Artikel top billede

Lov-forslag: Teleselskabet straffes for dit net-spil

En kommende lov gør det ulovligt at formidle datatrafik til ulovlige spillesider. Spærrer teleselskaber ikke kundernes adgang, får de en bøde.

Teleselskaber skal spærre kundernes adgang til ulovlige spillesider på internettet. Ellers får de en bøde af politiet.

Det bliver virkelighed, hvis et forslag til en ny spillelovgivning fra Skatteministeriet bliver vedtaget i Folketinget.

Lovudkastet, som har været på vej et stykke tid, indeholder nemlig en paragraf, som gør det strafbart for internet-udbyderne at "transmittere information på et kommunikations-netværk til et ulovligt spilsystem."

DNS-blokering

Ifølge lovudkastet skal den konkrete spærring af telekundernes adgang til spilsites uden tilladelse fra Spillemonopolet ske ved hjælp af DNS-blokering.

Hos Spillemonopolet fortæller chefkonsulent Morten Rønde, at der er lagt op til, at det skal være så nemt som muligt for internet-udbyderne at oprette DNS-spærringerne. Blandt andet vil myndighederne give teleudbyderne alle nødvendige informationer i forbindelse med en eventuel spærring.

"Ansvaret for at foretage de her henstillinger til internet-udbyderne bliver Spillemyndighedens," siger Morten Rønde.

Kan meldes til politiet

Han forklarer, at det praktisk kommer til at ske ved at sende et dokument til internet-udbyderen, hvor der står, at et givent spilselskab udbyder et ulovligt spilsystem på en konkret web-adresse.

"Vi henstiller til internetudbyderen, at man ophører med at formidle adgang til den konkrete webadresse," siger han.

Samtidig vil Spillemyndigheden skrive, at det er i strid med spilleloven at formidle internet-adgang til den givne adresse.

"Hvis de siger, at det vil de ikke, så går sagen i stedet til politiet. Så foretager vi en anmeldelse af, at der foregår en overtrædelse af spillelovens formidlingsbestemmelse. Og så afgør politiet, om der skal rejses tiltale i en bødesag," siger Morten Rønde.

Dermed er der ikke tale om et egentlig retsligt mellemspil som ved eksempelvis fogedretten. I stedet er der tale om en bestemmelse, fastsat i loven, forklarer han.

"Det er ligesom med alle mulige andre ting i samfundet, at hvis du overtræder denne bestemmelse, så risikerer du at få en straf ved byretten," siger Morten Rønde.

Teleselskaber har kæmpet for at undgå ansvaret

I Danmark opererer teleselskaberne i forvejen med to typer af DNS-blokeringer: Frivillige og ufrivillige.

Et eksempel på det første, er det såkaldte børnepornofilter, som teleselskaberne frivilligt driver, og hvor Politi og Red Barnet bestemmer, hvilke sider der skal spærres.

De ufrivillige spærringer af kundernes adgang til internet-sider er meget få. De mest kendte er Pirate Bay-sagen og sagen om den russiske musikbutik allofmp3.com, hvor en række indehavere af ophavsretten til blandt andet musik og film fik nedlagt fogedforbud, sådan at teleselskaberne blev tvunget til at lukke kundernes adgang til de to internet-sider.

Imidlertid vil spærringen af sites i forbindelse med en ny spillelov ændre markant på den historiske praksis hos teleudbyderne.

Her har man traditionelt kæmpet indædt for at undgå ansvar for kundernes påfund på nettet, og har holdt på, at en domstol skal vurdere, hvilke sider, der skal lukkes.

Men den nye spillelov vil betyde, at hverken teleselskabernes fri vilje og moral eller domstolene skal afgøre, hvilke sider der skal spærres.

"Besynderligt" og "voldsomt"

Det skal derimod Spillemyndigheden, fortæller Lasse Andersen, som er advokat hos Telia og formand for ISP-ansvarsgruppen i teleselskabernes brancheorganisation.

Han fortæller, at telebranchen bestemt ikke er glad for den nye spillelov.

"Skatteministeriet har indført en strafbelagt handlingspligt til at gå ind og spærre for ulovlige spillehjemmesider for os internet-udbydere. Og det er ret voldsomt, at man gør det. Særligt når man er i gang med et større udredningsarbejde i Kulturministeriet," siger Lasse Andersen.

"Det vil nemlig ikke engang være sådan, at Spillemyndigheden kommer med en afgørelse med et påbud til os om, at vi skal spærre for en hjemmeside. Det eneste, Spillemyndigheden vil komme med, er en henstilling til os om, at der foregår noget ulovligt på en eller anden hjemmeside. Og så ligger hele ansvaret hos os som operatører til at skulle spærre for denne hjemmeside. Og hvis vi ikke har spærret, jamen, så kan vi straffes med bøde," siger han.

Han mener, at fremgangsmåden er besynderlig, og efter telebranchens mening adskiller den sig fra normal praksis.

"Det er meget besynderligt, fordi det normalt er sådan, at når en offentligt myndighed beslutter noget, så kommer det i form af en forvaltningsafgørelse for at sikre retssikkerheden for borgerne. Men det har man åbenbart valgt at se bort fra her", siger Lasse Andersen

Her er den nye spillelov

Forslag til ny spillelov

Kapitel 14, Straffebestemmelser (lovudkast side 16).


§ 73. Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt

1) udbyder eller arrangerer spil her i landet uden tilladelse efter denne lov, eller
2) formidler deltagelse i spil omfattet af nr. 1.

Stk. 2. Som formidling af deltagelse i spil uden tilladelse, jf. stk. 1, nr. 2, anses bl.a. betalingsformidling af indsatser og gevinster til og fra en ulovlig spiludbyder samt transmission af information på et kommunikationsnet til et ulovligt spilsystem.


Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser,
paragraf 73: (Lovudkast side 115)


"En internetudbyder, der stiller en DNS-server til rådighed for egne slutbrugere eller andre udbyderes slutbrugere (herefter internetudbydere), kan herved straffes for at transmittere information (levere internetgang) til et bestemt internetdomæne med et ulovligt spilsystem."

[...]
"Såfremt spillemyndigheden har sendt en henstilling til en internetudbyder om at ophøre med at transmittere information til et ulovligt spilsystem, vil internetudbyderen have mulighed for at efterkomme henstillingen ved at blokere for adgangen til det ulovlige internetdomæne ved at etablere en DNS-blokering til det pågældende internetdomæne. Internetudbyderen vil have efterkommet en henstilling fra spillemyndigheden, såfremt internetudbyderen inden for en rimelig tid herefter etablerer en DNS-blokering til det pågældende internetdomæne, og vil således herefter ikke kunne ifalde straf efter bestemmelsen.

Teleudbydere, der står som medarrangør af et ulovligt lotteri, vil kunne straffes efter reglerne om ulovligt udbud (eller medvirken hertil) eller for ulovlig formidling."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere