Q&A: Få styr på Network Attached Storage

Overvejer du at købe en netværksdisk? Network Attached Storage (NAS) er populært som aldrig før, og vi arkiverer i stor stil digitalt indhold. Men hvad er NAS egentlig, og hvordan fungerer en netværksdisk? Få svarene i denne koncentrerede guide.

Få styr på Network Attached Storage

Q: Hvad er en netværksdisk?
A: NAS, Network Attached Storage, dækker over såkaldte netværksdiske, der normalt har en, to eller fire interne harddiske. Enhederne forbindes til hjemmets router –trådløst og/eller via det kablede netværk. Sidstnævnte løsning er klart mest udbredt. Derefter har alle hjemmets eller kontorets computere med netværksadgang som udgangspunkt et centralt nyt sted at opbevare data.

Vi benytter her konsekvent begrebet "netværksdisk", der dækker over produkter rettet mod det såkaldte SoHo-marked (Small Office and Home Office) såvel som hjemmebrugere. Der findes også de såkaldte netværkslagringsenheder, som vi imidlertid ikke vil behandle her, da de retter sig mod det mere professionelle marked.

Q: Hvor vigtig er antal harddiske og RAID?
A: Flere harddiske giver logisk nok større lagerkapacitet, men ofte giver det også mulighed for øget fejltolerance ved hjælp af RAID 1 eller 5. Vælger man RAID 1, populært kaldet ”mirroring”, vil begge harddiske indeholde den samme mængde data.

Hvis den ene harddisk bryder sammen, kan du ufortrødent forsætte med den resterende disk og sidenhen installere en ny, som indholdet hurtigt kopieres over på.

Kapacitetsudnyttelsen er imidlertid kun 50 procent, da det samme indhold ligger på begge harddiske. RAID 1 er vores stærkt anbefalede løsning til systemer, hvor du opbevarer vigtigt indhold.

RAID 5 kræver minimum tre harddiske, men giver så til gengæld en højere kapacitetsudnyttelse på 67 procent. Med fire harddiske kan du komme helt op på 75 procent, og hvis én harddisk står af, er det nemt at genopbygge opsætningen uden tab af data.

RAID 0, også kaldet ”striping”, skulle i teorien give højere datahastighed, men her bliver den generelle input/output-ydelse og netværksydelsen ofte en hindring.

Samtidig må du give helt afkald på fejltolerance, fordi data bliver spredt på tværs af to eller flere harddiske for at sikre den hurtige adgang. RAID 0 kan derfor absolut ikke anbefales til systemer, hvor du har vigtigt indhold liggende.

Udover muligheden for at hver harddisk kan fungere isoleret, findes der et RAID-niveau kaldet JBOD, Just a Bunch of Disks, hvor samtlige harddiske fremstår som ét stort drev. Det giver imidlertid ingen håndgribelige fordele.

Hvad skal jeg holde øje med?

Q: Hvilke funktioner er mest udbredte, og hvilke skal jeg holde øje med?
A: Der er mange forskellige funktioner, også kaldet tjenester, og her er lidt om, hvad nogle af de mest udbredte gør:

Webserver: Hvis netværksdisken kan fungere som webserver, kan du hoste dine egne hjemmesider og eventuelt også dele filer via internettet. Nogle webservere tilbyder også muligheden for, at du kan oprette dit eget fotogalleri.

PHP/SQL: Mange enheder med integreret webserver giver dig også mulighed for at gemme dynamiske websider via PHP eller SQL, men løsningernes muligheder kan være begrænsede sammenlignet med en traditionel server, og du skal nok heller ikke forvente at kunne trække et stort antal samtidige besøgende.

FTP-server: Integreret FTP-server er en meget udbredt tjeneste, men hvis du påregner at udnytte funktionen meget, er det værd at holde øje med, om netværksdisken understøtter FTP-overførsler i krypteret form (SSL/TSL eller SFTP). Ellers kan det udgøre en sikkerhedsrisiko, da det er relativt ukompliceret at opsnappe dine FTP login-oplysninger.

iTunes-server: Hvis din netværksdisk har integreret iTunes-server, kan du gemme hele dit musikbibliotek på netværksdisken og have adgang til det via iTunes-programet fra samtlige maskiner på netværket.

BitTorrent: Med en integreret BitTorrent-løsning kan du roligt slukke pc’en og i stedet lade din netværksdisk hente de såkaldte torrents, som vinder større og større udbredelse. Det er både strømbesparende og smart, men du skal ikke regne med den funktionalitet eller ydelse, klientprogrammer såsom Azureus eller µTorrent lægger for dagen.

UPnP AV: Universal Plug and Play Audio and Video er en løsning, der tillader visse af hjemmets elektroniske enheder at kommunikere intelligent med hinanden på en sådan måde, at netværksdiskens medieindhold eksempelvis streames til Xbox 360- eller PlayStation 3-spilkonsollen på børneværelset. UPnP AV er smart, fordi du ikke behøver have en pc stående tændt for at kunne servere mediefiler til hjemmets enheder.

Q: Hvilken rolle spiller ydeevnen og netværksydelsen?
A: Både harddiske og netværksgrænseflade kan være hurtige, men desværre sætter styringselektronikken i netværksdisken normalt loftet for ydelsen. Med Gigabit Ethernet kan man mellem to pc’er typisk nå overførselshastigheder på 40-45 megabyte per sekund, men fra en netværksdisk til og fra en pc bliver hastigheden sjældent mere end 15 megabyte per sekund. Ofte er den lavere endnu, alt afhængig af NAS-drevets processor. De bedste modeller, vi ser på markedet, har i øjeblikket en processor på omkring 500 megahertz.

Det kan også være med til at afgøre, hvorvidt en ekstern harddisk eller en egentlig netværksdisk er det helt rigtige valg for dig. En ekstern USB 2.0-harddisk vil typisk kunne nå hastigheder i omegnen af 30 megabyte per sekund, men altså mangle den fleksibilitet som en netværksbaseret adgang giver.

Enkelte netværksdiske har indbygget trådløst netværk, hvor man i praksis ikke skal forvente overførselshastigheder på mere end 3 megabyte per sekund. Det kan dog gå an til eksempelvis aflytning af musik og fremvisning af fotos.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere