Artikel top billede

Multimedieskat booster salg af dyre pc'er

For medarbejdere, der er omfattet af multimedieskatten, er det populært at købe ekstra it-udstyr over bruttolønnen.

Siden årsskiftet har det kostet penge at tage sin bærbare computer med hjem fra arbejde. Den nye multimedieskat betyder, at hvis en arbejdsgiver stiller et eller flere multimedier til rådighed for medarbejderen, så skal der betales skat af 3.000 kroner årligt.

Til gengæld giver de nye regler mulighed for, at medarbejdere kan købe it-udstyr af arbejdsgiveren og betale med et træk i bruttolønnen, hvilket giver nogle skattemæssige fordele. Og der er tilsyneladende mange, der gerne vil bruge skattebilletten som rabatkort til computerindkøb.

"Det har været meget populært. Det har bestemt været besværet værd at lave en bruttolønsordning for vores medarbedere," siger Ulla Kurish, afdelingsleder for HR Service i Danske Bank.

Danske Bank er en af de virksomheder, der har lavet en ordning, der giver medarbejderne mulighed for at købe it over lønnen. Ulla Kurish fortæller, at ud af Danske Banks 13.000 medarbejdere har 5.600 sagt ja tak til at købe forbrugerelektronik igennem arbejdspladsen.

Hos Danske Bank er der i øjeblikket 8.700 medarbejdere, der af den ene eller anden grund er omfattet af multimedieskatten. Ifølge Ulla Kurish er de ansattes købelyst da også tæt forbundet med det nye skattebæst.

"Mange af vores medarbejdere har en bærbar pc, som de tager med hjem. Og de skulle jo alligevel betale multimedieskat. Hvis man så køber en ekstra pc til privatbrug, kommer der ikke ekstra skat, og det gør jo tilbuddet ekstra attraktivt," siger hun.

Alt hvad remmer og tøjler kan trække

Bruttolønsordningen hos Danske Bank administreres af it-leverandøren Atea, som har store forventninger til konceptet. Atea håber således på, at firmaet kan omsætte medarbejder-it for 450 millioner kroner årligt inden 2011.

Men også hos firmaet Belle Balance oplever man effekten af multimedieskatten.

"Den får alt, hvad remmer og tøjler kan trække. Man vælger det, der er muligt inden for rammerne af multimedieskatten. Folk vælger typisk en ekstra pc eller en skærm, der også kan bruges som tv. Også dyre smartphones er populære at betale over lønnen," siger Peter Dagø, der er udviklingsdirektør hos Belle Balance.

Belle Balance er et firma, der lever af at administrere bruttolønsordninger for større virksomheder. Ordningen kan indeholde alt fra massage til buskort, og nu også computere og mobiltelefoner.

Peter Dagø fortæller, at mange af de medarbejdere, der alligevel bliver beskattet, fordi de har en bærbar computer på arbejde eller en arbejdsmobil, ser det som en mulighed for at få mere ud af skatten. Og det er det dyre isenkram, der rykker hos medarbejderne.

"Der er en tendens til, at det beløb, medarbejderne køber ind for, er fordoblet. Før i tiden, når man lavede pc-ordninger, så kostede maskinen måske 10.000 kroner i gennemsnit. Nu er prisen nærmere på de 20.000," siger Peter Dagø.

Også negative konsekvenser

Selvom der med de nye skatteregler altså er nogle klare fordele for de medarbejdere, der vælger at supplere arbejdsredskaberne med dyr elektronik til hjemmebrug, så har multimedieskatten også haft negative konsekvenser for forretningen.

Det gælder især for den gruppe medarbejdere, der ikke i forvejen har en bærbar computer eller telefon stillet til rådighed.

"Dem, der ikke automatisk er omfattet af multimedieskatten, vælger i stor udstrækning multimedieprodukter fra. I den gruppe er antallet af eksempelvis bredbåndsforbindelser halveret. Det synes jeg egentlig er lidt rystende, og det kunne man da godt spørge Helge Sander om, hvorvidt det var meningen," siger Peter Dagø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere