Artikel top billede

Sådan får vi fat i kvinderne

Klumme: For unge kvinder skal karrierevejen i it-branchen være mindst lige så attraktiv som den inden for medicin og jura. Og hvorfor skulle det ikke også være sådan?

I november sidste år udgav Dorte Toft bogen ‘Lykkelig i Nørdland', som slår til lyd for, at der er alt for få kvinder, som får sig en uddannelse og efterfølgende skaber sig en karriere inden for et af de naturvidenskabelige fagområder.

Disse betragtes som 'nørdagtige' men spiller ikke desto mindre en vital rolle for, at vores samfund kan fungere.

Selv om de humanistiske fagområder længe har været de mest populære blandt en stor del af ungdommen, så vil vores hverdag hurtigt bryde sammen, hvis vi ikke sørger for, at samfundet hele tiden råder over kvalificerede dataloger, ingeniører, kemikere, biologer, læger osv.

Broer skal bygges af ingeniører

Dorte Toft skal selv engang have formuleret det på den måde, at hun foretrækker at køre over en bro, der er bygget af ingeniører med solid forstand på at udregne komplicerede styrkeforhold i store konstruktioner frem for at køre på broer udregnet efter 'holistiske værdier'.

Det er sat på spidsen, men pointen er god nok.

Dorte Tofts bidrag til den løbende debat fortjener stor ros for at rokke ved stereotyper og vaneforestillinger, når det gælder kvinder med en karriere i 'nørdland'.

De mange eksempler på kvinder med 'nørdede' karrierer og job, der træder frem i bogen, taler deres eget klare sprog: det kan sagtens lade sig gøre at være lykkelig!

Det er nogle meget inspirerende rollemodeller at stifte bekendtskab med.

Dorte Toft møder disse kvinder på et tidspunkt i deres liv, hvor de er etablerede og har godt gang i karrieren.

Selv om de naturligvis reflekterer over de valg, de har truffet undervejs, så kunne det samtidig være et interessant tankeeksperiment at 'udvide' bogen med et par kapitler, som fokuserer helt specifikt på den valgsituation, som de unge piger mellem 12 og 17 år står i.

Til angreb mod fordommene

Unge kvinder i denne alders­kategori har nemlig endnu ikke har truffet deres endelige studie- og karrierevalg, og de ser i sagens natur mere frem end tilbage.

Jeg tror, det kunne være meget spændende at få kastet mere lys ind over, hvad det egentlig er for en vanskelig valgsituation disse piger oplever i dagens Danmark.

Hvad er det for en række både rationelle og mindre rationelle faktorer, som trækker i dem og påvirker deres motivation og valg?

Ned med fordommene

Jeg er sikker på, at et mere dybtgående kendskab til, hvordan unge kvinder træffer deres valg, vil kunne bane vejen for mere målrettede tiltag, der kan få flere af dem til at overveje at gå it-vejen.

Det er jo heldigvis set før, at uhyre mandsdominerede fag, som for eksempel medicin og jura, er blevet vendt til populære fag også for kvinder.

Jeg vil påstå, at når det i dag kan fremstå attraktivt for kvinder at blive jurister, så er det selvfølgelig også muligt i forhold til en karriere inden for it.

Men det kræver, at vi på et veloplyst grundlag går til frontalangreb på de fordomme og forkerte forestillinger, der måtte herske - for eksempel at man sidder alene foran skærmen og ikke arbejder sammen med andre mennesker, at it ikke er noget, der kan frelse verden, at man ikke er en sej og sexet kvinde, hvis man arbejder med it.

Det er lodret forkert, og det skal vi blive bedre til at fortælle de 12-17-årige i øjenhøjde.

Annette Stausholm Nielsen er direktør for teknisk kompetence i IBM Nordic og er formand for IT-Branchens udvalg "Unge i IT-branchen".

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere