Venture Cup: Biotek slår IT

Der var biotek-selskaber på de to første pladser, da priserne i Venture Cup Øresund i går blev uddelt. I fremtiden vil der være endnu flere biotek-selskaber med i opløbet, mener ny leder af iværksætter-konkurrencen.

Af Christian Lund

Det var navnet på to biotekselskaber, som kom ud af de mest prestigefyldte sølvkuverter, da iværksætterkonkurrencen Venturecup Øresund blev afgjort torsdag aften på Nationalmuseet.

Førstepladsen og vinder af 250.000 kroner blev ZGene, der i løbet af seks år vil udvikle et produkt, som kan forbedre kræftbehandlingen. Leder i projektet er den bosnisk fødte biokemiker Zoran Gojkovic, som mener at kunne accelerere effekten af kræftmedicin og dermed reducere behandlingstid eller medicinforbrug markant.

Zoran Gojkovic kom til Danmark i 1992 som flygtning fra krigen i ex- Jugoslavien og har siden færdiggjort både sin kandidat og PHD grad ved DTU i Lyngby.

Sammen med partneren cand. merc. Nicolai Winding leder Zoran Gojkovic nu efter egnede lokaler og mellem 35 og 40 millioner venturekroner til at realisere drømmen.

- Vi har haft svært ved at finde egnede lokaler, men det skal nok lykkes. Og så skal vi have ansat cirka 10 personer, som kan være med til at udvikle ideen, siger en glad Zoran Gojkovic efter præmieoverrækkelsen.

Mere biotek i fremtiden

Anden-pladsen gik til det svenske biotek-selskab Ludesi, der har udviklet en analyseteknik, som gør det muligt at undersøge proteiner fra raske og syge personer samtidig på en todimensional flade. En teknik, som idémagerne mener vil spare tid og fjerne fejlkilder i fremtidens protein-analyser.

Det eneste egentlige IT-projekt, som kunne blande sig i top tre, var danske AspireLabs. Tre studerende fra DTU og en enkelt fra Handelshøjskolen har udviklet noget software, som kan opmåle og generere elektroniske modeller af forskellige objekter, for eksempel bygninger.

- Han man eksempelvis en gammel plads og ønsker at anlægge en busterminal, kan man med programmet se, hvordan det vil se ud, inden man bygger, siger de spøgefulde iværksættere i deres præsentation.

Den nye leder af Venture Cup Øresund, Tanveer Sharif, der også er folketingskandidat for Det Radikale Venstre, er ikke i tvivl om, at der i fremtiden vil være endnu flere biotek-selskaber i iværksætterkonkurrencen.

- Af de 31 selskaber, som var med til slut, var der 17 IT- og internet-selskaber og fem biotek- og medico-selskaber. Jeg tror ikke, der er tvivl om, at vi næste gang vil se færre projekter i den første kategori og flere i den sidste, siger Tanveer Sherif.

Ikke bare løn

Festtaler ved prisoverrækkelsen, undervisningsminister Margrethe Vestager, gav i sin korte tale den danske funktionærkultur et skud for boven.

- Det er vigtigt med en konkurrence som Venture Ccup, da det ikke er givet i dansk kultur, at vi fejrer dem, der gerne vil noget. Dem, der sætter sig ud over det, der er normen i Danmark.

- Vi er ikke kun et funktionærsamfund, hvor folk hæver sin løn og er tilfredse med det, siger ministeren.

Venture Cup Øresund er en konkurrence, der forsøger at gøre gode idéer til egentlige virksomheder. To tredjedele af forslagene i konkurrencen er danske, mens en tredjedel kommer fra Sverige. Alle forslag bliver vurderet af et dommerpanel, som premierer de forslag, der menes at have det største potentiale til at blive en succesfuld virksomhed.

Venture Cup Øresund gentages igen fra september 2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere