Q&A: 15 spørgsmål og svar om Asus Eee PC

Der er solgt mere end 350.000 eksemplarer af Asus lille Eee PC, og vi modtager hver dag e-mail fra læsere, der vil vide mere om den lille mini computer. Vi har samlet 15 spørgsmål og svar om Asus Eee PC.

1-5: Tilslutninger, indkøb i udlandet, dansk version og softwaren

1. Hvad er en Asus Eee PC?

Asus Eee PC er en lille, billig bærbar computer. Den adskiller sig fra andre billige bærbare computere ved at være meget lille og baseret på ældre teknologi. Den vejer lidt over 900 gram, skæmen er blot syv tommer, den har en gammel Intel Celeron M-processor, der kører blot 900 MHz og 512 megabyte RAM.

Der er hverken dvd-drev eller harddisk. Til gengæld har den en såkaldt SSD, altså en flash-disk, på fire gigabyte. Asus Eee PC kan ikke erstatte en almindelig computer, men er et oplagt supplement, når man er på farten. Den lille størrelse gør den nemt til at tage noter, surfe, sende mails, når man er til møder, forelæsninger, konferencer, i toget eller på et fly.

2. Hvilke tilslutninger har en Asus Eee PC?

Asus Eee PC er udstyret med de mest gængse tilslutningsmuligheder. Der er både almindeligt kablet 10/100 netværk, trådløst netværk (802.11b/g), tre USB 2.0-porte, en VGA-udgang og mikrofon/lydudgang. Der er også indbygget både højtaler og mikrofon samt et lille VGA-webcam, så man kan videochatte over Skype.

3. Hvornår kommer Asus Eee PC til Danmark – og hvad bliver prisen?

Se seneste meldinger fra Asus er, at EEE PC vil dukke op i Danmark i begyndelsen af april. Prisen ventes at blive omkring 2.500 kroner. Læs mere om lanceringen i Danmark her.

4. Kan man uden problemer købe Asus Eee PC i udlandet?

Både og. Vi har købt en Asus Eee PC i udlandet, og det giver lidt udfordringer. Først og fremmest får man besværligheder med garanti/reklamationsret. Dernæst er der nogle rent fysiske problemer, da man skal have fat i en adapter, før man kan lade maskinen op med et dansk strømstik. Sådan en adapter kan man købe i en isenkræmmer eller en elektronik-butik for en 50’er.

Endelig er maskinen ikke ”for-dansket”. Det betyder, at softwaren er på engelsk (den danske version vil have dansk software installeret), og der er ikke danske tegn på tastaturet. Kan man finde rundt i Linux, så kan man ændre tastatur-layoutet, så det svarer til det sædvanlige danske, hvor ÆØÅ sidder normalt.

5. Hvilke programmer er installeret på Asus Eee PC?

Asus Eee PC leveres med en særlig tilpasset version af Xandros. Derudover er der installeret en række open source-programmer, blandt andet Open Office, der er en fuld office-pakke med både tekstbehandler, regneark, præsentationsprogram og meget andet. Der er også installeret Firefox-browser samt en mailklient. Der er også en medieafspiller, der kan afspille de mest gængse lyd- og videoformater (for eksempelv DivX og XviD). Derudover er der en række småprogrammer som Skype. Der er også genveje til en række internet-tjenester, som er oplagte at bruge sammen med Eee PC, eksempelvis Googles mange gratis tjenester som Gmail.

6-10: Windows, ekstra hukommelse, 3G-adgang, WiMax og andre farver

6. Kører Asus Eee PC Windows?

Nej, når du køber en Asus Eee PC kører den en særlig version af Xandros, der er en Linux-distribution. Man kan uden problemer installerer Windows XP på en Asus Eee PC.

Faktisk har Asus vedlagt en lille vejledning i kassen, der forklarer, hvordan man gør, ligesom der er en cd med drivere og programmer til Windows. For at installere Windows XP på en Eee PC skal man have fat i et eksternt cd-rom-drev til USB-porten. På nettet kan man dog også finde vejledninger til, hvordan man kan bruge en USB-nøgle til installationen, men Asus anbefaler, at man bruger et cd-rom-drev.

Asus har indgået en aftale med Microsoft, som betyder, at de i løbet af 2008 vil begynde at sælge udgaver af Asus Eee PC, hvor Windows XP er installeret på forhånd. Disse versioner vil blive noget dyrere, men Asus har lavet en aftale, der gør, at de får Windows XP for omkring 40 dollar, så prisen bliver måske 2-300 kroner højere end Linux-udgaverne.

7. Kan man udvide hukommelsen på Asus Eee PC?

Ja, Asus Eee PC benytter et standard ram-modul på 512 megabyte, som relativt let kan udskiftes, eksempelvis med en gigabyte.

Hvis man vil have mere hukommelse til at gemme data eller installere programmer på, så kan man sætte et SD-kort i det indbyggede SD-slot, der understøtter SDHC, hvilket betyder, at man sagtens kan bruge de store kort på eksempelvis 8 eller 12 GB. Kortene er så hurtige, at man sagtens kan installere programmer og køre dem direkte fra kortet.

8. Kan man tilslutte et 3G-modem til Asus Eee PC?

Ja, hvis dit 3G-modem er af USB-typen. Vi har prøvet med teleselskabet 3’s, og det fungerer fint i Windows XP, men hvis man vil have det til at køre under Linux, så skal man ind og pille ved indstillingerne, og det er lidt kompliceret. Men det kan lade sig gøre.

9. Jeg har læst, at der kommer en version med WiMax – kan den bruges i Danmark?

Ja, Asus lancerede en Eee PC med WiMax på CES-messen i år, men det er tvivlsomt, om den kommer til Danmark. Der er kun få kommercielle udbydere af WiMax i Danmark, og Clearwire, der er den største, benytter en særlig standard, de kalder WiMaxx.

I Danmark har 3G hidtil vundet over WiMax, når det handler om mobilt bredbånd, så der er nok større sandsynlighed for en version med 3G-modem i.

10. Kan man få Asus Eee PC i andre farver end hvid?

Ja, Asus Eee PC laves i dag i hvid og sort, men Asus har planer om flere andre farver, så den kan matche dine gardiner eller dametaske.

11-15: Ekstern skærm, ny version, købe nu eller vente, spil og læs mere

11. Kan man tilslutte en ekstern skærm til Asus Eee PC?

Ja, via VGA-porten. Der er desværre ikke DVI, så det kræver, at din skærm har den gamle, analoge VGA-indgang. Til gengæld kan man få en væsentligt højere opløsning på den eksterne skærm end på den lille skærm på syv tommer. VGA-porten kan naturligvis også bruges til at koble Eee PC til en projektor, og den kører Powerpoint uden problemer.

12. Kommer der nye versioner?

Asus har sagt, at de påtænker at sende nye versioner på gaden snart. De nye versioner vil have mere plads (8 eller 12 GB), og koste lidt mere. Ifølge IDG News Service er Asus også på vej med en forbedret udgave med en skærm på ni tommer og en opløsning på 1024 gange 600 pixels.

Den skulle dukke op til sommer i udenlandske butikker, og vi skal nok ikke regne med at se den herhjemme lige med det samme.

13. Skal man købe nu – eller vente på de nye versioner?

Med mindre man ved, at man har behov for mere plads, så er der ingen grund til at vente. Pengene er bedre brugt på et par større hukommelseskort.

14. Kan man spille Crysis på Asus Eee PC

Nej, slet ikke. Der er hverken hukommelse eller processor-kraft til moderne spil. Så du må holde dig til 7-kabale, Minestryger og lignende småspil.

15. Hvor kan man læse mere om Asus Eee PC?

På nettet, selvfølgelig. Vi har både en anmeldelse af Eee PC her på PC World - og en video, hvor man kan studere maskinen nærmere.

Asus har selv en hjemmeside om Eee PC på http://eeepc.asus.com/global/. Der er også nogle danske entusiaster, der har lavet en side på http://eeebruger.dk/ som endnu ikke er helt oppe på samme niveau som den engelske storebror, http://www.eeeuser.com/

Er du til nørdede gennemgange af teknik og elektronik, så skal du læse http://www.tweaktown.com/articles/1213/1 hvor de skiller en Eee PC ad og forklarer de enkelte dele grundigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere