LocationFree er WiFi-tv

Et godt produkt, der trods visse begrænsninger leverer et godt videosignal via Wi-Fi. Det er ikke det simpleste produkt at installere, men når det først spiller, er det nemt at bruge.

Sonys WiFi-fjernsyn

Sony LocationFree kan sende hjemmets tv-signal ud på nettet, så man kan se sine favoritudsendelser blot ved at koble sin notebook eller PlayStation Portable (PSP) på et hotspot ude i verden.

Kvaliteten er forholdsvis i orden, men afhænger ikke overraskende af den tilgængelige båndbredde. Historien er dog længere end som så.

Før vi kommer til teknikken, skal vi lige have klarlagt, hvordan Sony LocationFree kobles til tv-signalet. Selve enheden er på størrelse med en madkasse og har indgang til et composite videosignal.

Bemærk at LocationFree har ikke indbygget tv-tuner, så der kræves en video (vhs-, dvd- eller harddisk-baseret), når man skal have sit tv-signal omformet til videosignal. Vil man kun se dvd-film, kan man naturligvis nøjes med en dvd-afspiller.

Videosignalet, der normalt sendes til tv'et, kan nu i stedet sendes til LocationFree, som kan digitalisere det og sende det ud på et tcp/ip-netværk.

I den forbindelse bør det tillige bemærkes, at LocationFree ikke har passthrough. Det vil sige, at man ikke kan sende videosignalet videre fra LocationFree til fjernsynet.

For at få videosignalet ind i både fjernsynet og LocationFree på samme tid kræves altså en video/dvd-afspiller med to videoudgange.

Tv på lokal- og Internet

At få videosignalet ind i LocationFree er det første skridt. Næste skridt er at få det digitale tv-signal ud på nettet. Indbygget i LocationFree er et 802.11b/g accesspoint, som man koble sig på med sin pc eller PSP. På den måde fungerer LocationFree som en digitale udgave af et AV-link inklusive dennes begrænsninger.

Et AV-link er en lille tv-sender, der kan sende et analogt videosignal til et fjernsyn et andet sted i huset, som har en tilsvarende modtager. På den måde kan man se fjernsyn i soveværelset uden at trække ekstra antennekabler.

AV-linkets største begrænsning ligger dog i, at man ikke kan se to forskellige kanaler på samme tid. Begge fjernsyn vil altid vise den samme kanal, hvilket er forholdsvis ufleksibelt. Når LocationFree agerer AV-link via Wi-Fi, gælder den samme begrænsning.

Man kan også vælge at lade husets eksisterende trådløse netværk stå for distributionen af tv-signalet. Man kan nemlig koble LocationFree på husets trådløse accesspoint, og pc'er koblet på lokalnettet kan herefter modtage LocationFree's signal. Her er det dog vigtigt at notere sig, at forbindelsen mellem LocationFree og accesspointet kun kan foregå via et kabel. De to kan ikke kobles trådløst sammen.

Er lokalnettet også koblet til Internet, kan man også opnå forbindelse fra Internet til hjem til sin LocationFree, og på den måde er det altså muligt at gå ind på et hotspot et vilkårligt sted i verden og se tv på sin notebook. Som en ekstra bonus for dem, der kun har et ADSL-modem monteret ved pc'en og ikke har et lokalnet, er det også muligt at bruge LocationFrees accesspoint til gå på nettet. På den måde får man altså et gratis trådløst netværk.

Op til otte brugere

Billedkvaliteten, man kan trække ud af LocationFree, er selvfølgelig afhængig af båndbredden i nettet, og Sony angiver, at man bør have mindst 300 Kbps både upstream og downstream. Hvis man vil sende sit tv-signal ud på nettet, skal man lige være opmærksom på specifikationerne på sin netforbindelse.

Mange ADSL-forbindelser på en eller to Mbps downstream har nemlig kun 128 eller 256 Kbps upstream.

Mens vi er ved billedet, skal det dog lige nævnes, at man ikke kan justere lysstyrke, kontrast eller farve, og man kan heller ikke modtage widescreen-signaler. LocationFree sender i 4:3-format, og sådan er det.

Sikkerheden i LocationFree kan enten baseres på WEP eller WPA-Personal med TKIP-kryptering, hvilket er fint nok. Så kan selv de ældste netværkskort være med. Desuden har LocationFree et webinterface, der giver fuld kontrol over enheden. Her skal Sony have ros.

Mindre ros skal de have for den medfølgende player-software. Den fungerer upåklageligt, men desværre følger der kun en enkelt softwarelicens med i pakken, så vil man modtage LocationFree på flere enheder, kræver det flere licenser. De koster 200 kroner pr. stk, og der kan benyttes op til otte licenser, men ikke samtidig. Den der først kobler sit sig på LocationFree-signalet udelukker automatisk de syv andre. Dette skyldes, at der ellers ville være tale om en regulær tv-sender (om end baseret på Wi-Fi), og den går ikke af copyright-hensyn.

Et andet irritationsmoment er, at forbindelsen mellem LocationFree og husets bredbåndsrouter/modem kun kan foregå via kabel. Bredbåndsrouteren er gerne placeret i nærheden af det bord, hvor pc'en står, men LocationFree placeres typisk ved antennestikket og video'en i stuen. At forbinde de to med et kabel er sjældent hensigstmæssigt, og en trådløs forbindelse ville være at foretrække.

Alt i alt er LocationFree dog et godt produkt, der trods visse begrænsninger leverer et ret godt videosignal via Wi-Fi. Det er ikke det simpleste produkt at installere, men når det først spiller, er det nemt at bruge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere