Messenger i telefonen

Philips tror på Microsofts Live Messenger. Denne nye trådløse telefon kan både ringe over Live Messenger og bruges som almindelig telefon.

Messenger i telefonen

Microsoft satser benhårdt på at udkonkurrere alt og alle. Våbnet hedder i denne omgang Live Messenger. En af de konkurrenter, som Microsoft ser med størst alvor på, er Skype. Derfor har Windows-giganten sat alt ind på at gøre det muligt at bruge Messenger til det samme, som Skype kan.

En af de tjenester, som Skype har haft stor succes med, er SkypeOut-tjenesten, som gør det muligt at ringe til almindelige telefoner fra Skype. Det kræver blot, at man indbetaler penge på en Skype-konto – ganske som man kender det fra taletidskort.

Sådan en tjeneste har Microsoft også lanceret til Live Messenger. Tjenesten hedder Live Call, og den findes indtil videre kun i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig, Belgien, Finland, Irland, Italien og Holland. Her i Danmark må vi vente lidt endnu.

Det betyder desværre også, at Philips' nye Messenger Phone ikke er synderligt brugbar endnu – for os danskere.
Idéen er ellers ganske glimrende. Man kobler en basestation til pc’en via et USB-kabel, uden at der skal installeres noget som helst software.

Herefter kan man på det trådløse telefonrør trykke på den særlige Live Messenger-knap, få en oversigt over sine kontaktpersoner og se, om de er online. Vil man ringe til dem, trykker man blot på det grønne rør, så ringer man automatisk op i Messenger. Det betyder naturligvis, at personen i den modsatte ende skal have enten en tilsvarende telefon eller et headset.

Forkert sortering af online-personer

Der er dog ikke gjort det store ud af denne funktion i telefonen, eksempelvis havde det være oplagt, om kontaktpersonerne blev sorteret efter, om de var online eller ej i stedet for efter navn. Har man over 30 personer på sin MSN-liste, tager det ret lang tid at scrolle listen igennem, når der kun vises tre navne ad gangen på skærmen.

Et af de væsentligste problemer var dog, at telefonen ikke automatisk fik forbindelse med Messenger-softwaren, når computeren blev genstartet. Det viste sig, at man skulle sætte hak ud for "Udfør altid denne handling", når man første gang tilkoblede baseenheden til computeren. Når det var gjort, var der ingen problemer og det hele kørte i og for sig, som det skulle.

Philips Messenger Phone kan også kobles til en almindelig telefon-forbindelse og dermed bruges som en ganske almindelig telefon. Det er ganske godt tænkt, da mange af os trods alt stadig har sådan et stik i væggen.

Telefonen klarer 10 timers taletid og 100 timer på standby, har en ganske lang rækkevidde og en udmærket lyd – uanset om den bruges til at ringe over Messenger eller det almindelige telefonnet.

Til gengæld kunne både brugergrænsefladen og designet i høj grad trænge til en overhaling på alle fronter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere