Drømmen om weboffice

Drømmen er gået i opfyldelse. Med Ajax-teknologien er web­office en realitet, men der er endnu et stykke vej, før Microsofts office-pakke er truet. Vi har testet fire weboffice-pakker, som bejler om forbrugernes gunst – nogle snyder, mens andre fejler stort.

Drømmen om weboffice

Tanken om at flytte en office-pakke ud browseren er ikke ny, men de forsøg, der har været gjort, er altid endt i obskure eksperimenter i at gøre det umulige. Der var brug for en ny måde at lave websider på, og den nye måde ser ud til at være kommet med Ajax-teknologien.

Med Ajax kan man nemlig lave websider, der består af individuelle elementer, der kan opdatere sig selv og andre elementer uden at genindlæse hele websiden. Det er blandt andet JavaScript og XML, der er med til at gøre dette muligt.

Ajax-baserede office-pakker er fremtiden, hvis man anerkender ideen om Web 2.0 som en nyskabelse. Web 2.0 går i bund og grund ud på at åbne websiders teknik og indhold på en måde, så det bliver lettere at dele indhold og skabe funktionalitet på tværs af websider og andre applikationer. Web 2.0 omtales som det sociale web og til en vis grad også det semantiske web, hvor informationer i højere grad kan identificeres og kategoriseres maskinelt og dermed målrettes mere præcist mod den individuelle bruger.

Fire office-pakker forsøger for tiden at etablere sig som nettets førende Ajax-baserede Web 2.0-løsning. De konkurrerer mod produkter som iRows, Num RallyPoint, Num Sum, Writeboard, S5, Jotspot og ikke mindst Googles Writely, som alle er ved at etablere sig som enkeltstående applikationer inden for genrerne regneark, tekstbehandling eller gruppearbejde.

Drømmen om en office-pakke i browseren, hvor applikationer og dokumenter følger dig, uanset hvorfra i verden, du logger dig på, er besnærende. Med de fire kandidater, der testes på disse sider, ses det tydeligt, at markedet er helt nyt og bevæger sig i meget forskellige retninger. Men drømmen er de alle ved at realisere.

Sådan testede vi

Fire online office-pakker dominerer markedet for Ajax-teknologier, men der er søreme forskel på, hvor godt og gennemført de klarer opgaven.

Vi vurderede først og fremmest brugervenligheden, som er alfa og omega for, at man overhovedet kan holde ud at benytte programmerne. Brugervenlighed blev vægtet med 40 procent.

Ydelsen blev vurderet ud fra, hvor effektiv office-pakken var til at opdatere skærmbilledet og afvikle de til tider avancerede office-funktioner, som traditionelt set har hørt hjemme i specialprogrammerede office-pakker. Ydelsen blev vægtet med 20 procent.

Antallet af funktioner og ikke mindst relevante funktioner er interessant i en tid, hvor office-pakker får på puklen for såkaldt feature-bloat – det vil sige sanseløs påfyldning af funktioner, som kun de allerfærreste bruger. Det er både antallet af programmer i office-pakken og omfanget af relevante funktioner i de enkelte applikationer, der samlet vægtes med 20 procent i denne kategori.

Det er ikke alle typer weboffice-pakker, der testes her. Fokus ligger på Ajax-teknologi og potentiel integration i Web 2.0-sammenhænge. Derfor bliver udnyttelsen af Ajax og fokus på Web 2.0 vægtet med 20 point.

ajaxLaunch

Samlet vurdering: 60/100

Office-pakken ajaxLaunch er endnu et project fra it-entreprenøren Michael Robertson, der også har stået bag MP3.com og Linspire Linux (førhen Lindows).

Ifølge projektets webside er planen at udgive et Linspire-baseret Ajax-office, hvilket må blive en særpræget hybrid. Weboffice-pakker (med eller uden Ajax) kendetegnes ved, at de er operativsystem-uafhængige, så at udgive en Linux-distribution, hvis umiddelbare formål er at lancere en online Ajax-applikation, når man klikker på et dokument, er en mærkværdig strategi. Men her er det altså ajax-applikationerne, det gælder.

Tekstbehandlingen i ajaxLaunch fungerer perfekt, men er forholdsvis fattig på funktioner og derfor svær at skelne fra Wordpad, som i forvejen findes på alle Windows-pc’er. Når dokumentet udskrives på papir, insisterer ajaxWrite desuden på at indramme det med en tynd streg. Det ser underligt og ikke særlig kønt ud.

For ajaxSketch gælder det også, at programmet kører flot, men at det er så som så med funktionaliteten. Regnearket ajaxXLS er stadig på pre-release stadiet, men den demo, man kan prøve, er stort set også blottet for funktioner. For samtlige applikationer gælder det desuden, at de kun virker med Firefox og ikke med Internet Explorer.

Konklusionen må uundgåeligt være, at ajaxLaunch er udmærket lavet, men der er lang vej før applikationerne og deres funktionsniveau bliver interessante. Desuden får man ikke nogen online-lagerplads hos ajaxLaunch, og det mindsker brugbarheden gevaldigt.

gOFFICE

Samlet vurdering: 30/100

Hvis man skal imponere, skal der mere til, end hvad gOffice kan tilbyde. Ifølge gOffice-chef Kevin Warnock har gOffice et femcifret antal brugere, men hvor mange der rent faktisk bruger programmerne oplyses ikke. Ikke ret mange gætter vi på.

gOffice har tekstbehandling, regneark, præsentation og desktop publishing, hvilket lyder flot. Desværre er virkeligheden en lidt anden. Præsentationsdelen er ikke udviklet endnu, men lover at blive et online alternativ til Microsoft PowerPoint. Det må vi så se frem til.

I det uhyre simple regneark kan man up- og downloade Excel-filer, men programmet oplyser selv, at man ikke skal bruge det til “rigtigt arbejde” uden at dobbelttjekke resultaterne manuelt. Og så går ideen ligesom fløjten.

Desktop publishing-delen vakte indledningsvis stor interesse, men det viste sig at være en guide til fylde data i visitkort og lykønskningskort. Flere dokumenttyper såsom nyhedsbreve, fakturaer og brochurer loves senere, men der er ikke meget desktop publishing over det.

Tilbage står tekstbehandlingen, og den er der ikke meget Ajax over. Alle funktionerne resulterer i en komplet genindlæsning af websiden, hvilket gør hele affæren til en tung og træg oplevelse. Det er ellers ikke funktionalitet der mangler, men brugergrænsefladen trænger til en alvorlig modernisering.

Alt i alt er gOffice ikke værd at bruge tid på. Passér venligst gaden. Her er intet at se.

ThinkFree

Samlet vurdering: 70/100

ThinkFree snyder sig faktisk til sine mange point. Når der tales om Ajax-baserede office-pakker nævnes ThinkFree ofte, men det er sparsomt med Ajax-funktionaliteten. ThinkFree bruger nemlig blot Ajax-websider til at køre tekstbehandling, regneark og præsentationsprogrammer i form af Java-applets.

Der skal ikke herske tvivl om, at det er tre gode Java-applets, man får i ThinkFree. Der er masser af funktioner, og brugervenligheden og ydelsen er uanfægtelig. Men hele ideen med et Ajax weboffice skulle jo være, at man kunne bruge det hvor som helst og når som helst.

Det kan man kun med ThinkFree, hvis pc’en har installeret Java, og det er jo ikke altid, at det er tilfældet (hvis man ikke har sin egen notebook med).

Ajax bruges altså primært til at danne websiderne omkring de tre Java-applets, men heller ikke i den sammenhæng kan det siges, at Ajax udnyttes optimalt. Faktisk foregår der ikke rigtig noget på skærmen, som ikke kan klares via DHTML.

Har man brug for en online office-pakke er ThinkFree et godt valg, men en Ajax-løsning kan den dårligt kalde sig.

Det kan i princippet også være ret sekundært, men ThinkFree kan altså ikke blive en af de Web 2.0-løsninger, hvor webservice-moduler købes og sælges og bruges på tværs af websider.

Zoho

Samlet vurdering: 75/100

Se, sådan skal det gøres. Zoho er et virkelig godt bevis på, hvad man kan få ud af Ajax-teknologien, og selv om omfanget af funktioner ikke er helt på højde med ThinkFrees Java-applets, kan man nemt og hurtigt skabe omfattende tekstbehandlingsdokumenter og regneark i Zoho.

Her får man en rigtig god fornemmelse af, hvordan Ajax-teknologi kan være med til at realisere Web 2.0.
Men Zoho er ikke blot tekstbehandling og regneark. I samme produktserie findes også et CRM-system, en chat til gruppediskussioner, et system til at samarbejde om dokumenter og meget mere. Lige her fokuserer vi dog på de traditionelle office-applikationer.

Tekstbehandlingen (Zoho Writer) kan importere dokumenter fra Microsoft Word og OpenOffice Writer, og det fungerer faktisk ret godt. Man kan også eksportere sine dokumenter i Word, HTML eller PDF-format, og man kan poste direkte til sin blog, forudsat at denne er lagret i et de systemer, som Zoho Writer understøtter. Som tekstbehandlingssystem er Zoho Writer et absolut brugbart alternativ til en lille, lokal tekstbehandling.

Regnearket er – indrømmet– forholdsvis blottet for avancerede funktioner, men har man blot brug for at indtaste et mindre budget eller andre rudimentære opstillinger, er Zoho Sheet rigeligt. Og der kan selvfølgelig importeres regneark fra Microsoft Excel og OpenOffice Calc.

Zoho er allerede en brugbar lille Ajax office-­pakke, og der er stort potentiale for videre ­udvikling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere