Artikel top billede

Gartner: Tale-teknologi bliver offer for konvergens

Talegenkendelse er langt henne på hype-kurven hos analyse- og konsulenthuset Gartner. Spørgsmålet er, om teknologien nu overhales indenom og bliver ædt.

Talegenkendelse som it-hjælpemiddel er mest udbredt blandt læger og advokater. I andre fagområder er teknologien stort set ikke i brug.

Det fortæller Peter Suhr, som er partner hos analyse- og konsulenthuset Gartner.

Men teknologien har med en placering længst til højre på firmaets seneste hype-cycle ellers været på banen i en del år. Hype-kurven er Gartners bud på en oversigt over it-teknologiers modenhed.

"Det har taget en del år at komme op til højre. Men vi siger faktisk, at det kan tage fem til ti år mere, før det er langt mere udbredt," siger Peter Suhr.

indtastning af tekst for besværligt

Men inden da bliver teknologien måske overhalet indenom af nye user-interfaces, forstået på den måde, at talegenkendelsen konvergeres ind i andre teknologier, forklarer Peter Suhr. Han vurderer, at fysisk indtastning af tekst bliver for besværligt i løbet af nogle år.

"Du vil nok ikke skrive en mail til mig om fem-ti år. Der vil du bare tale den ind et eller andet sted, og så kommer den frem som tekst," siger han.

Han forklarer, at disse teknologiers udvikling peger mod, at tale vil blive til tekst med det samme. Endda på flere sprog samtidigt, hvis man har brug for det.

Han vurderer, at brugergrænsefladerne i fremtidens notebooks og lignende nok kommer til at overhale talegenkendelse indenom.

"Talegenkendelse bliver bare indarbejdet i andre brugergrænseflader. Det kan være, at antallet af brugere om fem til ti år er hundrede procent, for du kan ikke skrive mere. Så taler vi bare," siger Peter Suhr, og peger på at den nyeste computer fra Apple også har teknologien indbygget.

Han fortæller, at talegenkendelses-teknologierne bliver bedre og bedre, men at der stadig er problemer med støj eller utydelig tale. Men teknikkerne til at afhjælpe disse problemer forbedres ifølge Peter Suhr hele tiden.

Analyse af talefiler

Peter Suhr fortæller, at langt de fleste patientjournaler i dag ligger i endeløse baner. Men man er begyndt at udvikle værktøjer, hvormed man kan analysere de indtalte data.

Denne teknologi ligger dog stadig på venstre side af kurven, og er således stadig umoden. Men markedet er der, understreger Peter Suhr, som forklarer, at teknologien kunne være smart hos tusindvis af call-centre.

"Hvis det her virkelig kommer til at fungere smart, så vil du jo have det på din egen laptop. Så bliver teknologien bare en feature på din bærbare, telefon eller hvad vi nu kalder det," siger Peter Suhr om fremtiden for talegenkendelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere