Artikel top billede

Skal det være Nokias MeeGo eller Googles Android?

Nokia og Google fortæller om status for deres open source-mobilstyresystemer.

Computerworld News Service: Talsmænd for de konkurrerende mobile open source-platforme Android og MeeGo er godt i gang med at tale varmt for deres respektive teknologier.

MeeGo er klar med et produkt-roadmap, mens en Google-medarbejder fremhæver Androids udgivelsesplan og har flere detaljer om fragmentering af platformen.

Dette skete ved konferencen The Linux Foundation Collaboration Summit i San Francisco i to separate oplæg.

MeeGo - som du kan læse mere om her - er et mobilt styresystem, der udspringer af et samarbejde mellem Nokia og Intel. Det er et projekt med rødder i platformene Maemo og Moblin. MeeGo bygger på Linux og er støttet af Linux Foundation.

"Vores mål er at tilbyde en åben platform til forskellige former for apparater," siger Ari Jaaksi, der er vice president for Maemo-apparater og MeeGo-afdelingen hos Nokia.

"MeeGo samler trådene fra to eksisterende projekter, der hver især var temmelig stærke i deres egne felter," siger Jaaksi.

Platformen blev offentliggjort i februar og den første milepæl for udviklingen blev nået 31. marts, da en udviklingsversion af MeeGo 10.2 blev frigivet. En færdig udgave af version 10.2 forventes udgivet i dette kvartal, mens en færdig udgave af MeeGo 10.4 forventes klar i årets sidste kvartal.

MeeGo er målrettet mediefokuserede mobiler, netbooks, tv med internetforbindelse, håndholdte og IVI-systemer. Styresystemet benytter et brugergrænseflade- og applikationsudviklingsmiljø baseret på rammeværktøjet Qt.

Til et spørgsmål om, hvordan MeeGo vil imødegå konkurrencen i et marked fyldt med produkter fra konkurrenter som Google, Apple og Microsoft, svarer Jaaksi: "Vi har tænkt os at lave overvældende gode telefoner baseret på MeeGo."

Nokia har flere open source-skud i bøssen

Men MeeGo er ikke Nokias eneste open source-styresystem til mobile enheder.

Der er jo også Symbian.

Nokia vil bygge high-end smartphones - eller "mobile computere" - baseret på MeeGo, mens virksomhedens Symbian-mobiler vil ligge i mellemklassen og den lavere ende af skalaen, forklarer Jaaksi.

Han inviterer samtidig til deltagelse i den igangværende udvikling af platformen.

Der er altid efterspørgsel på applikationsudviklere, påpeger han.

Plads til mange spillere

Også open source program manager hos Google, Chris DiBona, var ved konferencen. Han understreger, at mobilmarkedets størrelse gør, at der er plads nok til mange forskellige spillere.

MeeGo behøver ikke at tabe, for at Android får succes, ligesom Android ikke behøver at tabe, for at MeeGo får succes, vurderer han.

"Jeg vil have, at Android får succes, men jeg mener ikke, at MeeGo af den grund behøver at mislykkes. Jeg synes, at MeeGo er fantastisk," siger Dibona.

Han lod en hurtig bemærkning falde om Androids høje udgivelsesfrekvens: "Vi havde fire større udgivelser af Android i 2009."

Der blev for nylig rejst bekymring om potentiel fragmentering af Android-markedet i en analytikerrapport. En deltager ved konferencen bragte det synspunkt på bane, at valget af Apache-licens til Android kan være med til at fremme en sådan fragmentering, da der her ikke er krav om, at nyudviklet kode bidrages til det større udviklings-community.

Men DiBona forsøgte både under og efter sit oplæg at afdramatisere denne forestilling om fragmentering. Han mener ikke, at Apache-licensen skaber fragmentering og tilføjer, at de fleste udviklere holder sig til API'erne.

Fragmentering kan blive problem

Fragmentering kan dog blive et problem, hvis Android mister sit teknologiske forspring, medgiver han.

Der har derudover været nogen tilsigtet fragmentering, hvor det har været nødvendigt for enheder såsom Barnes & Nobles' e-bogslæser, Nook.

Til spørgsmålet, om Google har planer om en tablet-pc baseret på Android, svarer DiBona, at han ikke ved andet end, at virksomheder som Archos har lanceret sådanne apparater.

"Jeg har ingen idé om, hvad vores tablet-planer er, og hvis jeg havde, ville jeg ikke kunne afsløre noget, svarer han.

Android blev lanceret i oktober 2008. Virksomheder som HTC, Motorola, Samsung og Google selv sælger mobiler baseret på Android.

DiBona rækker en hånd ud til udviklere i Cuba ved at udtrykke et ønske om, at USA streger Cuba fra listen over statssponsorer af terrorisme.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere