Artikel top billede

KL og Finansministeriet forhandler om it-milliarder

Et it-besparelsespotentiale på en halv milliard kroner er (stadig) en rygende varm kartoffel i kommuneforhandlingerne mellem Finansministeriet og Kommunernes Landsforening (KL).

I de sidste par dage har top-bosserne fra de danske regioner og kommuner været i audiens i Finansministeriet, hvor der bliver forhandlet regionernes økonomi og kommuneaftalen for 2011.

Her bliver der blandt andet diskuteret regionernes implementering og prioritering af sundheds-it'en og kommunernes styring af de såkaldte objektive kontantydelser som eksempelvis boligstøtte, folkepensioner, syge- og barselsdagpenge, der endnu ikke er blevet fuldt ud automatiseret og effektiviseret via it.

Det oplyste Finansministeriets digitaliseringschef, Lars Frelle-Petersen, på Dansk IT's konference "It i den offentlige sektor", inden han hastede tilbage til forhandlingerne med regionerne i ministeriet lige over for Christiansborg.

Han fortalte på konferencen, at Finansministeriet og kommunerne lige nu sidder og prøver at forhandle sig på plads til henholdsvis en statslig og en kommunal håndtering af de objektive kontantydelser, som kan give kongeriget Danmark en besparelse på omkring en halv milliard kroner om året.

Besparelsesmulighederne blev opdaget for nogle år siden, men hverken kommunerne eller Finansministeriet har i de forgangne år kunnet blive enige om ansvaret og risikoen ved at omlægge de nuværende systemer, og derfor er besparelsespotentialet fosset ud i kloakken.

Over en tiårig periode kan Danmark ellers spare op mod fem milliarder kroner, hvis løsningerne bliver digitaliseret på en effektiv måde frem for i dag, hvor potentialet er udpeget, men går tabt i manglende enighed mellem stat og kommuner.

Handler om mennesker

Computerworld fangede Lars Frelle-Petersen fra Finansministeriet for at få en kommentar til de verserende forhandlinger, men han ønskede kun at udtale sig ganske kortfattet.

"Det handler ikke kun om penge og forvaltning, men også om mennesker. Derfor skal vi have en fornuftig løsning på plads," sagde digitaliseringschefen diplomatisk, inden han hastede videre til aftenens forhandlinger.

Computerworld erfarer, at lige nu er tegninger på bordet om en fælles kommunal løsning i konsoliderede ydelsescentre, mens staten byder ind med statslige centre til at kunne håndtere overførselsindkomsterne i de systemer, som KMD i flere tilfælde har monopol på.

Hvorvidt systemerne skal genudbydes til andre leverandører, har KL tidligere givet sit bud på, ved at kommunerne fremover kan gå sammen i mega-udbud og på den måde lukke eksterne leverandører ind på markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere