Slap af - lad robotten klare rengøringen

iRobot Roomba 560 er en robot-støvsuger, der kan fjerne nullermænd, mens du ligger i sofaen eller sidder foran computeren. Men gør den det ordentligt? Vi lod det komme an på en prøve.

Slap af - lad robotten klare rengøringen

Hvem er egentlig ikke træt af bøvlet med støvsugeren, når nullermændene har taget overhånd og begynder at snerre inde fra mørket under sofaen?

Dét har netop også været grundtanken hos producenten iRobot, som de senere år har sendt en række forskellige robotstøvsugere på markedet.

Det nyeste skud på stammen er iRobot Roomba 560, som de seneste måneder har vundet ganske stor popularitet rundt omkring i mange danske husstande. Og det er der en god grund til – for en Roomba 560 fungerer faktisk overdrevent godt som et dagligdags supplement til den grundige støvsugning.

Klarer ikke spindelvæv i loftet

Mange mennesker er dog stadig en smule skeptiske overfor al robotagtig adfærd. Besynderligt nok også når det drejer sig om at lade robotterne overtage de dagligdags arbejdsopgaver, som vi alligevel gerne vil slippe for at udføre.

Og vi kan ligeså godt med det samme slå det helt fast: Du kan til enhver tid støvsuge dit hjem væsentligt hurtigere end din iRobot Roomba, og den kan heller ikke klare spindelvævet i hjørnerne oppe ved loftet!

Men i dagligdagen fungerer iRobot Roomba som et ganske uovertruffent supplement til den lugtende og larmende støvsuger. Og så sørger den tilmed for, at der er støvsuget, når du kommer hjem fra arbejde.

Ligner noget fra Stjernekrigen

Når du investerer i en iRobot Roomba 560, medfølger alt det, der skal bruges for at indlede det nye forhold.

Og når du starter den første gang, er der ingen grund til at bruge tid på at regne ud, hvad det er, den gør.

For den gør det bare – og producenten vil af hensyn til konkurrenterne ikke fortælle hvordan.

Kassen indeholder et par ekstra børster, et filter til beholderen, en strømadapter samt en base, der fungerer som opladningsstation.

Derudover medfølger også et par hvide fiduser kaldet ”lighthuse” på størrelse med en stor kaffekop og i et design, der leder tankerne hen på hjelmene på Stjernekrigens hvide robotsoldater.

Ganske lav

Disse stjernekrigere kan enten skabe en usynlig og virtuel væg på gulvet eller informere støvsugeren om, at den er på vej ind i et andet rum.

En stor fordel ved Roomba – som efter få dages bekendtskab fik kælenavnet Olga - er, at den er ganske lav og dermed kan komme ind under de fleste møbler i stuen.

Allerede under første testtur i tv-stuen, fiskede Olga en tre centimeter lang og flad stump fra låget på en kabelbakke, der for et års tid siden blev klippet af under installationen af surroundanlægget.

Indbygget timer

Det indbyggede AWARE Robot Intelligence System anvender sensorer, der undersøger omgivelserne, når støvsugeren tøffer rundt på gulvet.

Ifølge producentens oplysninger betyder det, at den op til 67 gange i sekundet justerer støvsugerens adfærd. Dette har dog ikke været muligt at kontrollere, men fakta er, at Roomba med det samme konstaterer, hvis der pludseligt er kommet til at stå noget i vejen.

En indbygget støvdetektor får en blå diode til at blinke, når støvsugeren passerer et særligt beskidt område på gulvet, mens den ihærdigt kører rundt nogle ekstra gange og eliminerer problemet.

Desuden er der underneden en trappesensor, der sørger for, at robotten ikke drøner ud over kanten på trapperne.

Roboten arbejder - mens du er på arbejde

En væsentlig forbedring på iRobot Roomba 560 er en timer, hvor den kan indstilles til at udføre arbejdet, når vi ikke er hjemme.

På det givne tidspunkt bakker støvsugeren ud af dokken – med en bak-alarm som vi kender den fra lastbilerne - og når den er færdig med at støvsuge de pågældende rum, kører den selv tilbage i basen for at blive opladet. Desuden giver den automatisk besked, når skidtbeholderen er fyldt op.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det har været ganske fornøjeligt at få Olga ind i familien. Under testperioden er Olga blevet sat på et utal af prøvelser i forskellige omgivelser og hustyper.

Faktisk har Olga betydet, at den daglige støvsugning - i et hjem med hundehår fra stor hund med både lysebrune og sorte nuancer foruden en kat samt to voksne og en lille purk - stort set er blevet reduceret til en enkelt støvsugning ugentligt.

Tag nogle forholdsregler

Desuden har Olga været udlånt til en alenefar med to børn i et moderne et-plans hus uden kæledyr og høje dørtrin. Og allerede få dage inde i testperioden blev Olga til låns simpelthen udskiftet med en Olga til fast ejendom.

Nu vokser træerne naturligvis ikke ind i himlen, og det vil derfor være fornuftigt at tage sig nogle forholdsregler, inden robotstøvsugeren bare bliver sluppet fri i huset. For eksempel kan der være et specielt tæppe, den ikke helt kan blive enig med. En stump ledning til en lampe eller et møbel, hvor den kan komme ind – men ikke ud. Eller måske én af de der pyntegenstande, der bare står for at stå og alligevel vælter, når man kommer til at baske til den med støvsugerslangen.

Alle pengene værd

Men hvis man lige sørger for at hjælpe Olga på vej ved at fjerne disse forhindringer eller bruge de medfølgende virtuelle vægge, er robotstøvsugeren alle pengene værd.

Og med udviklingen inden for robotstøvsugere bliver de inden længe en naturlig del af familien til både gulvvask og plæneklipning.

Til de sidste robotskeptikere er der næsten kun at sige: Selv om du naturligvis er væsentligt hurtigere til at vaske op end din opvaskemaskine, vasker du vel ikke op i hånden - bare fordi du kan?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere