Artikel top billede

Derfor er Termas fremtid i politikernes hænder

De danske politikere skal træffe en vigtig beslutning, der får stor betydning for våben-virksomheden Terma, der netop har præsenteret et million-underskud.

Den danske producent af militærteknologi Terma har store vækstplaner, derfor var det en bet for virksomheden, da den forleden præsenterede et underskud på 25 millioner kroner før skat.

Underskuddet skyldes ifølge Termas administrerende direktør Jens Maaløe, at virksomheden har afskrevet cirka 80 millioner kroner som følge af en fejlslagen software-leverance til beredskabsnettet SINE.

Der kan dog meget vel vente nye store våben-milliarder forude, men meget kommer til at afhænge af,
hvilket kampfly de danske politikere vælger som afløseren for den snart pensions-modne F16-jager.

Vigtig beslutning

Det skyldes, at Terma har indgået en ramme-aftale på 7-8 milliarder danske kroner med den amerikanske flyproducent Lockheed Martin, der barsler med jagerflyet Joint Strike Fighter.

Men aftalen risikerer at glide den danske virksomhed af hænde, hvis Folketinget vælge et andet fly end Joint Strike Fighter.

Folketinget skulle have truffet beslutninger om den nye flytype i 2010, men på grund af finanskrisen besluttede forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) for nylig at udskyde beslutningen om milliard-købet i to år.

Selvom Terma leverer teknologi til de to andre flytyper (Saabs Grippen og Boeings F18 Super Hornet), der er med i opløbet om at blive afløseren for F16-flyet, så lægger Jens Maaløe ikke skjul på, at han gerne ser at Folketinget vælger jageren fra Lockheed Martin.

"Men det er klart, at vejen fremad vil være lettere, hvis Danmark vælger Joint Strike Fighter," siger han til Computerworld.

Jens Maaløe forklarer, at Terma allerede har ordrer i hus for cirka en halv milliard af rammeaftalens syv-otte milliarder.

Desuden vurderer han, at der er andre dele af ordren, hvor Terma har så specialiseret viden, og er så langt fremme i udviklingsprocessen, at det ikke vil være muligt for Lockheed Martin at trække ordren tilbage.

Maskinkanoner og 3D-radar

Blandt de dele som Terma leverer til Joint Strike Fighter-jageren, er et særligt haleror, der gør det muligt for flyet at lande og lette lodret; et såkaldt gun-pod, der er holderen til flyets maskinkanon; en såkaldt pylon, hvor missilerne under vingerne monteres på og så strømforsyningen til en avanceret 3D-radar, der monteres i spidsen af jetjageren.

Ifølge Jens Maaløe betyder ordren, at det vil blive muligt at udvikle Termas fabrik i Grenaa til 'en topmoderne komposit-fabrik.

Komposit er det materiale, som moderne jagerfly bliver bygget af.

"Vi har fået en masse viden fra de store amerikanske fabrikker. Sidste år steg antallet af medarbejdere fra 200 til 300, og vi forvetner, at antallet af medarbejder vil stige til 500 - 700 i takt med, at fabrikken udvikler sig i de kommende år," siger han.

Men hvad vil det betyde for Terma, hvis ordren falder til jorden?

"Måden, vi sikrer os på, er, at den produktionskapacitet, som vi bygger op, ikke er designet, så den kun kan bruges til at producere Joint Strike Fighter-fly. Det betyder, at det også vil være muligt at producere Saabs Grippen og civile fly fra Boeing," siger Jens Maaløe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere