Artikel top billede

HP får elendig GPS-debut

HP’s første rigtige GPS-navigator, iPAQ 314, ser godt ud på papiret, men skuffer i vores test. Læs her hvad der er galt med navigatoren.

HP får elendig GPS-debut

For ikke mange år siden sad der en HP iPAQ 2210 i rigtig mange forruder på danske biler.

HP formåede nemlig at bringe avanceret GPS-navigation ud til folket med en pakke bestående af PDA, kabel-GPS og TomTom-software. Prisen var 4.000 kroner, og det gav enorm succes.

Siden har de dedikerede GPS’er overtaget markedet fra PDA-løsningerne, og så røg HP ud af GPS-markedet. Først nu forsøger de sig igen med en egentlig GPS-navigator, der som den første i den nye iPAQ-serie er kommet ud i de danske butikker.

HP iPAQ 314 har nogle pæne specifikationer, og vi så meget frem til at teste GPS'en, da vi hørte om den første gang. Men vores forventninger blev desværre ikke indfriet.

Pæn indpakning

HP iPAQ 314 har en 4,3 tommer stor skærm med en flot opløsning på hele 800x480 pixels (WVGA). Den har Bluetooth til håndfri mobil, to gigabyte hukommelse og mulighed for at udvide med SD-kort.

Maskinen fylder 18,2 x 110,2 x 86,8 millimeter og vejer 187 gram. Det er alt sammen ganske udmærket og efterhånden standard.

Hvad der til gengæld ikke er helt ordinært er den indre bestykning. På hardware-siden har HP nemlig smidt en processor på hele 600 MHz i iPAQ’en.

Normalt betyder hastighed ikke det store på GPS’er, hvor 400 MHz hidtil har været det højeste, vi er stødt på. Men flere MHz skulle naturligvis gøre ruteberegningerne endnu hurtigere.

Kan synkronisere kontakter fra Outlook

På software-siden har HP brugt en Windows CE-platform og udbygget den med sin egen brugergrænseflade.

Det giver flere avancerede muligheder, hvoraf en af de mere interessante er muligheden for at synkronisere sine kontakter fra Outlook og derefter bruge adresselisten til at navigere efter.

Derudover er der også multimedieprogrammer, så man kan høre musik fra SD-kortet eller – og det er mere utraditionelt – se billeder og video på den flotte skærm.

Det er naturligvis både farligt og ulovligt at se video, mens man fører bilen, men har man ikke brug for GPS’en, når man kører på besøg hos bedsteforældrene, så har man da lidt underholdning til børnene på bagsædet, hvis man da husker at fylde op med tegnefilm på et SD-kort, inden man tager hjemmefra.

Uforståelige kommandoer

HP’s egen software fungerer ganske udmærket, men så stopper roserne fra vores side. For så snart man trykker på Naviger, så går det galt.

Navigationsprogrammet har HP ikke selv udviklet, men købt ude i byen. Vi er før stødt på det samme program i andre GPS’er, blandt andet et par billige Kina-modeller, og ligesom det ikke var en fornøjelse på dem, så var det heller ikke godt på HP iPAQ 314. Til gengæld var kortene fra TeleAtlas helt up-to-date.

De talte instruktioner var meget robot-agtige og unaturlige. Ja, faktisk lød damestemmen (der ganske sigende har fået navnet Gurli v. 1.1) næsten lidende, når hun gav sine ordrer.

Samtidig undrede vi os gevaldigt over nogle formuleringer, som eksempelvis: ”Du overskrider farthastigheden” og ”Om 100 meter: Tag den svage til højre”, ligesom vi er ret uenige i, at hverken Holbækmotorvejen eller Køge Bugt-motorvejen er landeveje, selvom hastigheden sjældent kommer over de 80 km/t.

Hvad begrebet ”farthastigheden” dækker over, ved vi ikke præcist, og det tog os faktisk et stykke tid, før vi fandt ud af, at ”den svage” betød, at man skulle lægge sig i den højre svingbane.

Gammel og dårlig navigationsmotor

Man kan naturligvis grine lidt ad den slags småting, men det holder man hurtigt op med, når man opdager iPAQ’ens absurde forkærlighed for u-vendinger.

Hvis man ikke gør præcis, som den anviser, så vil den blive ved med at forsøge at få dig tilbage på den oprindeligt planlagte rute i stedet for at planlægge en ny.

Det gør iPAQ’ens brugsværdi endnu mindre. Hvis man hører om en kø eller et uheld i trafikradioen og derfor afviger fra sin rute, så forventer man, at den hurtigste GPS på markedet lynhurtigt beregner en ny rute og ikke bare demonstrativt insisterer på at få dig tilbage på det gamle spor.

Det vidner desværre om, at den navigations-motor, som driver iPAQ’en, er både gammel og dårlig. Og pudsigt nok så led de oprindelige iPAQ 2210 med TomTom-navigation af det samme problem... for fire år siden.

Ubrugelige interessepunkter

At programmet har et par år på bagen fik vi også bekræftet, da vi forsøgte at bruge den indbyggede database over interessepunkter (POI’er).

HP reklamerer med, at der er flere millioner, men databasen er mildest talt ikke opdateret. Samtidig måtte vi opgive at bruge POI’erne til at finde et hotel i en bestemt by og andre sædvanlige opgaver.

For at sætte prikken over i’et, så oplevede vi flere gange under vores test, at maskinen gik i sort, og vi måtte trykke på den lille Reset-knap for at få liv i dyret igen.

Vores test af HP iPAQ 314 var desværre ikke nogen udpræget fornøjelse, men der er håb forude. For selve maskinen er faktisk rigtig lækker, og den software-skal, som HP har lagt oven på Windows CE 5.0 fungerer ganske udmærket.

Men navigationsprogrammet skal skiftes ud, hvis HP skal gøre sig forhåbninger om at få mere end de tre stjerner, som HP iPAQ 314 får tildelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere