Artikel top billede

Nu bliver der rift om dygtige it-medarbejdere

Snart bliver det svært at få fat på dygtige it-medarbejdere. Meget tyder nemlig på, at arbejdsløshedskurven er knækket.

Efter en periode med nedgang i it-jobmarkedet er det blevet lettere at få job i it-branchen i disse dage. Sådan mener i hvert fald to fagforbund og et rekrutteringsbureau, som Computerworld har talt med.

"Vi hører blandt vores medlemmer, at de har mere og mere at lave, og at der bliver ansat flere folk," fortæller Pia Brade, der er formand for it-fagforeningen Samdata.

Nærmere bestemt oplever Samdata, at der især inden for økonomisystemer er ved at komme gang i hjulene igen.

"Vi hører, at der særligt bliver investeret i økonomisystemer, og at der mangler folk til at tage sig af den efterspørgsel," siger Pia Brade.

Og det er et godt tegn, mener hun.

"Når virksomheder begynder at investere i økonomisystemer, så er det ikke kun vores branche, der har det godt, så er der også andre brancher, der oplever fremgang," siger hun.

Blandt andet transportbranchen vejrer morgenluft og investerer i nye systemer, fortæller formanden.

"Det kan selvfølgelig bare være en krusning, og det er da også for tidligt helt at afblæse krisen," siger Pia Brade, der også kan fortælle, at ledigheden er stagneret, så den i dag er på niveau med, hvad den var for to år siden.

Også i fagforbundet Prosa er der optimisme i stemmen hos næstformand Erik Swiatek.

"Det er klart vores fornemmelse, at det går den rigtige vej. Meldingerne fra folkene i vores a-kasse er, at der kommer flere ansættelseskontrakter ind nu end tidligere på året," siger Erik Swiatek.

Den seneste opgørelse over antallet af arbejdsløse blandt Prosas medlemmer viser, at andelen af arbejdsløse i øjeblikket er på 3,9 procent, hvilket er et pænt fald i forhold til i januar, da tallet lå på 5 procent.

"Der er dog det forbehold, at en del af faldet kan skyldes, at kommunerne er blevet hurtigere til at sende de ledige i aktivering end tidligere," siger Erik Swiatek, der altså ikke helt er klar til at bryde ud i jubel over tallene.

Gryende optimisme er overskriften

På it-rekrutteringsbureauet SCR Gruppen er det ligeledes blevet lettere at omsætte it-medarbejdere.

"Overskriften på it-jobmarkedet i øjeblikket er gryende optimisme," siger administrerende direktør Henning Søgaard Nielsen.

"Siden it-jobmarkedet gik i stå i september 2008, så har vi fra starten af 2010 oplevet en lille fremgang i efterspørgslen på både konsulenter og fastansatte," fortæller han.

I første omgang har efterspørgslen mest rettet sig mod konsulentmarkedet, men efterhånden er det også blevet nemmere at få folk permanent afsat til faste stillinger. Særligt de profiler, der kan noget med business intelligence, samt test og implementering går som varmt brød i øjeblikket.

"Desuden er der efterspørgsel på projektledere og analytikere, hvilket nok kan oversættes til, at mange virksomheder har behov for at få analyseret og defineret projekterne, før der for alvor kommer gang i sagerne," forklarer Henning Søgaard Nielsen.

Han forklarer efterspørgslen med, at mange virksomheder har haft projekter liggende i skuffen under krisen. De projekter hev virksomhederne op af skuffen for at teste og implementere dem, da markedet begyndte at vende. Først nu begynder virksomhederne at tænke på at få beskrevet nye projekter.

Ledelse og kommunikation er guld

Selvom meget altså tyder på, at ledigheden i it-branchen er på vej ned, så er der stadig nogle ting, som arbejdsløse it-folk selv kan gøre for at komme foran i jobkøen.

Sådan kommer du foran i køen

Efteruddannelse og opkvalificering er noget, som alle tre parter nævner som en mulighed for lettere at komme i betragtning til det næste ledige job.

Særligt er det en god idé at få opgraderet sine evner inden for kommunikation og ledelse.

"Vi ser oftere og oftere, at de kompetencer, der efterspørges i stillingsopslagene, drejer sig om ledelse og kommunikation," fortæller Pia Brade fra Samdata.

Den tendens har Erik Swiatek også fået øje på. Han mener i det hele taget, det er vigtigt at kvalificere sig på andre områder end de rent tekniske.

"Vi foretog en undersøgelse i samarbejde med ITEK, Dansk Metal og Microworld, som meget tydeligt fortæller, at det er forretningsforståelse samt villigheden til at tænke flerfagligt, der bliver brug for fremover," fortæller han.

At forretningsforståelse bliver en værdifuld kompetence i fremtiden er i øvrigt helt i tråd med, hvad flere andre mener. Det kan du læse mere om her

Udover at blive bedre til at forstå forretninngen, kan det være en god idé at få taget en certificering eller to.

"Sørg for at få de rette certificeringer. Det er altid en god idé at have papir på det, du kan," siger Erik Swiatek.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere