Torsdagstippet: Hvilken ny bærbar?

En god bærbar mellem 6.000 og 8.000 kroner kan ofte yde det samme som en stationær, så længe du ikke skal spille. Men vejen til den bærbare himmel er ikke let. Torsdagens tip giver et bud på, hvad du skal kigge efter.

De første bærbare, som vi på PC Worlds redaktion fik lov at lege med engang 80’erne, var dyre, store, tunge og udstyret med minimale to-farvede skærme.

Alligevel var det en fantastisk oplevelse at skrive skoleopgaver i Wordperfect 4.2 på en 8 MHz 8086-baseret Toshiba med en orange/brun skærm - eller spille Police Quest i blå/hvid på en skærm, som en smartphone i dag ville skamme sig over.

Heldigvis er udviklingen gået i den helt rigtige retning, og tiden, hvor man skulle betale 30-40.000 kroner for en lækker bærbar, er definitivt ovre.

Men selv om priserne er faldet, betyder det ikke, at valget er blevet lettere. Markedet er i nu delt op i tre kategorier:

• Subnotes, som typisk vejer under to kilo og er udstyrede med 10-14 tommer skærme.
• Almindelige bærbare, der typisk vejer 3-4 kilo og har en skærm på 15-15,6 tommer
• Gaming-bærbare, som typisk vejer mere end 4 kilo, er udstyret med en 17 tommer skærm og et kraftigt grafikkort.

Denne torsdags guide tager udgangspunkt i behovet for en rimelig allround almindelig bærbar i prislejet 6.000 til 8.000 kroner.

Vent eventuelt lidt med indkøbet

Her skal vi understrege, at det kan være en rigtig god ide at holde lidt igen med indkøbet af din bærbare følgesvend, for inden for ganske kort tid forventes Intel at lancere bærbare på den nye Santa Rosa platform.

De fleste store producenter har traditionen tro de nye modeller parat - og dermed kan prisen på de aktuelle udgaver hurtigt falde. Ydelsesforbedringerne i Santa Rosa skulle efter vores oplysninger være ganske gode, hvorfor det er vores råd pt. at se tiden an, hvis du vil have den nyeste teknologi.

Du kan læse mere om, hvad Santa Rosa ventes at byde på her.

Processoren

Den aktuelt bedste mobile processor hedder Core 2 Duo. Det er en dobbeltkerneprocessor fra Intel og har en fin balance mellem strømforbrug og ydelse. AMD's lidt billigere alternativ hedder Turion X2 og er omkring 15 procent langsommere. Udviklingen af dobbeltkerne-teknologien betyder, at gigahertz i dag ikke betyder helt det samme for ydelsen, så 1,6 GHz kan klare de fleste opgaver.

Skærmen

De færreste med en bærbar pc køber en ekstern skærm, og derfor er den medfølgende ekstremt vigtig. Skærme findes i almindelig mat udgave og de spejlblanke modeller kaldet ting som ThruBrite eller Xbrite alt efter mærke. Udgaverne med de blanke overflader viser rigtigt flotte farver, men er samtidig meget følsomme over for sollys.

En anden vigtig faktor er opløsningen, altså hvor meget du kan have på skærmen. De billigste modeller har 1024 x 768 pixels, men de er næsten væk fra markedet. 1280 x 800 er i dag ofte standard, men kan hurtigt føles trangt da den opløsning egentligt blot er 1.024 x 768 i widescreen. Se derfor efter modeller med højere opløsning, det er en langsigtet investering.

Skal du ikke slæbe rundt på maskinen, men oftest blot sidde ved skrivebordet, så kan en lækker 17 tommer skærm på en bærbar virkelig gøre glæde. Her fås opløsninger helt op til 1.920 x 1.200 pixels.

Grafikkortet

Hvis prisen skal ned er grafikkortet ofte et integreret fra Intel kaldet GMA950. Det er fint til almindelige opgaver og kan klare Windows Vistas flotte Aero-look. Det er dog totalt uegnet til spil, hvor minimum et Radeon X1300 eller et Nvidia GeForce Go 7300 bør sidde i. Grafikkortet er dog et af de dyreste elementer, hvorfor rigtige spillebærbare, som i vores test (video her), koster fra omkring 17.000 kroner.

Hukommelsen

Det er helt simpelt. Kører du Windows XP er en gigabyte ram fint, mens Windows Vista er gladest for to gigabyte. Sørg i øvrigt for at købe en maskine med Windows Vista, medmindre der er tungtvejende grund til at blive med XP.

Harddisken

For blot få år siden var en harddisk på 20 gigabyte meget. I dag skal du ikke købe en model med mindre end 80 gigabyte - og gerne mere for eksempel 100 eller 120 gigabyte. Harddiskens hastighed kan ofte aflæses i, hvor hurtigt den roterer. Normalen i dag er 5.600 rpm, mens 7.200 rpm er de hurtigste diske.

Husk en ekstern harddisk til backup, når uheldet er ude eller indbrudstyven inde. Bærbare computere ER nemmere at glemme, tabe og stjæle.

Batteri og andet

Efterhånden, som forbrugerne lærer at gennemskue processorer og hukommelsesstørrelser, fokuserer producenterne på andet for at holde prisen nede. Det betyder, at specielt batterilevetiden ofte er helt i bund på de billigste maskiner.

Det er næsten umuligt at gennemskue, hvor længe en bærbar pc vil køre på en opladning, fordi det hænger sammen med, hvordan du bruger den. Men mellem to og fire timer er en rimelig forventning.

En helt uvidenskabelig indikator på batterilevetiden er antallet af celler i batteriet. Tre celler er helt ved siden af, seks normalen og ni noget som lader dig være væk fra stikket længst muligt. Det koster dog, men vores erfaring er, at man lynhurtigt lærer at elske den bærbare livsstil, og så er det ekstra ærgerligt, når man finder den sorte skærm efter 40 minutter. Med andre ord: Det er det forkerte sted at spare, selv om du måske ikke kan se behovet nu.

Husk i øvrigt at kigge efter antallet af USB-porte. Alt i dag fra mobiler til printere er mobile, og så er det ærgerligt at have tre porte og fire enheder som skal tilsluttes. Her er der ofte forskel fra model til model. Det samme gælder tastaturkvaliteten, som svinger en del, så hvis du skal skrive den nye danske krimitrilogi, kan det være en fordel at lære tastaturet at kende, inden du svinger dankortet.

Husk: Din maskine er til dig
Som med bil- eller huskøb er smag og behag forskellig, og samtidig sætter tykkelsen på tegnebogen en naturlig begrænsning på købelysten.

De fleste producenter har i dag et stort udvalg af modeller, men ofte skal du prioritere mellem stor skærm og vægt. Eller mellem pris og processorkraft.

Vores råd er det lidt kedelige, at man skal tage udgangspunkt i sit behov, men huske at nogle ting er vigtigere end andre. Vi fokuserer personligt meget på skærmens kvalitet, opløsningen på skærmen og batteriets levetid. Andre har nok andre prioriteter, dem er der også en maskine til.

Husk at du kan følge med i alt, hvad PC World skriver om bærbare, på denne adresse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere