Mærsk Data køber K-D Data

Efter opkøbet af landbrugets IT-selskab LEC i marts har Mærsk købt endnu et brugerejet IT-selskab i økonomisk krise, K-D Data koncernen med et næsten-monopol på IT til faglige organisationer og a-kasser.

Af Poul Hilbert

Mærsk Data A/S har købt fagbevægelsens skrantende IT-selskab, K-D Data koncernen med virkning fra den 30. juni. Sammen med opkøbet i sidste måned af det ligeledes indtjeningstynde Landbrugets Edb-Center (LEC) cementerer det placeringen af Mærsk Data som en af Danmarks absolut største IT-virksomheder med service, drift og løsninger til det danske marked.
Driften i K-D Data overtages af DMdata, som ejes 50/50 af Den Danske Bank og Mærsk Data.
Parterne holder købesummen hemmelig, og den nuværende daglige ledelse i K-D Data koncernen fortsætter.
Mærsk-købet af K-D Data er afslutningen på et helt års "dansen omkring den varme grød" med dårlige regnskaber og udsigten til en håbløs fremtid for den næsten 30 årige, fagforeningsejede IT-virksomhed.

K-D Data bestyrelsesformanden, hovedkasserer Kristian Christensen, Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF) fyrede i maj 1998 sin adminisistrerende direktør Carsten Neumann efter et elendigt 97/98-regnskab med 300 millioner i omsætning og et underskud på næsten 75 millioner kroner. Yderligere 14 medarbejdere blev afskediget, fordi K-D skulle drejes rundt fra salg af service og drift til også at lave systemudvikling hos kunderne i arbejdsløshedskasserne i form af projektorienterede udviklingsopgaver, forklarede Kristian Christensen den gang.
Få måneder efter, august 1998, var en aftale næsten på plads med outsourcing pr. 1. oktober 1998 af drift, udvikling og vedligehold i K-D for arbejdsløshedskasser og faglige organisationer til CSC Danmark (tidligere Datacentralen).
Men salget til CSC blev aflyst, fordi "fordelene ikke var store nok", sagde K-D bestyrelsesformanden Kristian Christensen.
"Vi var langt med en aftale om outsourcing til CSC. Men vi har besluttet, at vi vil have foden under eget bord. Så indtil videre - det er jo en heftig branche - har vi taget en klar beslutning i bestyrelsen om selv at køre videre", sagde bestyrelsesformand Kristian Christensen i februar 1999 til Computerworld.
"Så indtil videre"-erklæringen fra K-D er altså i dag, tre måneder senere, med det nu effektuerede salg pr. 30. juni 1999 til Mærsk Data.

Fakta om købet af K-D Data:

- Mærsk-købet omfatter K-D Data A/S med 150 medarbejdere, som er førende med administrative løsninger til arbejdsmarkedets faglige organisationer og statsanerkendte arbejdsløshedskasser, bl.a. a-kassesystemet ARKE.

- Med i købet er også K-D datterselskabet SPS, Systemanalyse, Programmering, Servicekørsel A/S. Selskabet har 60 medarbejdere, der leverer færdige administrative totalløsninger. Eksempelvis a-kassesystemet FIE/Winnie og systemer til boligadministration.

- Det tredie selskab i Mærsk-købet er K-D datterselskabet DIT, Dansk Informations Teknologi A/S. Selskabet er 51 procent ejet af K-D Data. DIT har 60 ansatte med udvikling og vedligehold af systemer inden for client/server løsninger, bl.a. a-kassesystemet Modulus.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere