Kommuner i oprør over Microsoft-licenser

Kommunerne er frustrerede over Microsofts nye prispolitik, som har fået priserne på software-licenser til at stige voldsomt. Microsoft misbruger sit monopol, mener kommunerne, der nu er gået i gang med at teste alternative open source produkter. Microsoft afviser kritikken.

Frustrationen breder sig i kommunerne, der er ved at have fået nok af Microsoft. Kommunerne er utilfredse med, at softwaregiganten sidste efterår indførte en ny prispolitik, der med ét slag gjorde softwaregigantens produkter væsentligt dyrere for mange kommuner.

En række kommunale IT-chefer, som Computerworld Online har talt med, erklærer sig
tilfredse med Microsofts produkter, men mener, at softwaregiganten med den pludselige indførelse af den nye prispolitik har strammet skruen én tand for meget.

- Vi er absolut ikke begejstrede, for vi kan se, at det ender med, at prisen samlet set bliver en del højere end i dag. Og vi har i forvejen fornemmelsen af, at Bill Gates står med sine hænder langt nede i vores kommunekasse, siger IT-chef i Horsens Kommune, Knud Erik Jørgensen, til Computerworld Online.

Den holdning deles af samtlige de kommunale IT-chefer, som Computerworld Online har talt med.

Også Kommunernes Landsforening (KL) er kritisk overfor Microsofts nye prispolitik og peger på, at kommunerne trods en mer-omkostning reelt ikke får noget bedre produkt.

- Vi er uforstående overfor, at priserne er steget væsentligt for en ydelse, der ikke er blevet forbedret. Ordningen tvinger kommunerne ind i en meget uheldig opgraderingsspiral, siger konsulent i Kommunernes Landsforening, Michael Hald, til Computerworld Online.

KL: Nødvendigt med alternativ
Problemet er - ifølge kommunernes IT-chefer - Microsofts monopollignende status, som gør, at der reelt ikke er noget velfungerende alternativ til Microsofts produkter.

Ifølge KL anvender op mod 75 procent af de omkring 60.000 administrativt ansatte i kommunerne i dag Microsofts Office-pakke. Desuden anvender langt de fleste af kommunernes "kunder" Microsoft-produkter.

Det gør det problematisk for kommunerne at indføre alternative produkter, der skal kunne kommunikere med kunderne på en fuldstændig uproblematisk måde - ikke mindst fordi KMD primært leverer Microsoft-baserede programmer.

Den omfattende uro, som Microsofts nye prispolitik har skabt i kommunerne, har nu fået KL at lægge sig i selen for at finde et velfungerende alternativ, der kan udfordre Microsofts altdominerende position på markedet.

Kodeord: Open source
Kodeordet er open source, som kommunerne nu for alvor er begyndt at have et kælent øje til.

Som et direkte svar på Microsofts prisstigning er syv udvalgte kommuner nu på KL's initiativ gået i gang med at beta-teste det open souce-baserede StarOffice, der er et gratis alternativ til Microsofts Office-pakke.

Falder testen - der finder sted i Grenå, Frederikssund, Hadsten, Slagelse, Næstved, Hanstholm og Søllerød Kommuner - tilfredsstillende ud, vil kommunerne efterfølgende begynde at teste bredere Linux-systemer.

Hensigten er med tiden at kunne tilbyde kommunerne et open source-alternativ til produkterne fra Microsoft.

Michael Hald fra KL understreger, at planerne ikke er et udtryk for, at der er blevet indført fri jagt på Microsoft fra kommunal side.

- Men det er trods alt et væsentligt argument, at man i kommunerne kan spare tusind kroner eller mere per år per licens. Med 40-45.000 kommunale Microsoft-licenser siger det sig selv, hvor meget der er at spare, siger han.

Kommuner: Intet behov for opgradering
Microsofts nye prispolitik fungerer som en abonnements-ordning, hvor kommunerne skal betale omkring 1000 kroner årligt per licens. Til gengæld får kommunerne løbende de nyeste Microsoft-produkter.

Uroen i kommunerne er til dels opstået, fordi mange kommuner mener, at de slet ikke har brug for at opgradere så hurtigt, som der er lagt op til med den nye abonnements-lignende prispolitik.

Langt de fleste administrative medarbejdere i kommunerne bruger nemlig primært computeren til at skrive breve og til - i langt færre tilfælde - at arbejde i regneark.

- Vi har slet ikke behov for programmer, der indeholder de nye funktioner. Vi får simpelthen ikke noget ud af at blive opgraderet, for vi har det, som vi skal bruge i vores Office 97-pakke, siger IT-chef i Søllerød Kommune, Hans-Henrik Michelsen, til Computerworld Online.

Søllerød Kommune har omkring 600 arbejdspladser med pc, hvis licenser alle er købt og betalt. Den nye prispolitik vil dermed betyde en årlig ekstra-omkostning i omegnen af 600.000 kroner i kommunen.

- Det er mange penge, når man ikke får noget ekstra funktionalitet ud af det. Vi er begyndt at overveje alternativer, og personligt mener jeg, at open source-idéen er en meget interessant idé, siger Hans-Henrik Michelsen.

Microsoft: Vi er billigere
I Microsoft afviser man kritikken. Ifølge salgsdirektør Niels Appel er der mange fordele ved den nye prisstruktur, der er mere simpel og overskuelig end den gamle.

- Men når man laver ændringer, er der altid nogen, der bliver glade og andre, der ikke bliver glade, siger han.

Niels Appel peger desuden på, at de nye licenser ifølge Microsofts beregninger er billigere i 60 procent af tilfældene, omkostningsneutrale i 20 procent og dyrere i 20 procent.

- Og det er min helt klare påstand, at vores Office-pakke generelt er billigere end for eksempel StarOffice, når man regner det hele med. Simpelthen fordi open source-programmer er tungere og dyrere at rulle ud og holde i drift, siger Niels Appel til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere