Danske IT-folk syge af stress

Rystende hænder, søvnløshed og hukommelsestab er en del af hverdagen for flere medarbejdere i danske IT-virksomheder. Computerworld Online har talt med to unge IT-ansatte, der blev syge af stress.

Af Anja Gustavsen, Computerworld Online

Høje lønninger, stor konkurrence og konstante deadlines kan ødelægge arbejdsmiljøet og helbredet for mange unge IT-medarbejdere. Efter en artikel om emnet modtog Computerworld Online flere henvendelser fra plagede IT-folk, der kunne fortælle om en hverdag præget af unaturlig træthed, håndfulde af gule huskesedler og umotiverede besvimelsesanfald. Alle ønsker at være anonyme, fordi de mener, at branchen ser stress som et svaghedstegn.

- Jeg har været stresset i flere omgange. En morgen - under en vanvittig stressperiode på arbejdet - besvimede jeg derhjemme, jeg ryster på hænderne og er nødt til at have 17 gule sedler med hjemmefra for at huske de ting, jeg skal lave, siger en 33-årig systemkonsulent fra en af Danmarks store IT-virksomheder.

- Jeg har problemer med at sove om natten, men har hidtil ikke tænkt over, at det hænger sammen med stress og en gennemsnitlig arbejdsuge på 50 timer, siger en 22-årig produktkoordinator på en mindre IT-virksomhed.

Stress-symptomer ligner demens

Begge fortæller om stress-symptomer, som i længere tid har været dokumenteret i både Sverige og USA, og som især kendetegner medarbejdere i IT-branchen. Blandt forskere er det også kendt som dot-com-syndromet, og symptomerne ligner ind i mellem demens. Stress kan være årsag til, at ganske unge mennesker pludselig ikke kan huske, hvad de er i gang med, eller hvor de er på vej hen.

- Jeg tror, at stressen kommer af det pres, vi konstant får lagt på os. Og af vores manglende evne til at sige fra. Af og til arbejder jeg 14-15 timers arbejdsdage, tre måneder i træk, og jeg synes, det er spændende. Engagementet fejler ikke noget, og det er min kone, der først gør mig opmærksom på, at jeg trænger til at slappe af. Jeg ser det ikke selv, siger systemkonsulenten, der er far til tre børn.

Pres fra både familie og job

Efter hans mening kommer stressen flere steder fra. Medarbejderne presser sig selv for at bevise, at de er deres høje lønninger værd, og er samtidig plaget af en dårlig samvittighed overfor familien.

- Ind i mellem taler jeg med mine kollegaer om arbejdspresset. Vi taler ikke om at være stressede, men om, at der er travlt. Og så skyder vi skylden på vores koner derhjemme og siger, at de stresser os med børn og familieliv, siger han og tilføjer, at det ikke er nemt at komme ud af den dårlige arbejdsrytme.

I dag forsøger systemkonsulenten dog at planlægge sin frihed mere end sin arbejdstid. Siden han ikke kan slippe for de lange arbejdsdage, tvinger han sig selv til at sørge for at notere private aftaler og gå-hjem-tider ned i sin kalender. Og holde sig til dem.

Sænk arbejdstiden

Stressens sygdomstegn rammer tit de unge, energiske og ofte meget engagerede medarbejdere i IT-branchen, og erhvervspsykolog Else Relster fra lederudviklings-firmaet Nye Veje, ser dem tit hos IT-folk i 30?erne.

- De er begejstrede for deres arbejde og synes, at det er spændende. Hovedet og motiveringen gør, at de kører hårdere og længere, end kroppen kan holde til. Og de overser advarselstegnene, siger hun.

Efter hendes mening er der for få mennesker, der lægger mærke til deres krops stress-signaler. Og det på trods af, at langvarig kronisk stress resulterer i sygdomme, som man ikke kan slippe af med igen. Og i en dårligere præstation på arbejdet.

- Det paradoksale ved stress er, at man faktisk bliver meget lidt effektiv af det. Jeg vil påstå, at virksomhederne ville få nøjagtig det samme ud af arbejdskraften, hvis de sænkede arbejdstiden og stressniveauet, siger hun.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere