Artikel top billede

Tilbageslag for SAP i Oracle-sag

Oracle vil nu være i stand til at søge erstatning ud fra ""hypotetiske" software-licenser.

Computerworld News Service: Oracle har vundet et slag om, hvordan erstatningssummen skal udregnes i en retssag mod SAP om intellektuel ejendom, ifølge en kendelse fra 28. januar [pdf] fra den amerikanske distriktsdomstol for det nordlige Californien.

Oracle sagsøgte i marts 2007 SAP og SAP's daværende datterselskab TomorrowNow, som tilbød billigere support af Oracles applikationer. Oracle hævede, at TomorrowNows medarbejdere ulovligt havde downloadet software fra virksomhedens support-systemer. SAP hævdede, at det var tilladt for medarbejderne at downloade materialet på vegne af TomorrowNows kunder, men erkendte også, at der var foregået visse "upassende downloads".

Sagen kommer ifølge den på nuværende plan i retten til november. Oracle har udtalt, at erstatningen kan ende på over en milliard dollars, knap 5,35 milliarder kroner. Denne sum er delvist udregnet på basis af "hypotetiske" licensafgifter, som virksomheden kunne være blevet betalt for brugen af dens software.

Men i en begæring, der blev indgivet sidste år, argumenterer SAP, at Oracle ikke er berettiget til erstatning på dette grundlag, da virksomheden "aldrig ville have været villig til at forhandle med sin ærkerival ... om den type ophavsretslicens, som Oracle fremlægger i denne sag," fremgår det af kendelsen fra dommer Phyllis Hamilton fra 28. januar.

"Derudover hævder SAP, at selv hvis Oracle havde været villig til at forhandle sådan en licens på plads, gør vidneudsagn fra chefer fra begge sider i sagen det klart, at sagens parter ikke kunne være kommet til enighed om hverken eventuelle forhandlingers grundlag eller om nogen pris, da de har afgørende forskellige syn på forhandlingernes grundlag, og således ville parterne aldrig kunnet have 'mødtes på halvvejen'," tilføjes der i kendelsen.

Tredjepart i skudlinjen

Men Hamilton lader sig ikke overbevise af SAP's argumenter.

Oracle vil få mulighed for at "fremlægge beviser om den rimelige markedsværdi af de ophavsrettigheder, som SAP angiveligt har brudt," fastslår kendelsen. "Spørgsmålet er ikke, hvad Oracle ville have opkrævet for en licens, "men hvad den rimelige markedsværdi er."

SAP udtrykker i en pressemeddelelse skuffelse over kendelsen men bemærker, at den "ikke tilkender nogen specifik skadeserstatning og heller ikke foreskriver, at Oracle faktisk er berettiget til erstatning".

SAP vil "fortsætte det juridiske arbejde hen mod en hensigtsmæssig afslutningen af denne sag," står der i pressemeddelelsen.

En talskvinde fra Oracle afviser at udtale sig.

Den spegede sag understreger den høje finansielle risiko i forhold til indtægter fra software-support, som giver leverandørerne en stabil indtægt, selv når salget af nye licenser går trægt.

Med lignende anklager som dem mod SAP sagsøger Oracle også tredjeparts-vedligeholdelses-leverandøren Rimini Street og dens koncernchef, Seth Ravin, som var medstifter af TomorrowNow.

Ravin afviste i et interview i sidste uge at have gjort noget galt og oplyste, at virksomheden har til hensigt at forsvare sig med næb og klør.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere