Artikel top billede

Charlotte Sahl-Madsen vil til at måle danskerne på en helt ny måde. Foto: Mikael Rieck (Foto: Foto: Mikael Rieck)

Ministeren vil have styr på vores it-kompetencer

Danskerne er bedre til it, end Videnskabsministeriets egne målinger viser, mener Charlotte Sahl-Madsen, der nu vil ændre målemetoderne.

Danskerne er langt bedre til it end de årlige målinger fra Videnskabsministeriets eget it-barometer viser, mener videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

I årevis har målingerne fra Videnskabsministeriets eget it-barometer vist, at danskernes it-kompetencer ikke er ret gode, og at op mod hver femte dansker har svage it-færdigheder.

Men den store mængde danske såkaldte 'it-analfabeter' har ikke meget hold i virkeligheden, mener Charlotte Sahl-Madsen. Hun mener, at det er de spørgsmål, som undersøgelserne bygger på, den er gal med.

"Vi måler i dag på nogle hypoteser om, hvad danskerne forestiller sig, de kan. Jeg synes, det er mere relevant at måle på, hvad danskerne reelt kan, og derfor vil jeg lave barometeret om, så vi måler på den konkrete anvendelse af it," siger hun.

Charlotte Sahl-Madsen peger på, at danskerne sender mange millioner sms'er, ligesom flere millioner danskere har været inde på Skats hjemmeside.

"Og når man ser på de tal, synes jeg ikke, at det er rimeligt, at danskerne bliver kaldt for it-analfabeter," siger hun.

Et af spørgsmålene i it-barometeret lyder: "Hvordan er din erfaring med at kunne overskue og finde rundt på en hjemmeside?"

"Men det siger jo ikke meget om borgernes it-kompetencer, og hvor kyndige danskerne er," siger ministeren.

Hun peger på, at et svar på dette spørgsmål i høj grad er betinget af hjemmeside-designerens kompetencer og evner - altså hvordan hjemmesiden er designet.

"Er det hjemmesidens kvalitet eller brugerens kompetencer, man måler? Det får vi ikke svar på," siger hun.

SMS, e-mail og internet

Charlotte Sahl-Madsen mener, at de nye spørgsmål, som it-barometeret fremover skal bygge sine målinger på, skal lægge vægt på de ting, som er relevante for at få en it-dagligdag til at fungere for danskerne.

"Jeg synes, at det er relevant at finde ud af, om danskerne kan gå på internettet, om de kan finde ud af at vedhæfte et dokument, når de sender en e-mail, og om de kan finde ud af at sende en sms-besked," siger hun.

It-barometeret har længe været en knast i Danmarks ambition om at være blandt de bedste it-lande i verden. En befolkning med dokumenteret svage it-kompetencer harmonerer dårligt med ambitionen at om være verdens bedste it-land med en massiv grad af digitalisering i ikke mindst det offentlige.

Er det ikke snyd bare at lave målemetoderne om? Er der ikke et reelt problem?

"Hvordan?"

At danskerne ikke er dygtige nok?

"Vi er da pænt på vej, når man ser på, hvor meget danskerne i dag bruger internettet og sms-beskederne. Det betyder ikke, at jeg synes, at vi ikke skal være yderligere ambitiøse, men jeg synes, at det er relevant at måle på det, danskerne reelt gør, og hvordan de reelt bruger it," siger videnskabsministeren.

Det offentlige skal være en motor

Netop danskernes it-kompetencer er helt afgørende i Charlotte Sahl-Madsens ambition om at gennemdigitalisere Danmark og skrue op for udnyttelsen af de eksisterende teknologier.

"Men det er en opgave at respektere, hvad den enkelte dansker har af ønsker og ambitioner. Vi skal være i stand til at møde både den ældre borger, der netop er kommet på nettet, og den yngre, meget it-kyndige generation," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Det offentlige skal være en motor, når det gælder om at tilskynde danskerne til at tilegne sig flere kompetencer. Men det vil ikke blive med tvang, men via det gode eksempel og inspiration - og ved at sikre gode rammer for undervisning på ikke mindst biblioteker, aftenskoler og lignende.

"Vi skal vise, hvad man kan få ud af det og forklare, at man kan få adgang til øget borgerservice med øget fleksibilitet via nettet, hvor man kan ordne sager, når som helst man ønsker det og har behov for det. Det vil pirre folks nysgerrighed," siger hun.

Regeringen har planer om at udrulle det helt store borgerservice-projekt i 2012, hvor digitaliseringen af kontakten mellem borgerne og det offentlige skal op i et helt andet gear.

Charlotte Sahl-Madsen understreger dog, at der også efter 2012 vil være mulighed for personlig kontakt med de offentlige instanser - via telefon eller ved at møde personligt op ved skranken.

Dog vil åbningstiderne efter alt at dømme blive reduceret kraftigt - både for at spare penge og for at motivere danskerne til at ordne paragrafferne via nettet i stedet.

"Vi vil fremme lysten til at arbejde med de digitale muligheder, og vi håber, at vi kan friste rigtigt mange til at ville være med," siger videnskabsministeren.

Læs i morgen:
Det første store interview med Charlotte Sahl-Madsen
om it-visionerne for Danmark
- i Computerworlds avis og her på cw.dk.

Seneste artikler om Charlotte Sahl-Madsen:
Videnskabsministeren afviser at pege på netteknologi

It-minister efter nedtur:
Derfor gør Danmark det godt

Det sagde ministeren om danskernes it-evner

Læs mere her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere