Artikel top billede

Frank Aaen: Google undgår dansk skat med vilje

Enhedslistens Frank Aaen mener, at det er helt bevidst skattetænkning, når Google sender størstedelen af sin omsætning i Danmark til Irland.

Det er helt bevidst skatte-tænkning, når Google fakturerer de fleste af sine kunder i Danmark fra sit europæiske hovedkvarter i Irland, hvor selskabsskatten er halvdelen af den danske.

Det er folketingsmedlem fra Enhedslisten Frank Aaen sikker på.

"Det er en måde, hvormed de kan halvere deres skattebetaling. Jeg er ikke i tvivl om, at der er tale om skatteoptimering eller skatteminimering, som jeg foretrækker at kalde det," siger Frank Aaen, der gennem flere år har jagtet multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark.

Googles admininstrerende direktør Peter Friis har understreget, at Google overholder alle regnskabsmæssige love og regler "til punkt og prikke".

Frank Aaen vil ikke vurdere, om Googles praksis er i overensstemmelse med loven, men han mener, at virksomheder som Google bør betale dansk skat af de handler, som de laver med deres danske kunder.

"Hvis en virksomhed tjener sine penge i Danmark, så bør den også betale skat i landet," siger han.

Men Googles forretningsmodel bygger jo til dels på selvbetjening. Vil det ikke være et problem, hvis virksomheden pludselig skulle lave separate fakturaer i hvert enkelt land?

"Nej, det ville da være så nemt som ingenting. Det kræver lidt programmering, så er det ordnet. Google har endda et dansk selskab, så det er bare et spørgsmål om, at de skal sende fakturaen videre til Danmark," mener Frank Aaen.

Hænger it-virksomheder ud

I forbindelse med Frank Aaen og Enhedslistens Multinasser-kampagne blev blandt andet IBM og Fujitsu beskyldt for bevidst at unddrage sig skat i Danmark, hvilket både Fujitsu og IBM benægtede.

Google blev ikke nævnt i Multinasser-kampagnen, det skyldes blandt andet, at virksomheden ifølge Frank Aaen ikke anvender den mest anvendte skatteoptimeringsmodel kaldet transferpricing.

Transferpricing indbærer, at virksomheder nedbringer deres overskud i Danmark ved at handle med datterselskaber i lavskattelande.

Men ifølge Frank Aaen er problemstillingen den samme uanset, hvilken metode selskaberne anvender.

"De unddrager sig under alle omstændigheder skat i Danmark. Jeg er klar over, at der er op til flere selskaber udover Google, der bruger metoden, hvor de sælger direkte fra udlandet til Danmark. Det er en problemstilling, som jeg vil forfølge i den kommende tid," siger Frank Aaen.

Google Danmark havde i 2009 et overskud på fire millioner kroner og betalte 1,3 millioner kroner i dansk skat.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere