Nye slag i browserkrigen

Internet Explorer, Firefox eller Opera – du har vel allerede en favorit. Men tag dig alligevel tid til at se nærmere på de tre. Vi har sammenlignet dem og tager også et kig på, hvad de kommende versioner får af spændende funktioner. Kampen om surfernes gunst fortsætter.

Nye slag i browserkrigen

Efter en tid med borgfred tager kapløbet mellem browserne igen fart. Fremskyndet af Firefox' store succes har Microsoft lagt kræfterne i for at videreudvikle Internet Explorer (IE) – selv om det tidligere hed, at nye IE-funktioner først vil se dagens lys efter XP's efterfølger Vista.

Norske Opera har også reageret på Firefox' popularitet og tilbyder nu sin tidligere reklamefinansierede browser uden reklamer, ligesom der arbejdes flittigt på at udvikle nye funktioner.

Al denne aktivitet har sat udviklerne hos Firefox under tidspres: De må skrue version 2.0 sammen. Vi har sammenlignet de eksisterende versioner med hinanden.

Hvis du selv overvejer at installere ny browser, skal du huske, at Internet Explorer 7 og Opera 9 er betaversioner, som kun bør installeres i testsystemer.

Stjålne faner

Browserudviklerne opfinder ikke mange nye funktioner selv, så en del af det, som fungerer godt hos konkurrenterne, bliver kopieret og indbygget i egne produkter.

Et godt eksempel på dette er browserfaner, som gør, at man kan åbne flere sider i et browservindue og skifte mellem dem på samme måde som med faner eller kategorier i dialogbokse.

Teknikken blev indført af Opera for flere år siden, mens Firefox kom med noget senere. Internet Explorer 7, som nu foreligger i betaversion, har endelig fået funktionen.

Nemmere at skifte

Det bliver kedeligt, hvis alle browsere engang får identiske funktioner. Men på enkelte punkter er det absolut fornuftigt at tilpasse sig hinanden. Brugerne har fået lettere ved at skifte mellem forskellige browsere, og her står konkurrenterne absolut på forbrugernes side: De snakker med hinanden og bliver enige om ting.

Udviklerne af Internet Explorer, Firefox og Opera mødtes for eksempel i november 2005. Her aftalte de, at browserne for fremtiden skal farvelægge adresselinjen for at gøre opmærksom på, at den benytter en krypteret forbindelse til serveren.

De blev enige om en farve og også om, at adresselinjen ikke bare skal farvelægges ved sikre forbindelser, men også ved potentielle phishing-sider – i dette tilfælde naturligvis med en anden farve.

Spørgsmålet om RSS-ikonet blev behandlet på samme måde. Hos Firefox blev der i version 1.0 indført et orange ikon med et hvidt emblem. Browseren viser dette ikon på adresselinjen, når den åbnede side tilbyder en RSS-ticker.

Microsoft har også bestemt sig for at bruge dette ikon i Internet Explorer 7. Under en samtale mellem udviklerne af de to browsere er man blevet enige om, at dette er til både sidernes og brugernes fordel. Med et klik på ikonet er det enkelt at abonnere på RSS-feeds.

Også på dette punkt følger Microsoft-browseren Firefox' funktionalitet.

I fremtiden vil begge browsere vise pop op-vinduer inklusive adresselinje. På den måde ved brugeren med det samme, at det drejer sig om et pop op-vindue fra browseren og ikke fra operativsystemet. For at lokke brugere til sine egne sider benytter obskure udbydere pop op-vinduer, som ligner Windows' egne dialogbokse.

Internet Explorer 7 Beta 2 Preview

Når du første gang starter Beta 2-versionen af Internet Explorer 7, får du vist en indstillingsside. Her aktiveres for eksempel det integrerede phishing-filter, og der vælges lande- og sprogindstillinger. Betaen kører kun på Windows XP SP 2.

Den findes kun på engelsk, men kan installeres på en dansk XP-version (11,6 MB). Under installationen kontrolleres det, om du har gyldig Windows-licens.
Et godt tip: Hvis du ikke ønsker at installere denne version, men kører den parallelt med din eksisterende IE-version, skal du følge denne fremgangsmetode: Giv installationsfilen filtypen RAR i stedet for EXE og pak den ud med Winrar 3.51 i et selvvalgt katalog (Shareware til Windows 95/98/ME, NT 4, 2000 og XP). Nu skal du bruge et script, som sørger for, at IE starter, selv om den ikke skal installeres. Scriptkoden kan hentes på http://kortlink.dk/2tsx.

Åbn Wordpad og indsæt scriptet. Gem scriptet i samme katalog som IE 7-filerne og angiv "Unicode-tekstdokument" som filtype. Som filnavn indtaster du "IE7.VBS", også anførselstegnene. Så starter du betaversionen ved at dobbeltklikke på filen IE7.VBS. Med dette installationsalternativ er det imidlertid ikke alle funktioner, der fungerer fejlfrit.

Ny brugergrænseflade

Betaversionen af Internet Explorer åbnes med en ny, omarbejdet brugergrænseflade. Menulinjen (Filer, Rediger, Vis og så videre) vises ikke længere som standard, selv om du kan vælge at vise den. I stedet har disse centrale elementer ikoner med rullemenuer.

Adresselinjen befinder sig nu under titellinjen. Til venstre for den står ikonerne for Frem og Tilbage. Til højre for den står Opdater og Stop. Som i Firefox finder du et søgefelt til højre under adresselinjen. MSN Search er her konfigureret på forhånd. Det er imidlertid uproblematisk at hente andre søgemaskiner med kommandoen Get Search Providers.

Microsoft har oprettet sin egen webside til formålet. Med kommandoen Change Search Defaults kan søgetillægsprogrammer let fjernes fra valglisten. Dette er endnu ikke muligt i Firefox. Udviklerne vil på dette punkt efterligne Internet Explorer og integrere funktionen.

Under søgelinjen finder du hussymbolet for startsiden og knapper for RSS-feeds, udskrift, sidevisning, værktøj og hjælp. Under knapperne Frem og Tilbage har Microsoft placeret et ikon for adgang til favoritter, de RSS-feeds, man abonnerer på, og historik (logfil). Med ikonet "+" nedenunder til højre kan du føje den aktuelle åbne side til Foretrukne.

Internet Explorer 7 Beta 2 Preview (forts.)

Hurtig tilvænning

Selv om ændringerne i brugergrænsefladen kan virke ganske omfattende, vænnede vi os forbløffende hurtigt til dem, og vi synes, at den nye udgave er mere overskuelig.

Og selv om vi ikke havde troet det tidligere, klarer man sig faktisk udmærket uden menu­linjen. Hvis du undrer dig over den lidt anderledes skrifttype i browservinduet, så skyldes det, at skrifttypeudjævningsfunktionen ClearType i Internet Explorer 7 er aktiveret som standard – det er den også i Outlook Express.

Dette kan deaktiveres under Tools, Internet Options, Advanced – men kun for IE. Microsoft arbejder på, at denne valgmulighed også skal gælde ClearType i Outlook Express.

Faner til komfortabel surfing

I version 7 har Microsoft endelig udstyret Internet Explorer med de praktiske faner. Den tid er med andre ord forbi, hvor brugerne på omstændeligste vis måtte igennem proceslinjen for at skifte mellem IE-vinduer.

Fanerne betyder ikke, at Microsoft har opfundet hjulet på ny: De har bare omsider indført det, andre browsere nærmest har gjort til standard. Hvis du klikker med midterste musetast (musehjulet) på et link, åbnes den aktuelle side under en ny fane. Alternativt kan du højreklikke på et link og bede om at få siden åbnet under en ny fane fra den kontekstafhængige menu.

En ny, tom fane åbnes med tastekombinationen Ctrl+T, ligesom i Firefox. Men ligheden stopper ikke her: I begge browsere lukker Ctrl+W den aktuelle fane.

En praktisk foranstaltning: Hvis du har flere sider åbne, viser IE et lille × på hver fane til lukning. Denne funktion kommer Firefox-udviklerne i øvrigt til at kopiere.

Quicktabs, der giver overblik over fanebladene, er en ægte Microsoft-nyskabelse. Klik på knappen til venstre under første fane, eller vælg Ctrl+Q. Derved får du vist en oversigtsside med miniaturer af alle åbne faner. Med et klik kommer du til den ønskede side.

RSS-gengivelse stadig ikke ­optimal

På websider, som tilbyder etn RSS-feed, bliver RSS-symbolet under adresselinjen orange. Som allerede antydet drejer det sig om det samme symbol som i Firefox.

Med et klik på den lille pil nedenunder åbner du en
rullemenu med alle de tickere, websiden tilbyder. Et klik på et element genererer en webside med overskrifter og indledninger baseret på RSS-feed’et, som foreligger i XML-format. Et klik på + Subscribe to this feed føjer feed'et til den personlige RSS-liste, som du finder over stjernesymbolet under ikonerne for Frem og Tilbage.

På den måde bliver overskrifterne imidlertid ikke præsenteret lige så overskueligt eller pladsbesparende, som du måske har oplevet i andre browsere. Til trods for dette åbner du en genereret webside med hvert klik på et RSS-feed, som du abonnerer på. Forbilledligt er det, at Internet Explorer 7 også støtter RSS-feed med vedlagte data, det vil sige Podcasts.

Ny sikkerhedsfunktion: antiphishing
Ud over pop op-blokering har Internet Explorer 7 en antiphishing-funktion. Så snart du besøger en webside, som IE finder tvivlsom, bliver adresselinjen rød. Til højre nedenfor vises en tydelig synlig advarsel.

Sådan virker det: Filteret tester adressen i forhold til en integreret liste i IE over ufarlige sider. Hvis adressen ikke findes der, sendes den til en Microsoft-server, som fører en logfil over phishing-steder. Det vides ikke, om Microsoft lagrer de oplysninger, som modtages fra brugerne.

Udskrivning, sletning og zoom

Og så er det endelig slut med beskårne billeder. Funktionen Shrink-To-Fit formindsker indholdet, så det passer til papiret. For Firefox- og Opera-brugere er dette allerede gamle nyheder. Det samme gælder for funktionen Delete Browsing History, som du finder under Tools. Med et tryk på en tast sletter du midlertidige filer, cookies, logfil, lagrede skemadata og adgangskoder.

Hængelåsikonet, som angiver en sikker forbindelse via HTTPS, er flyttet fra statuslinjen ned under adresselinjen. Også dette svarer til placeringen i Firefox og Opera.
Med den nye zoomfunktion kan websider forstørres med to klik, uden at layoutet ændres nævneværdigt. Inspirationskilden til denne funktion er klart Opera, som kunne forstørre allerede i version 5.

Mozilla Firefox 1.5.0.4

Ved redaktionens afslutning forelå der ikke nogen betaversion af Firefox 2.0. Derfor kan vi kun sammenligne med version 1.5.0.4 til Windows 98/ME, NT 4, 2000 og XP. Hvad Mozilla-udviklerne har planlagt af nyheder i version 2.0, kan du læse om i boksen "Den næste Firefox" til højre.

Flere funktioner som standard

Firefox har næsten alle de funktioner, en moderne browser skal indeholde: Fra faner til overførselsstyring samt administration af adgangskode- og skemadata. Standardsøgefeltet under adresselinjen er forhåndsindstillet til Google og kan nemt udvides til andre søgetjenester.

Via kommandoen for tilføjelse af søgemaskiner kommer du til en webside, hvor der ligger mange søgemaskinedefinitioner klar til at blive hentet. RSS-understøttelsen er løst på en elegant måde: Et RSS-feed, som du abonnerer på, bliver behandlet som et bogmærke. Så snart du åbner feed’et, vises de dynamisk genererede overskrifter som bogmærker. Du behøver bare at klikke for at åbne hele meddelelsen. Via Tools, Delete private data sletter du nemt dine spor.

Let at udvide

Det bedste ved Firefox er, at browseren er så enkel at udvide med funktioner. På http://addons.mozilla.org ligger over tusind gratis udvidelser klar til at blive hentet.

Opera 9

Den niende version af Opera, der gik under kodenavnet Merlin, er nu frigivet til Windows 98/ME, NT 4, 2000 og XP, og den har talrige nye funktioner (labs.opera.com).

Små hjælpere til skrivebordet

Opera-widgets er små, nyttige værktøjer til skrivebordet. De minder om Yahoo-widgets (widgets.yahoo.com). De viser for eksempel vejret, klokken eller overskrifter.

Eller de åbner et søgefelt, en kalender eller en anden nyttig funktion på skrivebordet. Eftersom de benytter sig af programelementer i Opera, kræver de få ressourcer og er enkle at programmere. Widgets ligger som standard altid i forgrunden, også når du minimerer Opera.

Men når du lukker browseren, forsvinder de på et split­sekund. Du kan også deaktivere Widgets via Tools, Show Widgets eller F6. Ønsker du at bibeholde nogle Widgets, kan de fastgøres til skrivebordet med kommandoen Pin, så de ikke deaktiveres.

Allerede da Opera stadig kun var i betaversion, var der mange entusiaster, som programmerede Opera-widgets. Disse kan hentes gratis fra http://my.opera.com/community/customize/widgets/.

BitTorrent-understøttelse

BitTorrent er en fildelingsteknologi til hurtig distribution af data til flere brugere. Grundtanken bag teknologien er, at hver deltager allerede under overførslen giver de modtagne datapakker gratis videre til andre.

Man kan hente BitTorrent-overførsler på websteder som www.legaltorrents.com i form af torrent-filer (*.torrent). De indeholder alle de nødvendige oplysninger til en vellykket overførsel.

Sædvanligvis er det nødvendigt med et separat BitTorrent-værktøj, som analyserer oplysningerne fra torrent-filen og sørger for dataoverførslen. I Opera 9 er der imidlertid ikke behov for sådan et værktøj, da browseren allerede indeholder den nødvendige teknologi.

Et klik på en torrent-fil eller et tilsvarende link er nok til at starte overførslen. Denne føjer sig til køen i kategorien Transfers i Download Manager. Her kan du løbende følge med i status for overførselsprocessen. Hvis du efter en overførsel ikke vil frigive filen til andre, fjerner du det aktuelle element fra Download Manager.

Flere nyheder og forbedringer

SØG: Indtastningsfeltet til højre under adresselinjen kan i Opera 9 nemt udvides til diverse søgetjenester – uden at brugeren har forstand på programmering. Denne funktion er intet mindre end forbilledlig.

Du åbner en webside med et søgeskema, højreklikker i søgefeltet og vælger kommandoen create search fra den kontekstafhængige menu. Nu vises en dialogboks, hvor du indtaster et kort, beskrivende navn og en genvej, som kan bestå af et eller flere bogstaver. På den måde kan du søge ikke bare i søgefeltet, men også i adresselinjen, ved at indtaste genvejen efterfulgt af et eller flere søgebegreber.

STOP REKLAME: Pop op-blokering er også forbedret. Den skal nu være endnu mere nøjagtig og eliminere selv de mest hårdnakkede reklamevinduer. Site Preferences er en ny funktion, som giver brugeren mulighed for at angive individuelle indstillinger for hver side: Om du for eksempel ønsker cookies, vil blokere pop op-vinduer eller aktivere Javascript. Du åbner ganske enkelt den aktuelle side, højreklikker i browservinduet og vælger Site Preferences.

BROWSERFANER: Her er der i hvert fald noget nyt. Hvis du peger på en browserfane, vises et lille billede af websiden, som er åbnet i fanen. Vi oplevede ventetiden på et sekund til åbning af billedet som en anelse for lang.
De nye funktioner sammen med de mange velprøvede funktioner som adgangskodestyring, sletning af spor, cookie-styring, sidefelt, overførselsstyring, navigering ved hjælp af musebevægelser, mini-e-mail-program og RSS-understøttelse gør Opera 9 til en samlet set vellykket browser, som kun optager seks megabyte på harddisken.

Vores favorit

Af alle de browsere, som forelå ved redaktionens afslutning, virkede Opera 9 mest overbevisende. Browseren har flest funktioner og er alligevel meget ressourcevenlig. Så kan man diskutere, om widget-understøttelse er noget, en browser bør have eller ej.

Men også uden denne funktion er Opera et skridt foran. Firefox kommer ind på en sikker andenplads. Grundfunktionerne gør indtryk, og via udvidelsesgrænse­fladen er det muligt at tilføje mange funktioner. For sammenligningens skyld har vi imidlertid kun set på browsernes ydeevne renset for ekstra tillægsprogrammer.

Hvis vi havde haft adgang til betaversionen af Firefox 2.0, kunne resultatet nok være blevet mere ensartet. For de brugere, som lægger vægt på Open Source, er Firefox ubestrideligt det foretrukne valg. Internet Explorer 7 kopierer i al væsentlighed bare det, som har fungeret godt i de alternative browsere.

Det er til glæde for alle de brugere, som af forskellige årsager aldrig kan, vil eller får lov til at installere en anden browser – for eksempel på arbejdspladsen.

Har man derimod allerede vænnet sig af med at bruge IE, lader man sig næppe lokke tilbage af Microsoft. Spørgsmålet er jo, om Internet Explorer efter lanceringen af version 7 nu også bliver kontinuerligt videreudviklet, eller om browseren – som det skete efter version 6 SP1 – falder i tornerosesøvn igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere