Artikel top billede

Så meget betaler dit teleselskab staten for 4G-licens

Den danske stat scorer mere end en milliard kroner på at sælge LTE-licenser. Tre af selskaberne betaler 47 gange mere for licensen, end det sidste teleselskab.

Den danske stat scorer godt en milliard kroner på den netop overståede 4G-auktion - helt præcist 1.009.089.000 kroner.

Det fremgår af tal fra Videnskabsministeriet, hvor videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen er godt tilfreds med, at fire mobilselskaber har deltaget i auktionen.

"Det viser, at mobilselskaberne har meget store forventninger til de fremtidige og lynhurtige bredbåndstjenester eller 4G, som frekvenserne kan bruges til," siger hun.

Du kan læse mere om de fire bydere her.

Den runde milliard kroner, som de fire bydere tilsammen har lagt på bordet for de fire LTE-licenser, er langt fra det beløb, som teleselskaberne betalte for 3G-licenserne ved en lignende auktion i 2001.

Analytikere har da også tidligt været på banen med tvivl om, hvorvidt auktions-prisen ville komme helt til tops.

LTE - Long Term Evolution - er en lynhurtig videreudvikling af det nuværende 3G og Turbo 3G. Du kan læse mere om, hvad LTE kan her.

Dengang betalte TDC, Orange, 3 og Telia hver 950 millioner kroner for licenserne.

Når det gælder LTE-nettet, har TDC, Telia og Telenor sikret sig de tre store frekvensportioner, der hedder 2x20 megahertz, mens 3 har sikret sig den lille frekvensportion kaldet 2x10 megahertz.

3 oplyser, at selskabet har betalt syv millioner kroner for frekvensportionen, mens TDC, Telia og Telenor har betalt godt 330 millioner hver for deres frekvenser - eller mere end 47 gange så meget som 3.

Det mener 3 er en god handel, da faktorer som stabilitet og dækning i hele netværket tæller lige så meget som det, selskabet kaldet 'teoretiske hastigheder'.

Du kan læse mere om den mulige grund til, at 3 har valgt at holde sig uden for kampen om de store frekvensportioner ved at klikke her.

TDC's koncernchef, Henrik Poulsen, har tidligere sagt til Computerworld, at han finder det afgørende for selskabets strategi for det danske mobilmarked, at selskabet har en stor frekvensportion.

"Det er kritisk for vores fortsatte udrulning af den netværksstrategi, som vi har langt frem til 2020, for LTE er en hjørnesten i den strategi, og derfor er det utrolig vigtigt for os at få den fulde pakke i form af 2x20, fordi det tillader os at bygge vores platform op med den hastighed, som vi ønsker," har han sagt til Computerworld.

Det kan du læse mere om her.

Telia, TDC, Telenor og 3 gør alle brug af LTE-licenserne i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere