Artikel top billede

Administrerende direktør for Microsoft Danmark, Jørgen Bardenfleth, mener, at bestemte it-politiske ordførere fører en regulær hetz mod virksomheden. Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck)

Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os

Den langstrakte diskussion om de åbne standarder har gjort, at Danmark har mistet masser af politisk fremdrift på it-området, hvor mange ting halter, mener Microsoft-direktør Jørgen Bardenfleth.

De mange og lange diskussioner om den komplicerede sag om de åbne standarder har efter Microsofts mening helt taget fokus væk fra en lang række andre it-emner, som er af langt større vigtighed.

Det skyldes, at debatten har lagt beslag på store mængder tid og arbejdskapacitet hos ikke mindst Folketingets travle it-politiske ordførere.

Den tid kunne have været brugt bedre på at diskutere for eksempel mulighederne for at forbedre den digitale borgerservice, it i folkeskolen eller understøttelsen af digitalisering i erhvervslivet, mener selskabet.

"Det har været helt uhensigtsmæssigt, at it-ordførerne har brugt så meget af deres i forvejen sparsomme tid på at diskutere noget så teknisk som de åbne standarder, når der nu er så mange andre ting, der halter," siger Microsoft Danmarks administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth.

Du kan læse mere om de store udfordringer her.

Religionskrig

Sikkert er det da også, at Folketingets it-politikere er travle personer, der stort set altid også varetager andre ordførerskaber.

Det betyder, at de ofte kun har begrænset tid til at diskutere it-politik, og den tid er efter Microsofts mening i alt for lang tid gået med at diskutere de tekniske standarder.

"Det giver jo ikke bedre virksomheds-drift, bedre borgerservice og bedre sundheds-it, at man har brugt tiden på at diskutere de åbne standarder i så mange år," siger Jørgen Bardenfleth.

Der er da også mange tegn på, at der har været tale om en regulær religionskrig. Det kan du læse mere om her.

Analysehuset IDC har tidligere klart bedyret, at det politiske system har spillet fallit ved at gøre anvendelsen af en grundlæggende teknologi til en politisk diskussion. IDC mener, at hele diskussionen "er løbet helt af sporet." Det kan du læse mere om her.

Politisk agenda mod Microsoft

Jørgen Bardenfleth mener, at noget tyder på, at der er blevet ført en regulær hetz mod Microsoft fra bestemte it-politiske ordførere.

Det har bidraget til, at sagen om de åbne standarder igen og igen er blevet sendt til hjørne i nye arbejdsgrupper, ekspertudvalg og lignende.

Det tyder efter Microsoft-direktørens mening på, at beslutningen er blevet sparket til hjørne og udsat hver gang den ikke har passet de politiske beslutningstagere.

"Man kan ikke sige sig fri for, at det lugter af, at visse it-politiske ordførere har andre agendaer. Det lugter af en 'Lex Microsoft,' og man kunne godt få den tanke, at der er nogen, der mener, at det skal være sværere for Microsoft at sælge kontorpakker, fordi vi er et stort selskab med en stor markedsandel," siger Microsoft-direktøren.

Han sigter især efter to tidligere it-politiske ordførere, som han mener har haft til hensigt at gøre livet surt for Microsoft.

Se navnene på politikere her

De to ordførere, som Jørgen Bardenfleth langer ud efter, har samme navn.

"De hedder nemlig Morten," siger Jørgen Bardenfleth.

Det drejer sig med andre ord om Morten Helveg Petersen, tidligere it-ordfører for Det Radikale Venstre og nuværende direktør for FDIM, og Morten Messerschmidt, tidligere it-ordfører for Dansk Folkeparti og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, hvor han han tidligere har sagt, at han vil få dokumentstriden på dagsordenen.

Morten Helveg Petersen har da også i sin politiske karriere som it-ordfører haft flere markante meldinger, der har rettet sig direkte mod Microsoft. Det kan du læse mere om her.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti har ligeledes været en slags bannerfører i sagen om de åbne standarder, som han på mange måder har været med at presse fremad - blandt ved at holde daværende videnskabsminister Helge Sander (V) til ilden. Det kan du læse mere om her.

Microsoft-chefen peger på, at det var Morten Helveg Petersen, der for alvor satte sagen om de åbne standarder i søen.

Og den bold var den anden Morten ifølge Microsoft ikke sen til at gribe.

"Måske synes de, at vi har for stor en markedsandel. Det skal ikke lyde som tuderi, for vi tuder ikke over at have stor forretnings-succes. Som stort selskab skal man være klar til at komme i skudlinjen. Men kritikken skal bero på fakta. Og fakta er, at der er masser af innovation, stor diversitet og mange valgmuligheder indenfor kontorpakker. Der har faktisk aldrig været så mange," siger Jørgen Bardenfleth.

Microsoft-direktøren mener ikke overraskende, at Microsoft har en stor markedsandel, fordi selskabet kan levere bedre løsninger til prisen end konkurrenterne.

"Og i det lys kan vi godt blive bekymrede, hvis der ligger en skjult agenda bag det hele," siger Jørgen Bardenfleth.

Samtidig kritiserer han tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) for ikke at have været opgaven voksen.

"Helge Sander fik ikke kørt processen igennem på en hensigtsmæssigt måde, når det gælder tidsforløbet," siger han.

Du kan læse mere om Helge Sanders afgang her og mere om hans efterfølger, Danmarks nye videnskabsminister, her.

Læs Morten Messerschmidts svar på tiltale til Jørgen Bardenfleth.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Helveg-Petersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere