Artikel top billede

Forbrugerråd: Kæmpe pres fra rettighedshaverne

Borgernes rettigheder risikerer at blive tromlet ned af rettighedshavernes iver efter stramninger af piratlovgivningen, frygter Forbrugerrådet før forhandlinger i nyt antipirat-udvalg.

Onsdag starter anden runde i forhandlingerne om fremtidens piratlovgivning i Danmark, hvor både rettighedshavere, teleselskaber og andre aktører mødes i et såkaldt udvalg om ophavsrettigheder på internettet i kulturministeriets regi.

Forløbet er interessant, fordi første omgang blandt andet fostrede ideen om det såkaldte piratnævn, der med advarselsbreve til telekunder skulle sikre rettighedshaverne mod pirateri i en historisk aftale mellem rettighedshavere og teleselskaber, som ellers traditionelt mest taler sammen i retslokaler.

Siden møderækken om håndhævelse af ophavsrettigheder på internettet i fjor har kulturminister Carina Christensen (K) nedsat et egentligt udvalg, som til september skal aflevere en rapport med konkrete løsninger på piratproblemet.

Men allerede sidste år udkom en arbejdsrapport med bilag,som blandt andet redegjorde for de tekniske muligheder for at holde styr på pirateriet i andre lande.

Problemer med retssikkerheden

En af deltagerne i det nye udvalg er Forbrugerrådet. Og her er Martin Salomon bekymret for, at rettighedshaverne vil presse på for at stramme reglerne, selvom de ifølge ham ikke udnytter deres muligheder i den gældende lovgivning optimalt.

"Det forslag, som kom sidst, viste jo blandt andet, at der var problemer med retssikkerheden, og at rettighedshaverne ikke havde udnyttet de muligheder, som der allerede er i lovgivningen for at håndhæve deres rettigheder," siger han.

Han mener, at når der findes ret vide beføjelser i Danmark, så bør de udnyttes, før man begynder at gå endnu videre. Derfor frygter han, at borgerrettighederne simpelthen tromles ned i denne proces.

"Der er et kæmpe pres fra ophavsretshaverne i Europa på at få nogle metoder til at fange store og små downloadere. Der sker noget med proportionerne og de borgerlige frihedsrettigheder i det forløb," siger Martin Salomon.

Truer tillid mellem teleselskab og kunde

Han forklarer, at brugernes rettigheder mest er truet i forhold til, hvilken rolle teleselskaberne får i fremtidens antipiratlovgivning.

"Det er op ad den samme boldgade, som forsøges rundt omkring i Europa, hvor man forsøger at ødelægge forholdet mellem forbruger og teleselskab og gøre teleselskabet til en håndhæver af en tredje gruppes rettigheder," siger Martin Salomon.

Netop rollen som politi på nettet er stærkt forhadt af teleselskaberne, der tidligere har kæmpet indædt for at undgå ansvaret for kundernes eventuelle ulovligheder op nettet.

Teleselskabernes kamp har i Danmark været tydeligst i forbindelse med retssagen omkring adgangen til det svenske fildelingssite, The Pirate Bay, hvor landsretten i 2008 stadfæstede en fogedretskendelse overfor Tele2, nu indlemmet i teleselskabet Telenor, som pålagde selskabet at spærre kundernes adgang til den svenske internetside.

Risikerer tab af rettigheder

Imidlertid går udviklingen i andre europæiske lande nu mod, at rettighedshaverne forsøger at omgå den retslige prøvelse og derfor går direkte til brugerne, forklarer Martin Salomon.

Martin Salomon mener, at dette rummer problemer både i forhold til databeskyttelse og fortrolighedsforholdet mellem forbruger og teleselskab.

"Det vigtigste er, at man ikke får kørt borgernes rettigheder over i et forsøg på at opretholde en døende forretningsmodel," siger Martin Salomon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere