Artikel top billede

Foto: Stig Stasig.

Finansministeren: Oppositionen er maskinstormere

Oppositionen skød i går med skarpt mod kommunernes digitale selvbetjeningsløsninger grundet stor it-analfabetisme i Danmark. Det er ikke noget problem, lød finansministerens svar.

I går havde Socialdemokratiet indkaldt finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til samråd i Folketingets kommunaludvalg om centraliseret sagsbehandling.

Oppositionens største parti anser de mange it-svage danskere som en udfordring, fordi der i den kommende sagsbehandling samtidig lægges op til, at borgerne i højere grad skal kunne betjene sig selv på nettet i kommunerne.

Med udgangspunkt i digitaliseringen af Skat spurgte Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn, finansminister Claus Hjort Frederiksen om, hvordan ministeren anskuede de digitale udfordringer for de it-svage, mens regeringen samtidig vil skære ned i antallet af borgerservice-medarbejdere for at spare på de offentlige omkostninger.

Claus Hjort Frederiksen sagde, at den objektive sagsbehandling ikke gør det sværere for de it-svage, fordi it-kompetente borgere i langt højere grad kan betjene sig selv, hvilket efterlader de it-svage med bedre muligheder for sagsbehandling ved personligt fremmøde.

Ingen borgere skal føle sig utrygge, fordi hjælpen kan hentes i kommunernes borgerservice med en blandet digital og personlig kanalstrategi, var essensen i Claus Hjort Frederiksens gentagende svar til oppositionen.

Maskinstormer-tilgang

Finansministerens gentagelser af svarene tilfredsstillede dog ikke oppositionen.

"Anerkender ministeren, at det er et problem, at 41 procent af befolkningen har svage it-kompetencer […] og ikke kan søge information på "indernettet", som ministeren vist fik sagt?" lød et spørgsmål fra SF's it-ordfører Hanne Agersnap efter små tre kvarter af samrådet.

"Det er da underligt, at vi skal sidde her i Folketinget og diskutere noget fuldstændig verdensfjernt. Se alle de mennesker, der har adgang til nettet, hvorfor skal vi ikke udnytte den ressource?" replicerede ministeren blandt andet og lagde igen vægt på, at it-svage borgere stadig kan hjælpes på borgercentrene.

Claus Hjort Frederiksen beskyldte desuden oppositionen for at have en maskinstormer-tilgang til den kommunale service med selvbetjeningsløsningerne in mente.

Og den udmelding var Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet ikke sen til at tage op.

"Der er jo lagt op til besparelser i kanalstrategien, så de it-svage kan jo ikke få den samme hjælp som før," gjaldede han.

Igen lød ministerens svar, at it-svage borgere kan få hjælp i borgerservice-centret uanset it-kompetence niveau.

Hør selv hele samrådet her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere