Websteder støtter Newsbooster

Jubii vil samle websteder om at støtte Newsbooster moralsk, økonomisk og juridisk, fordi sagen om dybe links er principiel og kan skade både Danmark, internet og branchen. Man vil kunne lukke Google med et forbud mod dybe links, mener Jubii.

Hvis det skulle lykkes Danske Dagblades Forening at sejre juridisk over Newsbooster, vil det vække opsigt i hele verden, forudser direktør i Jubii, Martin Thorborg.

? Det vil give internationale overskrifter, der vil skade både Danmarks omdømme og den danske internetøkonomi, siger Martin Thorborg.

Han vurderer, at et fogedforbud til nyhedssøgetjenesten Newsbooster.com mod at linke dybt til de enkelte artikler hos medlemmerne af Danske Dagblades Forening umiddelbart ikke vil skade Jubii direkte.

? Danske Dagblades Forening har ved tidligere lejligheder givet udtryk for, at de ikke er ude efter Jubii og lignende søgemaskiner. Så det er ikke det, vi er bange for, siger Martin Thorborg.

? Men vi kan ikke leve med, at enhver bagefter med den danske kendelse i hånden kan komme efter os eller SOL eller hvem som helst, der linker dybt. Man vil jo kunne lukke Google med sådan en kendelse, siger Martin Thorborg.

Branche-støtteaktion

Derfor er direktørkollegaen fra Jubii, Henrik Sørensen, i gang med at samle blandt andre SOL, Yahoo og Kapow til en branche-støtteaktion for Newsbooster.

? Jeg har ikke fået svar fra alle, men jeg forventer helt sikkert, at de bakker op. Sagen er principiel. Den kan ødelægge hele nettet, siger Henrik Sørensen.

? Det angår os alle sammen. Et fogedforbud kan ødelægge alt det vi har bygget op de sidste seks-syv år. Det kan sætte Danmark lysår tilbage, siger Martin Thorborg.

Han lover ? ud over den moralske støtte ? at Newsbooster også kan få juridisk og økonomisk støtte hos Jubii.

? Vi har en pligt, fordi vi er brancheledende. Det ærgrer mig lidt, at Tiscali Nyhedsradar har givet op, og nu lader være med at linke dybt til DDF-medlemmernes nyheder, for Tiscali har pengene til at tage kampen. Men jeg kan på den anden side også godt forstå, hvis de ikke har den nødvendige tid at spilde på en lang retssag, siger Martin Thorborg.

Principsag

Hvis fejden mellem Newsbooster og Danske Dagblades Forening ender i retten, kunne Martin Thorborg godt frygte konsekvenserne, hvis dommeren ikke kan se den principielle rækkevidde i sagen.

? Man må håbe, at dommeren ikke tror, at det er en almindelig sag mellem den store Danske Dagblades Forening og en ubetydelig spiller, der bare skal bankes på plads, siger Martin Thorborg.

Ifølge Henrik Sørensen har Lars Bruhn fra Scandinavian Ventures allerede givet tilsagn om, at han bakker op om Newsbooster.

Tiscali Nyhedsradar støtter også ved at stille sit advokatfirma Tyndeskov & Ulrich til rådighed for Newsbooster.

? Vi er meget glade for støtten og opbakningen. Det luner, når vi får at vide, at de store i branchen står bag os 100 procent, fordi vores sag angår alle i branchen, siger chefredaktør Nicolai Lassen og direktør Anders L. Larsen fra Newsbooster.com.

Brevene er blevet til faxer, der flyder hyppigere og hyppigere mellem parterne. Men måske har man i Danske Dagblades Forening (DDF) allerede været for langsomme.

Efter at have skrevet breve til hinanden i månedsvis gav Danske Dagblades Forenings advokat den 8. februar nyhedssøgetjenesten Newsbooster en frist på 10 dage til at ophøre med at linke dybt til undersider på medlemmernes websteder.

I modsat fald ? skriver advokat Martin Dahl Pedersen fra firmaet Kromann Reumert ? vil man uden yderligere varsel begære fogedforbud og indlede retssag mod Newsbooster.

Newsbooster.com er en dansk nyhedssøgetjeneste og med chefredaktør Nicolai Lassens egne ord en nettets avisdreng, som fortæller abonnenterne, at der er nyheder og hvor, de kan findes. Newsboosters robot afsøger i øjeblikket dagligt 3000 nyhedskilder og linker til artiklerne.

Tiscali Nyhedsradar har også modtaget breve fra DDF?s advokat og har for nylig besluttet, at tjenesten skal ophøre med at bringe dybe links til DDF-medier fremfor at bruge tid og kræfter på at gå i retten.

Hvem ringer klokkerne for

Danske Dagblades Forening mener, at links direkte fra en nyhedstjeneste til undersiden hos en online avis strider mod både ophavsretsloven og mod markedsføringslovens paragraf 1 om god markedsføringsskik.

I svaret den 19. februar til Danske Dagblades Forening gendriver Newsboosters nyerhvervede advokater Karen Tyndeskov og Kim Ulrich - som også er advokater for Tiscali ? påstanden om, at Newsbooster overtræder ophavsretsloven og markedsføringsloven.

Imidlertid er Newsbooster også i mandags klokken 12 holdt op med at lave nyhedsoversigt og vise et uddrag på de første 60 bogstaver af artiklerne fra DDF-medlemmernes sider.

? Det er en måde at skære sagen til på, så der ikke er nogen tvivl. Lige præcis de 60 bogstaver kunne være en gråzone, mens der for os ikke er nogen tvivl om, at ophavsretsloven ikke gælder for avisoverskrifter generelt.

Her vil man i hvert enkelt tilfælde skulle bevise originaliteten, siger Newsboosters advokat Karen Tyndeskov.

Hos Danske Dagblades Forening har man endnu ikke taget stilling til, om det er godt nok, at Newsbooster fremover kun viser artiklernes overskrifter, eller om man fortsat vil forsøge at få nedlagt fogedforbud.

Passivitet

? De forsøger at komme os i møde uden at lukke tjenesten. Fint nok. Jo mindre der kopieres, jo sværere er det at sige, at de krænker ophavsretten. Men der er stadig hele den del, der vedrører markedsføringsloven tilbage, siger konsulent og cand. jur. Holger Rosendal, DDF.

Diskussionen om, hvordan Newsbooster helt præcist overtræder markedsføringsloven ønsker Holger Rosendal at gemme til en eventuel retssag.

Newsboosters advokat er dog ikke i tvivl:

? Dybe links er ikke en overtrædelse af markedsføringsloven. Den nyeste bog om loven er fra 2001 - og i øvrigt skrevet af en partner fra Kromann Reumert, Erling Borcher. Han nævner ikke dybe links én eneste gang. Desuden er dybe links en af livsnerverne i Internet, og det er også et vægtigt argument, siger Kim Ulrich.

Han og Karen Tyndeskov vurderer i øvrigt DDF?s chancer for at få et fogedforbud som små.

? De har ventet alt for længe. Newsbooster har eksisteret siden september 2000. Hvis man har udvist passivitet så længe, er der ikke belæg for en fogedsag ? så kan man nøjes med at anlægge sag i Sø- og Handelsretten, siger Kim Ulrich.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere