Artikel top billede

KMD-chef balancerer i dobbeltrolle i udbudsskandale

KMD's juridiske chef sidder i et udvalg under IT-Branchen, der rådgiver hele it-branchen i juridiske spørgsmål. Samtidig er KMD under beskyldning for misbrug af sin monopol-status.

KMD's vicedirektør og juridiske chef, Flemming Pristed, sidder i et udvalg under IT-Branchen, der skal "sætte aktivt ind overfor ulovlige og urimelige offentlige udbud."

Men i øjeblikket undersøges KMD af Konkurrencestyrelsen og har fået to kontorer ransaget af styrelsen.

Eksperter vurderer, at KMD kan have misbrugt sin dominerende monopol-stilling i markedet over for kommunerne.

Rådgivning: Undgå udbud
Fornylig kunne Computerworld afsløre, at KMD rådgav Aabenraa Kommune til ikke at gå i udbud, da kommunen imod reglerne købte et KMD Opus-system uden om udbud.

Nu indrømmer kommunen, at den burde være gået i udbud.

Sagerne belaster Flemming Pristed i en sådan grad, at han bør overveje at trække sig fra udvalget, mener professor og ledelsesekspert Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus.

"Hvis jeg var KMD's juridiske chef ville jeg nok trække mig diskret fra udvalget og sige undskyld til de kunder, som burde have været i udbud," siger han.

"Det er jo åbenlyst ret stor forskel på, hvad man siger, at man gør, og hvad man rent faktisk gør - på en meget suspekt måde," siger Anders Drejer.

"Hvis det var mig, der var havnet i den situation, ville jeg have en meget dårlig smag i munden - og jeg er ret sikker på, at kommunerne er ret utilfredse med KMD på den baggrund," siger han.

Anders Drejer mener også, at sagerne belaster IT-Branchens formand, Lars Monrad-Gylling, der er administrerende direktør i KMD.

Professoren mener ikke, at topchefens forklaring på sagen har rykket ved det.

Aktiv påvirkning af lovgivningsprocessen

Det udvalg Flemming Pristed sidder i skal ifølge formålsbestemmelserne "virke for at it-branchens medlemmer sikres de bedst mulige juridiske rammer og forretningsmæssige vilkår."

Det skal ske via:

- "Aktiv påvirkning af lovgivningsprocessen ved afgivelse af høringssvar og repræsentation i lovforberedende kommissioner og udvalg."

- "Arbejde for at sikre mere afbalancerede aftalevilkår mellem leverandører og kunder, særligt inden for det offentlige område".

- "Bidrage til en forsat smidiggørelse af reglerne og procedurerne ved udbud underkastet EU reglerne for at sikre medlemssvirksomhederne en rimelig ressourceanvendelse og position ved tilbudsafgivelse."

- "Repræsentation i og bistand til relevante juridiske fora med sagkundskab, herunder blandt andet Voldgiftsinstituttet."

- "Initiere udarbejdelsen af standardvilkår og modelaftaler til brug for Medlemsvirksomhederne."

Udvalget skal desuden på foranledning af IT-Branchens ledelse, afgive udtalelser om god branchepraksis.

Endelig skal udvalget, ifølge dets handlingsplan for 2009, altså også, "sætte aktivt ind overfor ulovlige og urimelige offentlige udbud."

Chef tæt på betændte sager

Flemming Pristed har tidligere udtalt sig i betændte sager for KMD. Blandt andet i sagen om de manglende udbud.

Dengang i november 2009 var hans forklaring ikke den samme, som de to KMD-folk der rådgav Aabenraa Kommune, at der var tale om en aftaleforlængelse.

Flemming Pristed mente i stedet, at KMD Opus skam ikke var et nyt produkt, selvom KMD omtalte det i sit eget salgsmateriale som "helt nyt."

"Det er en ny version i juridisk forstand, men i salgsmaterialet vil vi gerne præsentere det flot og på en ordentlig måde," lød det fra Flemming Pristed dengang.

Siden er flere kommuner - herunder Aabenraa Kommune, som KMD rådgav til ikke at gå i udbud - selv gået væk fra den forklaring.

De har erkendt, at de skulle være gået i udbud og at der altså ikke var tale om en opgradering.

Flemming Pristed udtalte sig også i forbindelse med Konkurrencestyrelsens besøg i april 2009 hos KMDs kontorer i Ballerup og Odense.

Dengang udtalte han:

"De bad om samarbejde, og det gjorde vi selvfølgelig."

Flemming Pristed forklarede, at styrelsen gennemgik dokumenter og computere med mere, men at KMD ikke fik oplyst præcist, hvad sagen vedrørte.

Se Flemming Pristeds svar til Computerworld

Men Flemming Pristed ser det ikke som et problem, at han sidder i IT-Branchens udvalg, der rådgiver om blandt andet udbud.

Mener du, at du er den rette til at sidde i et udvalg, der blandt andet skal "sætte aktivt ind overfor ulovlige og urimelige offentlige udbud." jvf. formålsparagraf?

"Jeg sidder som repræsentant for KMD med 11 andre virksomheder i ITB's juridiske udvalg. Formålet med udvalget er at sikre IT-branchens medlemmer de bedste juridiske rammer og forretningsmæssige vilkår for deres virke. Som juridisk chef hos KMD mener jeg, at jeg er den rette person til at sidde i udvalget," siger Flemming Pristed.

I modsætning til hans chef, Lars Monrad-Gylling, der forklarede at han var til valg hvert år i IT-Brancheforeningen som formand, så oplyser den juridiske chef, at han ikke ikke er på valg, men udpeget af medlemsvirksomhederne.

Og Flemming Pristed vil altså hverken trække sig fra udvalget eller sige undskyld til de kommuner, der har undladt at gå i udbud imod reglerne.

Hvad er din kommentar til, at professoren udtaler: "Hvis jeg var KMDs juridiske chef ville jeg nok trække mig diskret fra udvalget og sige undskyld til de kunder, som burde have været i udbud."?

"Enhver har jo ret til at have en mening.

Jeg mener, at vi har en generel forpligtelse til at være i dialog med vores omverden, og jeg ser udvalgets virke som noget, der rækker ud over KMD's egne interesser, og som er vigtigt og har betydning for hele it-branchen," lyder svaret fra Flemming Pristed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere