Newsbooster står foran fogedforbud

Danske Dagblades Forening skærper tonen og truer Newsbooster med fogedforbud og søgsmål, hvis ikke selskabet omgående stopper med at linke dybt til nyhederne på dagbladenes websteder. Sagen er principiel og skadelig for al søgning på nettet, mener Newsbooster.

Stop omgående eller bliv stoppet. Sådan lyder den klare besked fra Danske Dagblades Forening (DDF) til nyhedsoversigtstjenesten Newsbooster, der i et brev trues med fogedforbud og søgsmål, hvis ikke selskabet omgående stopper med at kopiere artikler og lave dybe links til artikler på dagbladenes websteder.

- Vi har længe forsøgt at få Newsbooster til at rette ind ved at tale pænt. Men intet er sket, og nu har vi mistet tålmodigheden, siger konsulent i Danske Dagblades Forening, cand. jur. Holger Rosendal, til Computerworld Online.

Dagblade vil selv kontrollere

Danske Dagblades Forening mener, at dagbladene selv skal bestemme over retten til deres artikler. Derfor bør det også være aviserne, der bestemmer over retten til dybe links eller handel med deres artikler, mener interesse-organistationen.

I brevet, som Newsbooster har modtaget fra Danske Dagblades Forenings advokatfirma Kromann Reumert, hedder det således, at kopieringen og brugen af dybe links skal ophøre i løbet af 10 dage.

Sker det ikke, vil dagbladene uden yderligere varsel anmode om fogedforbud mod Newsbooster og dernæst anlægge retssag med krav om erstatning.

På trods af den kontante tone i henvendelsen tager Newsboosters chefredaktør, Nicolai Lassen, sagen med ophøjet ro.

- De har jo ingen sag. De har slet ikke forstået internettets natur, konstaterer han, da Computerworld Online fanger ham på mobiltelefon i Frankrig, hvor han under afslappende former står på ski og holder fri.

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi kan være nogen trussel. Vi citerer efter gældende regler og har altid præcise kildeangivelser. Vi er internettets avisdrenge, og gør læserne opmærksom på de forskellige nyheder. På den måde mener jeg, at vores service også er til gavn for aviserne, der får mere trafik på grund af os, siger Nicolai Lassen.

Cowboymanerer

Den holdning deles langt fra af Danske Dagblades Forening, der mener, at Newsbooster nasser på avisernes omkostningstunge produktion ved at linke og citere systematisk uden at spørge om lov.

- Vi går jo ikke ind i det her, fordi vi vil drille, men fordi Newsboosters cowboymanerer er noget, der rammer avisernes indtægtskilder. Det duer altså ikke, at man bare tager for sig af retterne på denne måde uden først at få aftaler på plads, siger Holger Rosendal.

Newsbooster er en af flere nyhedstjenester, som tilbyder læserne en oversigt over døgnets nyheder og linker dybt til nyheder på andre websteder. Sagen er imidlertid den første, der ventes at nå helt til retssalene.

Den principielle sag følges derfor med spænding, da flere store søgeportaler, der benytter sig af samme fremgangsmåde, tidligere har erklæret, at de ikke umiddelbart har planer om at ændre deres link-politik

Tidligere ude med riven

Danske Dagblades Forening har da også tidligere været ude med riven - blandt andet med et fogedforbud i november mod århusianske Intelligy Net, der på tilsvarende måde linkede til nyheder på en række store dagblades websteder.

Selskabet gik imidlertid konkurs, inden sagen nåede en afgørelse. Og senest har Tiscali Nyhedsradar indvilget i at stoppe brugen af dybe links efter pres fra Danske Dagblades Forening.

Denne sag ventes dog at nå en afgørelse. Både Danske Dagblades Forening og Newsbooster er nemlig fast indstillede på at følge sagen helt til dørs.

Newsboosters Nicolai Lassen peger på, at der er stærkt brug for en afklaring på området, hvor der ikke hersker nogen juridisk præcedens.

- Der er brug for en afklaring, og derfor vil vi kæmpe sagen til ende. Jeg har svært ved at se, hvordan internettet kan fungere uden dybe links. Taber vi, vil det jo betyde et forbud mod søgemaskiner som Google, Jubii og SOL. Vi har stærkt brug for klare retningslinier, siger han.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset

Netcompany A/S

Software Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere