Artikel top billede

Sådan vil Microsoft vinde udviklernes hjerter

Interview: Microsoft Scott Guthrie vil vinde slaget om udviklernes hjerter og hjerner, når der skal vælges udviklingsplatform. Og så er han klar i mælet om Microsofts indsats på open source-området.

"Det fede ved Scott er, at når folk snakker med ham efter et foredrag, så spørger han, hvordan folk bruger værktøjerne. Det overrasker altid folk første gang," siger Niels Hartvig fra Umbraco, som en forklaring på hvorfor Microsoft vice president Scott Guthrie på en kold vinterdag kan fylde en foredragssal med 750 udviklere - og stadig have 100 på venteliste.

På trods af tendensen til kodesnak er det ikke, fordi Scott Guthrie normalt går og keder sig.

Med en titel af vice president i Microsoft og ansvaret for de udviklingsteams der står bag ASP.NET, Silverlight, IIS, Commerce Server, Windows Presentation Foundation (WPF) og en række Visual Studio-værktøjer burde tiden være fyldt helt ud.

Udviklernes hjerter

Men Scott Guthrie har et mål med sine mange rejser.

Han vil være med til at vinde slaget om udviklernes hjerter og hjerner, når der skal vælges udviklingsplatform.

"Det vigtigste er selvfølgelig at skabe gode produkter. Sådan som vi har de næste seks måneder med ting som .NET 4, Silverlight 4, Sharepoint 2010 og Visual Studio 2010," forklarer Scott Guthrie.

Men selv gode produkter skal ikke stå alene understreger han:

"Det næstvigtigste er, hvordan man får skabt entusiasme omkring produktet - og får skabt et økosystem omkring det. Vi vil gerne støtte og hjælpe de communities, som eksisterer. For det er én ting at have sin Microsoft-blog eller lave en webcast, men folk værdsætter virkelig når man kommer til deres by eller land," forklarer Scott Guthrie, som på denne tur taler i fem af de seks lande han besøger.

Fortsat stærk Microsoft-skepsis

Men på trods af Scotts foredrag og initiativer som Microsofts Open Source hosting projekt kaldet CodePlex er der stadig blandt udviklere lommer af stærk skepsis.

Man skal dog passe på med at overvurde den mostand understreger Niels Hartvig, som gennem sit populære CMS-system Umbraco i en årrække har arbejdet med open source i Microsoft-miljøet.

"Der er små, men meget støjende, grupper af fanatiske udviklere, der er for eller imod Microsoft. Men i midten har vi en stor gruppe af pragmatiske udviklere, der vælger det bedste værktøj til hver opgave," forklarer Niels Hartvig og uddyber:

"En del udviklere ser stadig Microsoft som det store onde firma, men jeg vil påstå, at Microsoft i dag nok er det mest åbne firma, når det kommer til platforme. Bare se på den konstante dialog, der er på de mange åbne blogs fra MS folk kombineret med mængden af information, der kommer fra PDC-konferencen . Her er der sket rigtigt meget siden bare 2003, hvor Microsoft var langt mere lukket."

Mange enheder, én kode

Også Mads Kristensen fra open source-projektet BlogEngine.NET, som kører på Microsofts .NET, er enig i at tingene har udviklet sig til det bedre de seneste par år:

"Da jeg begyndte med at kode var det umuligt at lave open source på Microsoft," understreger han og suppleres af Niels Hartvig fra Umbraco:

"Folk har nok ikke indset, i hvilken grad Microsoft har involveret sig i open source udviklingen på deres platform. Hele tilgangen er meget pragmatisk, så hvis Sharepoint virker for dig, så understøtter de det - og hvis Windows, PHP og Wordpress er din løsning, så kan du bruge de samme værktøjer."

Microsofts udviklerkonference (PDC09) i Los Angeles i november var en af Microsofts centrale pointer, at man med deres udviklingsværktøjer og særligt Visual Studio, kan udvikle til desktoppen, til skyen og til nettet i én næsten uafbrudt proces. Det som Microsoft også lancerede som "tre skærme og én sky"

"Den verden, vi lever i, bliver mere og mere forbunden og telefonen i dag ville for 10 år siden være science fiction. Vi er i dag mere overrasket når tingene ikke virker end når de gør. Men på trods af de flere typer enheder, der er mere forbundne, er tingene for udviklerne blevet simplere."

"Den kode, vi skriver i dag sammenlignet med for eksempel C++ for 10 år siden, er dramatisk anderledes og nemmere. Men samtidig skal udviklerne tænke på mobile enheder eller tv. Så hvad vi prøver på med Visual Studio er at hjælpe med at gøre tingene simplere."

"Jeg tror ikke, at vi kan skabe et udviklingsværktøj, der dækker alt, men vi kan måske skabe et værktøj der kan det meste," forklarer Scott Guthrie om målet for understøttelsen af de mange forskellige enheder.

Farvel til browseren

Men eksplosionen i antallet og forskelligheden af enheder med netadgang giver også muligheder for at komme ud over den traditionelle opfattelse, at vi ser verden gennem en browser eller et program på den desktop.

For med platforme som Adobe Air eller den kommende Silverlight 4 (og delvist i 3) fra Microsoft er det muligt at komme, hvad Microsoft kalder "beyond the browser". Det giver ifølge Scott Guthrie en række nye muligheder:

"Forbrugerområdet har været ekstremt spændende de sidste par år og det vil helt sikker fortsætte. Uanset om det er Apple og iPhone eller Silverlight med streaming, så er erfaringerne, at den ekstra tid folk bruger på deres mobile enheder ikke blot er 20 procent ekstra - men det kan være to eller tre gange så lang tid. Så for hvilket som helst firma, der vil have eksponeret deres produkter over for kundebasen eller skabe loyalitet, er det en kæmpe mulighed."

"Med Silverlight prøver vi at se, hvordan vi kan understøtte den proces. Jeg har for eksempel aldrig været en stor bruger af Facebook. Der var bare et eller andet med interfacet, der ikke fangede mig, selvom jeg nok vidste det var interessant. Men som forberedelse til denne tur installerede jeg en Facebook-applikation og blev fanget."

"Tjenesten var den samme, men interfacet var bare mere mig," forklarer Scott Guthrie som et eksempel på, hvordan værktøjer kan forandre en eksisterende tjeneste.

For et firma som Microsoft, som fortsat henter en betydelig del af omsætningen på desktop-software, kan teknologier der lægger sig oven på desktoppen virke lidt selvmodsigende. Men Scott Guthrie tror ikke, at de nye muligheder med Air eller de kommende funktioner i Silverlight 4 betyder et farvel til Windows:

"Jeg er ikke så bekymret omkring fremtiden for Windows-platformen, for folk får rimeligt meget ud af den. Men jeg ser klart et scenarie, hvor folk får flere og flere forskellige enheder. Bare på denne tur har jeg to bærbare, en Kindle og en telefon med uden at tænke over at det reelt er fire computere. Men jeg ser ikke min Kindle eller min telefon erstatte min bærbare. I stedet handler det om fleksibiliteten for brugeren."