Artikel top billede

Tidligere Sun-topchef: Apples Steve Jobs truede mig

Suns tidligere topchef, Jonathan Schwartz, fortæller nu alt det i historien om Sun, der ikke tidligere er kommet frem i lyset.

Computerworld News Service: Den tidligere koncernchef fra Sun Microsystems, Jonathan Schwartz, benytter nu sin personlige blog med den provokerende titel "What I couldn't say..." til at dele noget it-sladder og fortælle sin side af historien om, da solen gik ned for Sun.

Han har allerede hentydet til sine planer om at skrive en bog, og et nyt blogindlæg antyder, at der faktisk er en afslørende bog på vej.

"Jeg føler med Google - Steve Jobs truede også med at sagsøge mig," skriver Jonathan Schwartz, der tilsyneladende her hentyder til Apples patent-søgsmål mod HTC, som producerer Googles smartphone, Nexus One.

Jonathan Schwartz fortæller, at han i 2003 kun lige havde løftet sløret for Suns Linux-desktop, Project Looking Glass, da Jobs ringede ham op for at hævde, at Suns grafik "trampede henover" Apples IP-rettigheder.

Hvis Sun forsøgte at kommercialisere teknologien, truede Jobs ham ifølge Schwartz med ordene "så sagsøger jeg dig".

Som Jonathan Schwartz fortæller historien, reagerede han på denne henvendelse ved at minde Jobs om Suns betydelige arsenal af styresystems-relaterede patenter.

"Det lukkede munden på Steve," skriver Schwartz.

Et senere møde med Bill Gates og Steve Ballmer endte ifølge Schwartz på lignede vis. Duoen fra Microsoft, der på daværende tidspunkt var henholdsvis virksomhedens koncernchef og direktør, var fløjet til Silicon Valley for at mødes med Suns ledelse.

"Da vi havde sat os i vores konferencerum i Menlo Park, sprang Bill henover småsnakken og gik direkte til sagen: Microsoft ejer markedet for kontorprogrammer, og man kan se vores patenter overalt i OpenOffice," skriver Schwartz.

OpenOffice er den pakke af open source-kontorprogrammer, som Sun har støttet kraftigt som et alternativ til Microsoft Office.

"Bill fremsatte her en lidt mere sofistikeret variant af den trussel, som Steve var kommet med, men han havde en anden løsning i tankerne," skriver Schwartz.

Gates tilbød Sun en patentlicens.

"Det var kodesprog for, 'vi forsvinder, hvis du betaler os en licensafgift for hver eneste download' - den digitale version af beskyttelsespenge til gangstere."

Microsoft afviser, at kommentere på Schwartz' indlæg, og Apple har ikke svaret på en henvendelse via e-mail.

Den tidligere chef for Sun har holdt lav profil, siden Oracle offentliggjorde sine planer om at købe Sun for næsten et år siden. Men han er tilsyneladende fast besluttet på at fortælle sin side af historien om, da solen gik ned for Sun; et fald, der af visse er blevet forklaret med et aftagende Unix-marked, mens andre siger, at dårlige beslutninger fra Schwartz's side bærer skylden.

Mens blogindlægget mest af alt giver et indblik i, hvordan de store virksomheder bruger deres patenter i indbyrdes magtkampe, ser det ud til, at fremtidige indlæg vil begynde at genfortælle historien om Sun.

"Jeg synes, at jeg har sagt stort set alt, jeg kunne sige som CEO af Sun Microsystems," skriver Schwartz i sin blogs "Om"-sektion.

"Det der er mere interessant, er, hvad jeg ikke kunne sige. Og det er, hvad denne blog (og måske en bog) kommer til at handle om."

"Forstå det som, at der 'helt sikkert' kommer en bog," vurderer analytiker China Martens fra 451 Group.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere