Artikel top billede

Ja, jeg vil gerne arbejde for, at EU-parlamentet inddrages og informeres," sagde Lene Espersen (K) på mødet i Europaudvalget.

Lene E. får grønt lys til omstridt antipirat-aftale

Europaudvalget gav fredag udenrigsminister Lene Espersen (K) lov til at indgå en "effektiv og ensartet international håndhævelse af immaterielle rettigheder."

Europaudvalget gav fredag udenrigsminister Lene Espersen (K) mandat til at indgå den omdiskuterede antipirat-aftale ACTA.

Det skete efter, hvad ministeren selv kaldte "en grundig drøftelse" på et samråd.

Kun Enhedslisten stemte imod mandatet, som blev givet efter en række konkrete forsikringer fra ministeren om indholdet af antipirataftalen.

Mandatet blev givet på et stærkt forsinket møde, hvor udenrigsminister Lene Espersen overfor medlemmerne af Europaudvalget blandt andet garanterede, at hun vil gøre alt, hvad hun kan, for at sikre information og inddragelse af EU-parlamentet i forhold ACTA-forhandlingerne.

Klare svar

Lene Espersen understregede dog, at det ikke er muligt at offentliggøre dokumenter fra forhandlingerne.

"Vi har aldrig modsat os åbenhed, men man må respektere lukkede forhandlinger," sagde ministeren under mødet og svarede også klart og bekræftende på et andet spørgsmål om ACTA:

"Ja, jeg vil gerne arbejde for, at Europa-Parlamentet inddrages og informeres, og det gør en klog EU-Kommission også. Det er klogt og rigtigt at sørge for, at Europa-Parlamentet inddrages," sagde udenrigsministeren til Socialdemokraternes Yildiz Akdogan.

Ministeren gav flere gange garantier for, at aftalen forhandles i EU-regi med de retsstillinger, som det betyder.

Særligt lagde udvalgsmedlemmerne i spørgsmålene til Lene Espersen vægt på at få garanteret, at aftalen ikke vil betyde, at EU-borgere kan fratages deres internetforbindelse uden en domstolsafgørelse.

Dette bekræftede ministeren overfor medlemmerne.

Også på spørgsmålet om, hvorvidt antipirataftalen vil betyde, at telebranchen skal være en slags internetpoliti blev afvist af ministeren.

"Internetudbyderne skal ikke til at lave et stykke arbejde, som er domstolenes arbejde. Det er ikke vores hensigt og ikke det, vi arbejder efter," sagde ministeren.

Ser spøgelser

Efter mødet fortæller Per Dalgaard, der på Europaudvalgsmødet repræsenterede regeringsstøttepartiet Dansk Folkeparti, at han følte sig tryg og grundigt informeret ved det lukkede samråd med ministeren forud for mandatafgivelsen på europaudvalgsmødet.

"De, som har haft så store bekymringer, de har set spøgelser. Der er simpelthen ikke nogen problemer i den ACTA-lovgivning, som man vil gennemføre," siger Per Dalgaard.

Per Dalgaard fortæller, at ACTA ikke vil betyde nogen ændringer i forhold til den gældende lovgivning på området i dagens Danmark

"Der er heller ikke problemer med softwarepatenter. De undergår ikke nogen ændringer i forbindelse med det her. Så alle de it-folk, som har mailet til mig, de ser spøgelser," siger Per Dalgaard.

Se tv fra mødet i Europaudvalget her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere