Teknikken som forbedrer den bærbare

Til juni kommer nyeste generation af Intels bærbare platform kaldet Santa Rosa. Den skal forbedre både ydelse og batterilevetiden på vores flade følgesvende. Vi ser nærmere på detaljerne i den nye teknologi.

Intels nyeste bærbar-teknologi klar til juni

Går du og overvejer en ny bærbar computer i den bedre ende, så kan det måske være ide at vente - hvis du kan. For inden udgangen af juni lanceres Intels nyeste platform til bærbare computere. Den kaldes Santa Rosa.

Mens lanceringen af en platform umiddelbart kan lyder lidt kedelig, så skal man ikke lade sig narre. For Santa Rosa platformen, der afløser den nuværende Napa, er fyldt med ny og helt håndgribelig teknologi.

Ifølge Santa Rosa Platform Marketing Manager Jon Jadersten, fra Intel i Santa Clara, er der særligt lagt vægt på tre områder.

- De primære fokusområder i den nye platform er bedre ydelse og øget batterilevetid. Men også, at systemet er nemt at bruge, og at der er tilslutningsmuligheder, har betydet meget i udviklingen.

Ydelsen er primært sikret ved at de nye bærbare motherboards og chipsets kommer til at understøtte en frontsidebus (FSB) på 800 MHz, og dermed vil udnytte de hurtige Core 2 Duo processorer noget bedre. Vælger du en bærbare pc med integreret grafik, så lover Intel også, at den er blevet væsentligt hurtigere.

Det understreges af, at selv eventuelle modeller med indbyggede grafikkort er godkendt til Vista Premium, hvilket vil sige, at de kan køre Vista med den grafiske brugerflade Aero slået til.

Den svære batteribalance

Øget ydelse er godt nok, men de fleste af os længes alligevel efter bærbare, der både kan køre stærkt og længe.

Her er bærbarproducenteres store udfordring, at vi kræver, at vores bærbare er udstyret med 3D grafikkort, klare og store LCD-skærme, og at batterilevetiderne skal være på både tre og fire timer. Eller som Jon Jadersten udtrykker det:

- Det at skabe en kraftig bærbar med lang levetiden er meget mere end blot at koble enheder sammen. Vi sammenligner det ofte med et fly, som jo ikke nødvendigvis flyver, bare fordi du bolter nogle motorer på et skrog.

Med Santa Rosa kommer Intel imidlertid producenterne til hjælp med en række interessante teknologier.

Skruer ned for skærmen

En af de interessante teknologier hedder Intel DPST eller Display Power Saving Technology og giver mulighed for at spare op til 25 procent af baggrundslyset på din bærbares skærm.

Det sker ved, at Intels system skruer ned for lysstyrken, men kompenserer ved at ændre farvesammensætningen på skærmen. Hermed reduceres et af de største dræn på batteriet fra de store, klare skærme.

En anden ny teknologi med fokus på skærmen er Dynamic Display Power Optimization eller D2PO. Det lyder som en figur, der blev skrevet ud af Star Wars i sidste øjeblik, men det er faktisk til din bærbare.

- Traditionelt har Intel meget lidt med skærmproducenterne at gøre, forklarer Jon Jadersten, og fortsætter.

- Men nu har vi arbejdet på en teknologi, der opdaterer hele skærmen, når du spiller, men når du arbejder med mindre bevægelser på skærmen, så skifter maskinen om til kun at opdatere de relevante områder, forklarer Jon Jadersten.

Det kræver dog, at skærmproducenternes styrepanel er designet til at arbejde sammen med D2PO-teknologien, men her er Intel i dialog med flere producenter.

Robson sparer disken

En tredje batteribesparende teknologi er Robson. I alt sin enkelthed består Robson af et modul med flashhukommelse, der sidder mellem harddisken og cpu'en.

Data, som du så henter tit og ofte, hentes så direkte fra flash-modulet, uden at harddisken skal forstyrres og startes op. Du kan læse meget mere om Robson her hos Intel.

Hvis Robson lyder lidt som Readyboost-funktionen i Windows Vista, er det fordi, princippet er det samme, men Jon Jadersten lover væsentlig bedre resultater end dem, PC World har målt med Readyboost.

Samtidig fremhæver han en anden fordel ved Robson, nemlig at teknologien tilsyneladende overflødiggør de dyre hybride harddiske.

Hvis du synes, at de strømbesparende teknologier lyder som noget for dig, så skal du nok i gang med at spare op. Det er nemlig i første omgang op til hardwareproducenter som Lenovo, Asus, Acer, Toshiba og alle de andre, om teknologien skal klemmes ind i de bærbare. Og bliver teknologien det, så kan du roligt forvente, at prisen det første stykke tid er noget højere.

Nye forbindelse med 802.11n

Da Intel sin tid kom med den første udgave af Centrino-teknologien, var en af nyhederne det indbyggede og standardiserede WiFi. Dengang var det 802.11b standarden, der var på toppen, men 802.11g i dag er den mest solgte version.

Næste generation kaldet 802.11n eller draft-n er allerede i dag på markedet, selvom standarden endnu ikke er endeligt fastlagt.

Det har dog ikke forhindret Intel i at gøre 802.11n til en integreret bestanddel af den kommende Santa Rosa platform. Man skal selvfølgelig altid være lidt varsom med at kaste sig over endnu ikke færdiggjorte standarder, som PC Worlds test af de første 802.11n-produkter viste tilbage i november 2006.

Alligevel er det sandsynligvis positivt, at Intel lægger sig fast på 802.11n-standarden, for bag den beslutning ligger der ifølge Jon Jadersten et langt forarbejde inden for standardisering og produkttest. Intel har i den forbindelse bygget et stort hus, for bedre at kunne teste, hvordan WiFi-forbindelserne opfører sig i den virkelige verden.

Mens Jon Jadersten understreger, at 802.11n er specielt interessant for forbrugere, der skal flytte store mængder billeder og film rundt i huset, så kommer vi til at vente et stykke tid på integreret WiMAX. Desværre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere