Artikel top billede

"Så stor var den," fortæller 81-årige Martin Cooper om den DynaTAC, han foretog et opkald med i 1973.

Mobiltelefonens fader: Nu er jeg til Android

Mobiltelefoniens grand old man, Martin Cooper, afslører i et interview, at han har skrottet sin iPhone til fordel for en Motorola Droid med Android-styresystemet. Se hele interviewet her.

Den amerikanske tv-station C-SPAN har lavet et længere interview med Martin Cooper, der generelt er anerkendt som den første person, der ringede i en håndholdt mobiltelefon og som en nøgle-person i udviklingen af de første mobiltelefoner.

Opkaldet fandt sted den 3. april 1973 på en gade i New York, hvor den daværende Motorola-chef ringede til sin konkurrent Joel Engel fra Bell Labs via AT&T's netværk.

"Jeg var ansat hos det her lille firma fra Chicago, Motorola, og vores vision var, at tiden nu var inde til at give folk friheden med personlige, bærbare enheder, der kunne lade dem kommunikere, uanset hvor de befandt sig," fortæller Martin Cooper til C-SPAN-værten.

Cooper ringede fra en Motorola DynaTAC, som var 22 centimeter lang og vejede lidt over et kilo - en fiks lille sag efter datidens normer, og et apparat, der i dag må være den ultimative retro-mobil.

500

Nogenlunde sådan har det set ud, da Martin Cooper foretog sit banebrydende mobil-opkald.

Martin Cooper fortæller, at det kun tog tre måneder at udvikle den konkrete model.

"Batteriet holdt kun i 20 minutter, men det var ikke noget problem, for du kunne alligevel ikke bære den i tyve minutter," fortæller han i det 35 minutter lange interview.

Vild med Android

I dag er Martin Cooper 81 år gammel, men fortsat med på den nyeste mode.

Den mobile udvikling er gået stærk - ikke mindst her i Danmark - men alligevel viser interviewet på C-SPAN, at Martin Cooper fortsat har helt styr på, hvad der rører sig på markedet.

Han kommer blandt andet en række bud på, hvordan man kan sikre den fremtidige udviklingen inden for frekvens-anvendelsen på de forskellige former for netværk til mobiltelefoni og bredbånd, men også med konkrete betragtninger om nogle af de nyeste mobiler.

Studieværten beder blandt andet Cooper sammenligne iPhone med den DynaTAC han holdt i hånden på gaden i New York i 1973.

"Well, murstenen kunne man tale i og lytte til. Det var det," siger Martin Cooper og forklarer, at netop disse funktioner stadig er dem, de ældre generationer går op i, når de køber en mobiltelefon.

Mobil-opfinderen selv er dog lidt af en gadget-freak.

"Jeg har altid den nyeste mobiltelefon, og jeg prøver alle mobiltelefoner. Lige nu bruger jeg Droid (Motorola, red.), fordi jeg gerne vil have noget erfaring med Android-styresystemet, og indtil videre har jeg haft nogle opløftende resultater."

"Jeg har haft en iPhone, som jeg gav til mit barnebarn, som han brugte i tre måneder, inden der skulle opgraderes til en bedre version."

"Til mine daglige samtaler bruger jeg rent faktisk en jitterbug (mobil målrettet ældre mennesker, red.), så jeg bærer rundt på to telefoner, en meget simpel telefon med en simpel telefonbog og intet andet, og når jeg vil tweete, bruger jeg min Droid," fortæller Martin Cooper.

Se interviewet med Martin Cooper

Martin Cooper forholder sig også til diskussionerne om, hvorvidt mobiltelefonerne er årsag til kræftsygdommme hos brugerne.

"Jeg er ikke læge, men jeg er en meget flittig mobil-bruger. Jeg har anvendt bærbare to-vejs "radioer" i 50 år. Der har været rigtig mange undersøgelser, men så vidt jeg ved, har der aldrig været en undersøgelse, der viser og konkluderer, at der er en påvirkning af menneskets krop."

"Der er mennesker, der har den teori, men vi kender ikke til nogen specifik påvirkning."

Cooper tilføjer, at det ligesom med microbølgeovnen gælder, at en mobiltelefon skaber varme, når den holdes op til øret.

"Heldigvis er den mængde energi, der udsendes fra antennen, så lille, at den er ubetydelig," mener Martin Cooper.

"Jeg er ikke bekymret for at bruge en mobiltelefon, men jeg siger ikke, at du ikke skal bekymre dig om det. Og hvis du virkelig går op i det, vil jeg foreslå, at du bruger håndfri. De mennesker, der er meget bekymrede, dropper helt deres mobiltelefon, men dem kan jeg tælle på min ene hånd," siger mobil-entusiasten.

Se hele interviewet her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere