods af, at de individuelle producenter af Android-enheder tilføjer proprietære brugergrænseflader og andre detaljer.

"Vi ser allerede forgreninger af brugergrænsefladen på Android," siger Stofega og peger på MotoBlur-tjenesten på visse Android-telefoner fra Motorola.

Visse observatører mener, at denne diversitet er, præcist hvad Google sigtede efter med Android med henvisning til virksomhedens rolle i oprettelsen af Open Handset Alliance.

"Om man kan sige, at Google bevidst sigtede efter denne mangfoldighed, afhænger af, hvordan man ser Googles rolle. Forsøger Google at være Androids forvalter? Hvis det er tilfældet, er virksomheden nødt til at tage hårdere metoder i brug, for det ser ud som om, at samtlige producenter gør, hvad der passer dem. På den anden side er rigtig mange producenter interesseret i Android," siger Stofega.

Nokias Symbian er ikke lige så kendt i USA som visse andre mobilstyresystemer, men er i dag blevet solgt på over 250 millioner smartphones på verdensplan, bemærker IDC.

Symbian vil fastholde sin førerposition i løbet af de næste par år, delvis fordi det lader udviklerne benytte en række forskellige programmeringssprog, fremhæver IDC.

Stofega tilføjer, at der er Symbian-applikationer tilgængelige i mindst ni forskellige online-applikationsbutikker, mens applikationer til de fleste andre platforme kun er tilgængelige i en enkelt butik.

IDC vurderer, at WebOS fra Palm vil blive det sjette mest populære mobilstyresystem i 2013 efterfulgt af den samlede kategori af Linux-varianter heriblandt Maemo. Gartner derimod placerer Maemo på sjettepladsen i 2012 efterfulgt af den samlede kategori af øvrige Linux-varianter heriblandt WebOS.

I 2009 blev der solgt seks millioner Android-enheder, hvilket er langt færre end de fleste andre mobilstyresystemer.

Antallet steg dog konsistent hele vejen igennem 2009, og sidst på året var der blevet lanceret over 10 Android-baserede modeller, bemærker IDC.

Det vurderes, at der vil blive solgt 68 millioner Android-baserede enheder i 2013.

IDC forventer til sammenligning, at der vil blive solgt 132 millioner Symbian-enheder i 2013 i forhold til 75,8 millioner i 2009.

Der blev ifølge rapporten solgt 18,3 millioner Windows Mobile-baserede enheder i 2009, hvilket er cirka syv procent færre end i 2008.

Windows Mobile 7 vil ifølge IDC øge dens "tiltrækningskraft på forbrugerne" ved at være lettere at bruge og understøtte flere multimedieapplikationer og spil.

Der blev solgt næsten 25 millioner iPhones i 2009, og IDC forventer, at der i 2013 vil blive solgt næsten 49 millioner.

Selvom mange analytikere har kaldt Apples iPhone for den ikoniske smartphone, hævder IDC, at den "stadig ikke er velegnet til erhvervsmiljøet, men virksomheden gør stødt fremgang i dette segment."

IDC henviser også til iPhones afhængighed af iTunes, den manglende mulighed for at skifte dens batteri og dens manglen på et fysisk tastatur.

Der blev i 2009 solgt omkring 34 millioner BlackBerry-telefoner. IDC vurderer, at dette tal i 2013 vil vokse til 66 millioner.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere