Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

IDC om standard-beslutning: Tilbage til start

Det politiske system har spillet fallit i sagen om åbne standarder med dagens afgørelse, hvor man nu starter forfra, mener IDC. Der er ikke blevet rykket afgørende mellem ODF og OOXML, lyder det.

Anvendelse af en grundlæggende teknologi som dokumentstandarder kan ikke og bør ikke være en politisk diskussion.

Så klar lyder beskeden fra direktør Per Andersen fra analysehuset IDC ovenpå dagens afgørelse i Folketinget.

"En udtalelse som at "ODF er vinder" viser, hvordan det politiske system spiller fallit ved overhovedet at gøre en sådan diskussion til en politisk agenda," siger han.

Per Andersen forklarer, at man med dagens afgørelse ryger tilbage til start. Han mener ikke, at dagens afgørelse rykker afgørende mellem ODF og OOXML.

"Man starter nu forfra. Med B103 blev der allerede i 2006 taget den samme beslutning og IT og Telestyrelsen gjorde den operationel med hensyn til definitionen af "åbne standarder"," siger Per Andersen.

Allerede vurderet

Han forklarer, at IT og Telestyrelsen allerede har foretaget en vurdering af, hvilke organisationer og standarder, der kan betegnes som "åbne".

"De kriterier der nu er fastlagt (læs dem her, red) indeholder absolut intet nyt i forhold til de kriterier, der allerede er lagt til grund for det offentliges vurdering af begrebet "åbne standarder"," siger han.

Per Andersen forklarer, at den eneste forskel er, hvem der nu skal vurdere det.

"Det nye er, hvad oppositionen ikke har opdaget, er at man skifter kompetencen fra dem, der i et årti har arbejdet med åbne standarder (IT og Telestyrelsen, red) til en mere eller mindre tilfældig gruppen af eksperter, som så nu vil blive underlagt voldsomt pres fra de politiske- og lobby-interesser, der forsøger at styre agendaen," siger Per Andersen.

Han mener, at hele sagen om åbne standarder er gået al for vidt.

"Hele sagen er løbet helt af sporet. Som en prominent offentligt it-chef sagde til mig for nylig: Det er helt absurd. Lad os nu for pokker få lov til at vælge de standarder, der giver mening i vores arkitektur og vores systemer," siger Per Andersen.

ODF-mand: En stor dag

Men glæden er anderleds stor hos formanden for open source-leverandørerne, Morten Kjærsgaard, efter dagens fælles aftale på Christiansborg om åbne standarder.

"Det er en stor dag," siger han.

Han mener, at konklusionspapiret er en klokkeklar sejr for ODF.

"Det er i den grad en sejr for ODF, selv om Michael Aastrup-Jensen (Venstres it-ordfører, red.) forsøger at udlægge det som en ikke ODF-beslutning. For det er en ODF-beslutning," siger Morten Kjærsgaard, der er direktør hos Magenta ApS.

Morten Kjærsgaard mener, at det er god dag for de mange it-chefer rundt om i landet, der endelig har fået nogle klare retningslinjer.

"Det har mange sukket efter," siger han.

OOMXL bliver næppe godkendt

Morten Kjærsgaard tvivler i øvrigt stærkt på, at OOMXL vil kunne blive godkendt.

"Nye standarder skal jo være interoperative med eksisterende. Men nu må vi se," siger han.

Morten Kjærsgaard fortæller, at han ikke ser dagens afgørelse som en afslutning, men snarere en "ny begyndelse" på noget godt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere