Artikel top billede

Pirat-politiker: EU-afstemning er episk sejr

EU-Parlamentets nyvedtagne krav om åbenhed tvinger kommissionen til at overtale USA til åbenhed. Siger USA nej, bliver der ingen aftale. Det tolker Piratpartiets EU-politiker.

Læs også: EU stemmer for åbenhed om antipirat-forhandlinger

"En episk sejr er vel den frase, jeg først kommer i tanker om," siger det svenske Piratpartis medlem af EU-Parlamentet, Christian Engström.

Han mener, at det er fantastisk, at et så godt som enigt EU-Parlament onsdag har krævet, at EU-Kommissionen fremlægger alle papirer i den omstridte antipirat-aftale, ACTA..

Den internationale aftale om fremtidens antipirat-lovgivning foregår mellem blandt andet EU, USA, Japan, Canada og Schweiz. Aftalen har siden begyndelsen været omgivet af hemmelighedskræmmeri, som betyder, at både teleselkaber og rettighedsorganisationer har kritiseret processen, som de kun kender til gennem en omfattende række af læk fra blandt andet den hollandske forhandlingsdelegation, der udpegede Danmark som mindst fleksibel i forhold til åbenhed.

Hvad vil der nu ske i forhold til forhandlingerne i New Zealand, for det kræver vel enighed blandt alle parter i ACTA at få åbenhed?

"Ja, det er kommissionens problem, det må de selv løse. Nu har de på en meget tydelig måde fået at vide, hvad parlamentet ønsker. Og parlamentet vil se papirerne, og det har de også ret til ifølge reglerne i Lissabon-traktaten. Hvis det er sådan, at USA siger nej (til åbenhed, red.) så er det passende, at kommissionen afbryder forhandlingerne. Helt enkelt," siger Christian Engström.

Og træde uden for ACTA?

Ja, det synes jeg er det fornuftigste. For det er jo sådan, at hvis og når de har en aftale, så skal den godkendes af EU-Parlamenetet. Og jeg tror ikke at parlamentet vil acceptere at blive trampet på af kommissionen på denne måde," siger Christian Engström.

Hvor konkret bliver åbenheden? Bliver der tale om bagudrettet åbenhed med tidligere papirer? Og bliver det en åbenhed, som er for EU-parlamentarikerne og ikke resten af offentligheden?

"Det ved vi ikke, med det her er en resolutionen, altså noget, som parlamentet kræver. Så må vi se, hvad der sker. Men der står tydeligt i resolutionens paragraf 3 'offentlig og parlamentarisk aktindsigt'. Så det er ikke nok at de viser papirerne i et eller andet hemmeligt rum for nogle udvalgte parlamentarikere," siger Christian Engström.

Men kan det her betyde, at alle tidligere papirer bliver fremlagt?

"Nu skal vi se, hvad der sker. Parlamentet har tydeligt sagt, hvad vi kræver, og så må vi se, hvordan kommissionen stiller sig i forhold til det," siger Christian Engström.

Læs mere:
EU-politikere vil have åbne antipirat-forhandlinger

Lene Espersen skal i samråd om antipirat-aftale

Vil Danmark hemmeligholde anti-pirat forhandlinger?

Hemmelig antipirat-aftale får hug af EU

Detaljeret læk om nye antipirat-forhandlinger

Nye pirat-forhandlinger uden offentlig indsigt

Europæisk telebranche frygter antipirat-aftale

Global anti-pirataftale atter omgærdet af mystik

EU mørklægger vigtig antipirat-aftale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere