Artikel top billede

Rapport: Hvert femte it-udbud bryder reglerne

Danske myndigheder brød i 2009 reglerne i knap hver femte udbud. Overtrædelserne sker på trods af Konkurrencestyrelsens tidligere indskærpelser.

De danske myndigheder bryder på stribe udbudsreglerne. Det fremgår af en rapport fra CEDI (Center For Digital Forvaltning, red.).

"Det samlede billede for både stat, regioner og kommuner er således fortsat, at en hel del myndigheder undlader at oplyse om udfaldet af et annonceret udbud," fremgår det af rapporten.

Faktisk blev der ikke offentliggjort en afgørelse i knap hvert femte udbud i 2009.

Overtrædelserne sker på trods af, at de offentlige myndigheder ifølge artikel 35 i EU's udbudsdirektiv, er forpligtet til at offentliggøre udbudsafgørelser, skriver CEDI i rapporten.

Dertil kommer, at Konkurrencestyrelsen tidligere har indskærpet over for myndighederne, at det skal ske.

Tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) blev i 2006 kaldt i samråd i Folketingets Erhvervsudvalg med henblik på at redegøre for, hvad regeringen agtede at gøre for at rette op på den manglende åbenhed.

Ved den lejlighed understregede ministeren, at Konkurrencestyrelsen samme år havde indført en elektronisk rykkerprocedure til alle udbydere, der ikke indsender kontraktoplysningerne inden en vis frist.

I 2009 var de statslige og regionale myndigheder de værste syndere.

Problemet med lukketheden ridser CEDI selv op i rapporten: "Det går ud over gennemsigtigheden i de pågældende anskaffelsesforretninger."

Summen oplyses heller ikke

Udover offentliggørelsen af de manglende afgørelser, kritiseres de offentlige myndigheder i rapporten også for ikke at oplyse kontraktsummer i de offentliggjorte udbudsafgørelser.

I 56 ud af 123 offentliggjorte udbudsafgørelser - svarende til knap 46 procent - er kontraktens sum således ikke offentliggjort, og andelen er desværre stærkt stigende.

"Hvor den for tre år siden kun udgjorde en tredjedel af samtlige afgørelser, er det nu næsten halvdelen af alle afgørelser, der ikke anfører kontraktsummen," står der i rapporten.

I forhold til tidligere år går det dog langsomt frem med selve offentliggørelsen af resultaterne af udbud. I 2008 var det 20 procent af resultaterne af udbuddene, der blev hemmeligholdt, men året før hele 31 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere