Artikel top billede

SAP efter chefskifte: Enorme forandringer venter

SAP rydder op i organisationen og er i gang med at trimme hele selskabet til det dramatiske skifte, der ifølge formand Hasso Plattner er undervejs i hele it-branchen.

Vi står overfor et dogmeskifte i it-branchen. Sådan lyder det fra bestyrelsesformanden for den tyske it-kæmpe SAP, Hasso Plattner, efter selskabet har sat den hidtidige administrerende direktør, Leo Apotheker, på porten og trukket danskeren Jim Hagemann Snabe og amerikaneren Bill McDermott ind som ny topchef-duo.

"Vi står over enorme forandringer og et dramatisk skifte. De seneste år har der været fokus på de små computere som netbooks og smartphones, men i de kommende år vil de kæmpestore systemer komme i fokus," siger Hasso Plattner.

"Vi vil se enorme it-systemer, der skal håndtere meget store mængder data i takt med, at cloud computing for alvor tager fart. Vi vil se, at mobile apparater bliver de førende terminaler, og det vil være katastrofalt, hvis man som it-selskab i en tid som denne fokuserer på vedligehold af eksisterende systemer. Det kunne blive selskabets undergang. I stedet skal vi storme afsted på innovations-bølgen så voldsomt, vi kan," siger han.

Vil kun kigge fremad

Hasso Plattner, der er medstifter af SAP og blandt Tysklands absolutte erhvervs-spidser, afviser blankt at komme ind på den nøjagtige grund til, at selskabet har trukket i nødbremsen og undladt at forlænge Leo Apothekers kontrakt.

"Jeg vil nu kun kigge fremad," siger han.

Du kan imidlertid se nogle af de mest sandsynlige grunde her.

Den magtfulde bestyrelsesformand medgiver dog, at SAP er inde i en forandringsperiode, hvor det fremtidige fokus i meget stor grad skal være på tre søjler, nemlig innovation, indtjening og vækst.

Det kræver en organisations-ændring, der kan understøtte dette fokus, lyder det fra bestyrelsesformanden.

"Vi skærer dybt i organisationens mellemlag og indfører langt mere agile produktions-team, så vi kan reagere langt hurtigere, når der er brug for at tage kritiske beslutninger," siger han

Rasende kunder

Det er også denne fritskrabning for fedt og flæsk i organisationen, der har kostet den nordiske topchef, Karen Nielsen, jobbet, ligesom også den tidligere mangeårige direktør for den danske forretning, Kenneth Mandrup, for nylig har forladt selskabet.

SAP har været under hård beskydning fra en række af selskabets kunder, efter selskabet i sommer hævede licenspriserne. Efter en regulær proteststorm bed SAP til sidst i det sure æble og droppede planerne.

I dag siger Hasso Plattner, at selskabet begik en fejl, og at han dengang støttede Leo Apotheker i planerne.

"Det er desværre bare sådan, at det er topchefen, der tager skraldet for den slags ting," siger han.

Hasso Plattner afviser, at denne sag, der har kostet SAP store mængder goodwill, har haft nogen indflydelse på Leo Apothekers exit.

"Leo [Apotheker] og Henning [Kagermann] gjorde det rigtige og hamrede bremserne i og havde mod til at skære dybt i selskabet, da det var nødvendigt," siger han.

"Nu vil vi gøre alt for at gøre SAP til et lykkeligt selskab i balance og med vækst og solide marginer. Profit er alting," siger Hasso Plattner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere