Artikel top billede

Ældre og analfabeter skal kunne bruge mobiltelefon

Nu skal ældre og analfabeter have bedre adgang til informationer ved hjælp af mobiltelefoner, lyder målet med et nyt forskningsprojekt.

Computerworld News Service: IBM og forskere fra akademiske institutioner i Japan og Indien går sammen om at udforske mulighederne for en fælles brugergrænseflade til mobile enheder, der vil gøre dem lettere at bruge for ældre og analfabeter verden over.

Virksomheden udfører forskningen sammen med National Institute of Design (NID) i Indien og Research Center for Advanced Science and Technology (RCAST) ved Tokyo Universitet.

Forskningens resultater og afkast af applikationer eller anden teknologi vil blive stillet frit tilgængelig for open source-miljøet, oplyser Nitendra Rajput, der er leder af Open Collaborative Research hos IBM Research India.

IBM's forskningsprogram Open Collaborative Research sigter efter at fremme innovation gennem forskningssamarbejde mellem universiteter og erhvervsliv.

Samarbejdet med open source-miljøet vil hjælpe til at fremme adoptionen af teknologierne og tiltrække udviklere til at bygge applikationer til målgrupperne, tilføjer Rajput.

Mobiltelefonen er afgørende

Forskningen fokuserer på at forbedre mobiltelefoners tilgængelighed på grund af disse apparaters prisbillighed og udbredelse, oplyser Rajput. Forskerne forventer, at mobiltelefonen nærmere end den traditionelle pc vil blive nøglen til at give ældre og analfabeter adgang til it, også fordi den er relativt lettere at bruge.

IBM besluttede at udføre denne forskning i disse to lande, da Japan har en stor ældrebefolkning, mens Indien har et stort antal analfabeter, fortæller Rajput. IBM har i forvejen forskningsafdelinger i begge lande.

En stor del af befolkningen i Indien bruger ikke it i nogen væsentlig grad, fordi de ikke har råd til pc'er, og fordi de er analfabeter, forklarer Rajput. Japans ældre har muligvis råd til it-udstyr men er ikke hjemmevante i komplekse brugergrænseflader, påpeger han.

Målet med forskningen er at finde lighedspunkter og forskelle i reaktionen på it blandt disse to befolkningsgrupper og derefter at udvikle en multimodal brugergrænseflade, der gerne skulle være tilgængelig for begge befolkningskategorier, forklarer Rajput.

Konklusionerne fra disse to lande vil ifølge IBM blive ekstrapoleret til brug i andre lande verden over med lignende problemstillinger.

Andet og mere end stemmestyring

De fleste teknologier til forbedring af adgangen til information gennem mobiltelefoner er allerede tilgængelige, men der er brug for meget mere etnografisk feltarbejde for at finde ud af hvilken kombination af disse teknologier, der er mest brugbar for de to beskrevne målgrupper - ældre og analfabeter, forklarer Rajput.

Selvom stemmestyring tilsyneladende er den mest relevante teknologi til adgang til information på mobiltelefoner for analfabeter, så er det ikke nødvendigvis den bedste løsning, når det kommer til information såsom statistiske tabeller eller billeddata, fremhæver han.

IBM og virksomhedens forskningspartnere leder også efter andre måder at tilgå information heriblandt brug af billeder til at understøtte tekst og lyd. Eksempelvis kan landmænd få information om pesticider præsenteret sammen med billeder af relevante afgrøder, forklarer han.

Forskerne har også planer om at bruge accelerometre i designet af brugergrænseflader, der på den måde kan knyttes mere konkret til det fysiske miljø. Mange mobiltelefoner bruger allerede accelerometre som værktøj i brugergrænsefladen.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere