Let at fuske med bredbåndsmålinger

Selv om Fullrate retter tekniske fejl, så firmaets kunder får den hastighed, de har betalt for, vil det ikke nødvendigvis føre til bedre statistikker fra IT- og Telestyrelsens Bredbåndsmåler. Konkurrenter og spøgefugle kan nemlig let modificere målingsstatistikkerne.

Let at fuske

Det lille bredbåndsselskab Fullrate har rekordtid kapret over 12.000 kunder. Heraf har mange valgt firmaets ”store” bredbåndspakke med 20 Mbit-downloadhastighed til knap 400 kroner.

Men skal man tro IT- og Telestyrelsens nye Bredbåndsmåler, får Fullrates 20 Mbit-kunder kun godt halvdelen af den lovede hastighed.

En mellemtid fra i går viser således, at de mere end 400 Fullrate-kunder med 20 Mbit download og 1024 Kbit-upload, der har målt deres nethastighed over den seneste måned, i snit kun havde en reel downloadhastighed på ca. 9,5 Mbit.

Derimod kunne knap 950 TDC-kunder med en angivet hastighed på 20 Mbit/1024 Kbit i samme periode angiveligt nyde en downloadhastighed på ca. 12,5 Mbit. Se illustrationen her til højre eller find selv de dagsaktuelle målinger her.

Nu er der i begge tilfælde langt op til 20 Mbit. Men i det mindste skyldes de – trods alt – hurtigere TDC-målinger ikke, at TDCs forbindelse koster et par hundrede kroner mere om måneden end det tilsvarende produkt fra Fullrate.

Det bedyrer Fullrates administrerende direktør, Stig Myken.

- Mange af vores bredbåndskunder har lige nu problemer med firmwaren i deres routere, og den er vi så ved at opgradere. Når det arbejde er bragt til ende midt i marts, skulle kunderne gerne opleve langt højere hastigheder end i dag, siger Fullrate-direktøren.

Stig Myken minder dog i samme åndedrag om, at statistikkerne på IT- og Telestyrelsens Bredbåndsmåler ikke er fejlfrie. Det erkender styrelsen da også selv.

Brugeren er den største fejlkilde

IT- og Telestyrelsen baserer ganske vist deres statistik på en eksakt måling af hver enkelt brugers nethastighed. Imidlertid skal hver enkelt bruger selv angive udbyder og forbindelsestype.

Derfor kan selskaberne og deres enkelte forbindelsestyper let komme til at fremstå bedre eller dårligere i statistikkerne, end de reelt er.

Har en vilkårlig bruger eksempelvis en 5 eller 8 Mbit-forbindelse, men angiver at det er en 10 Mbit-linje fra Cybercity, vil målingen nødvendigvis trække ned i Cybercitys 10 Mbit-statistik.

På samme måde kan man snildt trække målinger op, hvis man vil. Derfor sorterer IT- og Telestyrelsen ifølge eget udsagn de mest ekstreme målinger fra for at imødegå snyd.

Styrelse erkender fejlkilde

Alligevel erkender kontorchef Morten Ellegaard i en mail overfor PC World, at man ”principielt kan snyde måleren, hvis man vil.” Ligesom der kan ”være tale om fejl, hvor brugerne f.eks. har valgt forkert [i angivelsen af selskab og hastighed, red.]”.

Dette kan muligvis forklare, hvorfor temmelig mange af TDCs spotmålinger på 20 Mbit-forbindelserne ser ud som om de er foretaget på forbindelser med downloadhastighed på både 30 og 40 Mbit pr. sekund (se illustrationen på forrige side).

Rimeligvis skriver styrelsen da også på it-borger.dk, at at man ikke kan garantere, at statistikkerne er korrekte.

Enkeltmålinger er troværdige

Du kan imidlertid sagtens stole på de hastighedsmålinger, du foretager som enkeltperson.

Dog vil du få et marginalt pænere og mere retvisende billede af din bredbåndshastighed, hvis du anvender den måler, man kan downloade hos Dansk Bredbånd.

Modsat Bredbåndsmåleren tester Dansk Bredbånds software nemlig ikke blot transmissionshastighed ved anvendelse af TCP/IP-protokollen – som anvendes ved netsurfing og download af filer.

Den tester også på overførsel via den lidt hurtigere UDP-protokol, der anvendes, hvis du streamer musik eller tv fra nettet.

I sin blog fortæller PC World-skribent Kasper Hyllested om sine bestræbelser på at få downloadhastigheden på sin Fullrate-forbindelse op på de lovede 20 Mbit pr. sekund.

Det er ikke lykkedes helt endnu, men håbet er lysegrønt, og du kan selv læse mere på hyllested.net.

Du finder det – i skrivende stund – nyeste blogindlæg her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere