Test: Film på bagsædet

Står sommerferien på biltur, så er det oplagt at investere i en film-afspiller, så ungerne kan blive underholdt, mens Autobahnen indtages. Vi har testet forskellige løsninger og giver dig gode råd om, hvordan du vælger den rigtige bagsædeunderholder.

Test: Film på bagsædet

I gamle dage var et par mariekiks og en Jumbo-bog nok til at underholde ungerne på bilferien, men i dag holder det ikke opmærksomheden fanget længe nok. Heldigvis kan den nye teknologi komme dig til undsætning.

Bærbare DVD-afspillere, der kan monteres på nakkestøtterne og få strøm fra cigartænderen, er efterhånden kommet så langt ned i pris, at de fleste kan være med. Så med lidt planlægning og en god stak DVD-film, så kan man måske få en rolig køretur.

Umiddelbart ligner de mange forskellige modeller og typer hinanden, men på en række punkter er der stor forskel, hvilket vores test afslører. Det handler både om de tekniske funktioner og ikke mindst kvaliteten.

Vi har set på forskellige løsninger henholdsvis fra kvalitetsmærket Nextbase og det prisbillige Denver, som mange supermarkeder sælger til en fornuftig penge, ligesom vi - som et lidt anderledes alternativ - har set på en harddisk-baseret afspiller fra Creative.

Nextbase SDV485-B (1)

Vi har to DVD-løsninger fra Nextbase med i vores test. De ligger begge i den dyre ende, men har også langt flere funktioner end Denver-afspillerne. De to modeller viser de forskellige muligheder, der er på markedet.

SDV485-B er topmodellen fra Nextbase. Der er tale om en såkaldt single-DVD-afspiller, hvilket betyder, at der kun er én skærm. Den er altså mest egnet, hvis man kun har et enkelt barn, der skal underholdes, for selvom skærmen er på hele 8½ tommer, så får man ikke meget ud af filmfremvisningen, hvis man sidder på den anden side på bagsædet.

Ud over at kunne afspille DVD så har den også indbygget en digital tv-tuner (DVB-T). Det betyder, at man kan se de gratis tv-kanaler, der udsendes digitalt i hele landet. Pt. er det kun DR1, DR2 og TV2.

Nextbase-afspilleren er utrolig let at gå til. Skærmen klikkes åben i bunden, og man monterer let DVD-skiven og lukker.

Stor skærm i høj kvalitet
Skærmen er som sagt ganske stor og i 16:9-bredformat. Kvaliteten er helt i top, og da netop skærmen ofte er det sted, hvor producenterne sparer på kvaliteten, så er det ret afgørende. Hvis man vil have en ordentlig filmoplevelse, så bør man sikre sig, at LCD-panelet er godt, når man køber sig en DVD-afspiller til bilen. Forlang som minimum at se en film på den, inden du tager den med hjem fra butikken.

Vores oplevelse af SDV485-B var, at betragtningsvinklen var ganske god. Man kunne faktisk godt se med fra midtersædet, og selv når der kom relativt stærkt sollys ind ad vinduet, så kunne man se, hvad der foregik på skærmen. Undertekster stod også fint og skarpt, og farverne var klare og flotte.

Lyden var udmærket, hvis man bruger afspilleren i bilen og dermed sidder tæt på skærmen, men det bliver aldrig Hi-Fi-kvalitet i disse små afspillere. Vi havde egentlig ikke forventet den store forskel på højttalerne i denne test, men der var faktisk stor forskel på SDV485-B og eksempelvis Denver-afspillerne – og det var til Nextbases fordel.

Vil man have en ordentlig lyd, så bør man dog straks tilslutte et par gode hovedtelefoner. Man kan benytte et almindeligt jack-stik, men Nextbase har et par særdeles udmærkede trådløse hovedtelefoner i sortimentet, som kan købes for cirka 325 kroner og tilsluttes ved hjælp af infrarøde signaler.

De fungerer med alle Nextbases afspillere. Det skal også bemærkes, at afspilleren faktisk har en optisk udgang, så man kan få hel ren digital lyd ud, hvis man tilslutter den til anlægget derhjemme. Afspilleren kan også tilsluttes direkte til aktive højttalere.

Indbygget FM-sender

Skal hele familien kunne høre lyden, så har skærmen indbygget en såkaldt FM-transmitter. Slår man den funktion til i den i øvrigt særdeles overskuelige menu, så kan man efterfølgende indstille bilens radio på en forudvalgt frekvens, og så toner lyden fra Nextbasen ud i bilens højttalere. Lydkvaliteten svarer til FM-radio, og funktionen er nok mest brugbar, hvis man bruger skærmene til at afspille musik og ikke går så højt op i lydkvaliteten.

Med i kassen er et løst batteri, som også fungerer som en støtte, hvis man vil se en film med afspilleren stående på et bord. I vores test fik vi cirka 3,5 timers DVD-afspilning ud af batteriet. Batteriet kan både oplades i bilen eller hjemmefra med 220V-adapteren.

Nextbase SDV485-B (2)

SDV485-B monteres på nakkestøtten med en særlig holder, der sættes fast med velkro-bånd rundt om nakkestøtten. Det kan dog være en udfordring at få afspilleren sat på holderen, og batteriet skal afmonteres først. Til gengæld var det en meget solid holder, der holdt afspilleren i ro, selv når vejen var ujævn.

Nextbase SVD485-B har nogle smarte avancerede funktioner. Man kan eksempelvis afspille DivX-film, som er et format, der er meget udbredt til film på computeren. Har man optaget børnetime på pc’en, så kan man med fordel brænde dem over på en DVD i DivX-format eller smide dem på et SD-kort eller en USB-nøgle. Det hele kan tilsluttes Nextbase-afspilleren, der også uden problemer håndterer musik i MP3-format eller billeder fra digitalkameraet på de samme medier.

Man kan styre hele afspilleren med knapperne på fronten og siderne, men der medfølger også en lille, flad fjernbetjening, som åbenbart er standarden for DVD-afspillere. Den virker, men er ligesom alle de andre dårligt udformet og besværlig at bruge.

Tv-tuner fuldender billedet

Den indbyggede tv-tuner er et kapitel for sig. Der medfølger en lille antenne, som placeres med en magnetfod på taget af bilen og tilsluttes i siden af afspilleren. Når man holder stille, er der intet problem med at modtage signaler, og billedet er superflot og klart. Men under køreture oplevede vi ofte, at signalet forsvandt, og så var der enten digital støj i billede og lyd eller helt sort skærm.

Til gengæld er det en fornøjelse altid at have et lille fjernsyn, som man kan tage med på stranden, i skoven eller bare når man holder ind på en rasteplads og lige vil se Nyhederne.

Nextbase SDV485-B koster 2.900 kroner, og det er en høj pris for en DVD-afspiller. Til gengæld er kvaliteten i top – især når det kommer til skærmen, der er den bedste i testen. Hvis man kun har brug for én skærm og vil have en fleksibel DVD-afspiller, som er utrolig let at gå til, og hvor de tekniske funktioner er helt i top, så er SDV485-B et oplagt valg.

Nextbase SDV97ACB (1)

NextBase SDV97ACB er en klassisk DVD-løsning til bagsædet. Der er to skærme med indbygget DVD-afspiller monteret på nakkestøtten.

Som noget særligt har Nextbase-sættet indbygget DVD-drev i begge skærme. Samtidig kan de forbindes med hinanden ved hjælp af et medfølgende strøm-/videokabel. Det betyder, at man kan se hver sin film på hver sin skærm, men man kan også se den samme film på begge skærme. Det er så absolut ikke standard, så hvis man vil have den mulighed, så skal man sikre sig, at der er to DVD-drev i sættet.

Skærme på syv tommer

Skærmene er på syv tommer i 16:9-bredformat, og selvom de er knivskarpe, så er de en del mindre end SDVD-485B-modellens 8,5 tommer. Det var dog intet problem at se film med undertekster, ligesom farverne var klare, og det var let at indstille billedet. Betragtningsvinklen er glimrende, og en person placeret i midten af bagsædet kan uden problemer følge med på en af skærmene.

Her i det dejlige danske forår oplevede vi dog, at den skarpe aftensol godt kunne give skærmene problemer, men det er mere et generelt LCD-problem end noget, man kan klandre Nextbase for. Desværre viser netop dette forhold også et af de andre generelle problemer, nemlig at man ikke særlig let kan justere skærmens vinkel, når den er monteret helt fast på nakkestøtten.

Mulighed for bedre holder

Køber man Nextbases luksus-holder, der monteres på nakkestøtternes stænger, så får man både en pænere og mere sikker montering – og samtidig flere muligheder for at justere skærmen. Vores oplevelse var, at det gav en klart bedre samlet oplevelse, når man kunne justere skærmen efter lysforholdene.

Der er indbygget højttalere i skærmene, og de er placeret, så lyden bliver sendt lige frem, så forsædepassagererne ikke bliver forstyrret unødigt meget. Lyden er rimelig, om end det aldrig bliver en fornøjelse at bruge afspilleren til musik. Vores indtryk var, at højttalerne i SDV97ACB ikke kunne spille lige så højt uden tydelig forvrængning som SDV485-B-modellen. Så også her kan man med fordel investere i et par trådløse hovedtelefoner til 325 kroner eller benytte et par almindelige kablede i ordentlig kvalitet.

Ganske som SDV485-B-modellen så kan de små Nextbase-afspillere også klare DivX-film, men de skal enten være brændt over på en skive eller tilsluttes ved hjælp af den indbyggede USB-port. Der er ikke slot til SD-kort.

Nextbase SDV97ACB (2)

Der medfølger to fjernbetjeninger til Nextbase-sættet, og selvom de fungerer, så er de absolut ikke noget at råbe hurra for. Knapperne har dårlig respons og er placeret ulogisk. Her kunne Nextbase godt have ofret lidt ressourcer og eksempelvis lavet de vigtigste knapper store og farvekodede, så børn let kunne finde ud af at bruge den.

Nextbase-afspillerne har ikke indbygget batteri, men kræver konstant strøm fra bilens cigarstik. Der medfølger to 12V-kabler, men det er nok, at den ene skærm er sluttet til strøm – så kan den anden få strøm fra den – også selvom man ser to forskellige film.

Kan køre på batterier

Skal man bruge afspilleren udenfor bilen, så kan man enten bruge 220V-adapteren, eller man kan smække seks almindelige AA-batterier (walkman-typen) i. Her står man sig nok godt i at bruge genopladelige batterier, for den sluger dem i løbet af ganske kort tid.

At der er tale om en luksus-udgave vidner den store udstyrspakke om. Der er tænkt på alt, og det hele er samlet i en smart bæretaske, som samtidig beskytter afspillerne mod stød og skidt.

Køber man NextBase SDV97ACB får man et par rigtig gode DVD-afspillere, som er lette at betjene, har glimrende skærme i god kvalitet og masser af avancerede funktioner.

Denver MTW-730TWIN (1)

Der er ikke mange dikkedarer ved MTC-730TWIN-modellen. Der er tale om en klassisk DVD-løsning med to syv tommer store skærme, hvor der er indbygget DVD-afspiller i den ene skærm.

De kobles sammen med et A/V-kabel samt et strømkabel. Hovedenheden får strøm fra enten cigar-tænderen eller den medfølgende 220V-adapter.

I modsætning til Nextbase så er menuen på Denver-maskinerne ikke på dansk. Den er dog rimelig overskuelig, og da man kan støtte sig til manualen, er det ikke et problem at finde frem til funktionerne og indstillingsmulighederne.

Der er indbygget et par højttalere, men selvom man kan skrue rimeligt højt op, så er lyden absolut ikke en fornøjelse. Der er tydelig baggrundsstøj, og man skal hellere bruge bilens CD-afspiller, hvis man vil høre andet end Åh, abe.

Noget tilsvarende gør sig gældende med de to par medfølgende ørepropper, der er direkte elendige. Vil man have ordentlig lyd, så bør man bruge lidt penge og investere i et par ordentlige lyttebøffer eller små propper, der kan holde larmen ude.

Lidt mattere billede

Skærmen er som sagt på syv tommer og i 16:9-bredformat. Da vi satte dem op ved siden af Nextbase-afspilleren og satte den samme DVD på, kunne man tydeligt se kvalitetsforskel på de to skærme.

Denver-billedet var mattere og farverne knap så livlige, selv når vi justerede kontrast og andre indstillinger i menuen. Samtidig var betragtningsvinklen mindre, om end det intet problem var at se, når man sad lige foran. Men fra midtersædet kunne man se ”ghosting”, som viser sig i form en slags spøgelseseffekt, når ting/personer bevæger sig hurtigt. Ghosting er et problem, som mange billige LCD-paneler lider under.

Det er ikke et problem, hvis man eksempelvis ser tegnefilm, som står flot og klart på skærmene, men da vi satte ”Ringenes Herre” på, så var det en lidt flad oplevelse.

Denver MTW-730TWIN (2)

Den medfølgende fjernbetjening er ligesom hos Nextbase en flad, tynd tingest, men Denver har i det mindste forsøgt sig med lidt farvekoder for at adskille de enkelte taster.

I modsætning til Nextbase så er fjernbetjeningen dog nødvendig, hvis man skal finde rundt i menuerne, der er meget ingeniør-agtige og ulogisk opbygget. Vi havde ofte svært ved at finde ud af, hvilke knapper der styrede hvad.

Monteringen på nakkestøtten er også baseret på velkro, men hvor Nextbase-afspilleren sidder monteret på en plade, der glider op i en sliske på bagsiden af afspilleren, så placeres Denver-afspillerne i en lille nettaske, der monteres på nakkestøtterne. Det er svært at få tasken til at sidde lige, og generelt sidder den ikke særlig godt fast.

Taskerne kan bruges til at transportere afspillerne i, men de yder ingen beskyttelse mod slag eller skidt. Det er ikke på nogen måde en hverken sikker eller særlig køn holder.

Denver-maskinerne kan afspille CD’er og DVD’er – både købte og hjemmebrændte. Man kan lægge film i MPEG-4 eller VCD/SVCD-format over og afspille dem, ligesom de kan vise JPEG-billeder på skærmen. Det var dog ikke alle MPEG-4-filer, der kunne vises – så man står sig godt i at teste af, inden man kører af sted med tasken fuld af hjemme-brænderi.

Intet indbygget batteri

Der er ikke indbygget batteri i MTW-730TWIN, og det betyder, at den skal være tilsluttet konstant. Vi oplevede, at skærmene gik ud, da bilen pludselig gik i stå, og her savnede vi muligheden for batteri.

Denver MTW-730TWIN kan, hvad den lover – men heller ikke mere. Den afspiller en DVD-film på en eller to skærme. Den væsentligste begrænsning ligger nok i, at man kun kan se den samme film på begge skærme, og at der ikke er mulighed for batteridrift.

Kan man klare sig med det, og stiller man ikke de store krav til hverken lyd eller billedkvalitet, så kan Denver-sættet fint bruges.

Denver MTW-733TWIN (1)

MTW-733TWIN minder uhyggeligt meget om 730TWIN-sættet, og ser man på specifikationerne, så er der da heller ikke meget, der adskiller de to sæt.

Der er også tale om et sæt bestående af to skærme på syv tommer i diagonalen og i 16:9-bredformat. Der er DVD-drev i den ene enhed, og den anden skærm kopierer blot, hvad der vises på hovedenheden.

Der medfølger strømforsyning til såvel 220V som 12V-cigartænder. Skærmene forbindes med et A/V-kabel og et strømkabel, der hænger sammen og derfor ikke giver alt for meget kabelsuppe på bagsædet.

Nem at betjene

Designet er dog forskelligt fra 730’eren. Hvor knapperne på 730TWIN er placeret under skærmen, så er de på 733TWIN placeret i siderne. Samtidig er tasterne store, og det er tydeligt markeret med tekst, hvilke funktioner de har.

Det betyder, at man uden de større problemer kan navigere rundt i menuen og funktionerne, som i øvrigt er noget lettere at gennemskue end på 730TWIN.
Der medfølger også et kabel, så man kan tilslutte afspilleren til et fjernsyn, eksempelvis i sommerhuset eller på et hotelværelse, hvor man så kan bruge 733TWIN som en helt almindelig DVD-afspiller, ganske som på alle de øvrige modeller i testen.

Denver MTW-733TWIN (2)

En lidt generende funktion på Denver MTW-733TWIN (som i øvrigt også gør sig gældende på 730TWIN) er, at skærmen er hængslet i bunden. Det betyder, at man skal loade DVD’en fra toppen.

Er man et barn fastspændt i en sikkerhedssele, kan det faktisk være svært at nå derop, og man kan være tvunget til at pille afspilleren ud af holderen for at få sat en ny skive i.

Umiddelbart var det svært at se forskel på 733TWIN og 730TWIN, men en subjektiv vurdering siger, at skærmene på 733TWIN var en smule bedre end 730TWIN. Det var dog på marginalerne. Ligesom 730TWIN, så oplevede vi også tendens til ”ghosting” og lidt matte farver.

Det samme gør sig gældende på lydfronten, hvor også 733TWIN’s to front-højttalere giver et upræcist lydbillede, hvilket man især bemærker, når der afspilles musik. Der er også her baggrundsstøj, og man skal helst ikke skrue for højt op for volumenknappen. Brug af høretelefoner er nødvendig, hvis man vil have en ordentlig lydoplevelse.

Bedre holdere

Til gengæld er holderne noget bedre på 733TWIN-modellen end på 730’eren, da de giver bedre beskyttelse af afspillerne i forbindelse med transport.

Ganske som 730TWIN, så er 733TWIN en basismodel, som kan det, den skal: Afspille DVD’er. Vi foretrækker dog 733TWIN-modellen for sit pænere design, lidt bedre holder og de langt bedre knapper – men det er marginaler, der gør det.

Creative Zen Vision:W (1)

Creatives Zen Vision:W er ikke en DVD-afspiller som de øvrige i testen. Til gengæld kan den let indeholde adskillige DVD-film på den indbyggede harddisk. Og så kan den bruges både i bilen, i sengen og som videoafspiller sammen med fladskærmen i stuen eller sommerhusets gamle 20 tommer.

Vision:W er i virkeligheden en meget stor medieafspiller, lidt i stil med moderne iPods, men bare med en væsentligt større skærm og hvor afspilleren er optimeret til at vise film.

Selvom skærmen kun er på 4,3 tommer og dermed væsentligt mindre end de andre afspillere i testen, så er kvaliteten helt i top, og under vores test oplevede vi ikke hverken tabte billeder eller hak i lyden. Det hele kørte perfekt.

Vision:W er ikke den mest moderne og i modsætning til nogle af konkurrenterne, så kan den eksempelvis ikke optage video, men kun afspille. Til gengæld kan den afspille næsten alt og vise det på skærmen, der har en opløsning på 480 x 272 pixels.

Creative mener, at Vision:W kan ligge i en lomme, men det kræver overdimensionerede lommer i hængerøvs-hiphop-stil - og en stærk ryg. De 276 gram inklusive batteri er alt for meget, og når man tager størrelsen på 134mm x 75mm x 22mm i betragtning, så vil de fleste nok foretrække at smide den i tasken.

Designet er rundt, pænt og diskret, knapperne er placeret rigtig godt, så man ikke trykker på de forkerte ved en fejl. Menuerne er på dansk og lette at finde rundt i selv for børn.

Creative Zen Vision:W (2)

Vision:W kommer i to udgaver: En med 30 og en med 60 gigabyte. Det lyder måske ikke af meget, når det kommer til video. En DVD i fuld opløsning fylder eksempelvis mere end fire gigabyte, og så slipper 30 gigabyte jo hurtigt op.

Men der er ingen grund til at lægge film over i fuld DVD-kvalitet. Specielt ikke, fordi Creative Zen:W understøtter nogle af de formater, som kan formindske en hel film til blot 700 megabyte – og stadig være i god kvalitet.

Hvis man selv optager eksempelvis ”Fjernsyn for dig” med et tv-tunerkort i pc’en, så kan man med fordel gemme filerne i DivX-format og let overføre dem til Creative-maskinen via det medfølgende USB-kabel. Så er der mange timers underholdning på bagsædet.

Desværre kræver det, at ungerne holder afspilleren i hånden. Af en uvis årsag har Creative nemlig ikke lavet en holder, så den kan monteres på eksempelvis en nakkestøtte. Det er et stort minus ved afspilleren. Til gengæld er betragtningsvinklen så god, at man godt kan se med fra siden, men man kan godt være lidt bekymret for, hvad der sker ved en hård opbremsning.

Understøtter mange formater

Som sagt, så understøtter Vision:W flere forskellige formater, blandt andet DivX og XviD. Har man nu hentet filer i et andet format, så kan man bruge programmerne på den medfølgende cd til at konvertere filerne, så Zen:W kan afspille dem. Det tager lidt tid, hvis man ikke har det nyeste computergrej, men det er let at gå til.

En væsentlig fordel ved Zen Vision:W er, at der er indbygget et CompactFlash-slot. Det betyder nemlig, at man let kan overføre billeder fra digitalkameraet direkte til den indbyggede harddisk og dermed bruge den som lagerplads, når hukommelseskortet er fyldt op.

Vision:W er beregnet til at blive brugt med hovedtelefoner. Den indbyggede højttaler kan slet ikke bruges til andet end lige at orientere sig i musikken, inden man tilslutter et par ordentlige hovedtelefoner. Lyden er både flad, der er ofte skratten, og der er også baggrundsstøj. Samtidig kan den ikke spille særligt højt.

Fin afspiller med kort batterilevetid

Generelt fungerede Creative Zen Vision:W udmærket, men der er også et par kritikpunkter. Det væsentligste er naturligvis batteritiden. En harddisk sluger rigtig meget strøm, og det betyder, at vi ikke kunne vride mere end godt fire timers videoafspilning ud af maskinen. Bruges den til at høre musik, kunne vi køre over 13 timer, før vi skulle have fat i opladeren igen.

Og netop opladeren er også et problem for bilfolket, da der ikke følger en 12V-adapter med. Det kræver altså, at man enten køber en særlig billader eller en af de populære 220V-adapterer til biler.

For de 2.500 kroner, som Zen Vision:W koster, får man en glimrende afspiller med en fin skærm. Det kræver, at man gør sit forarbejde ved hjemmecomputeren, men så har man også mulighed for at have masser af underholdning med, uden at bilen skal fyldes op med DVD’er.

Samtidig kan man uden problemer bruge Zen Vision:W udenfor bilen, og den relativt lille størrelse betyder, at mor altid kan have den i dametasken, når junior pludselig keder sig på stranden eller når en regnvejrsdag skal slås ihjel foran sommerhusets fjernsyn.

Konklusion: Hvad skal man vælge?

Det er vidt forskellige afspillere, vi har testet – men de kan alle afspille film. Til gengæld gør de det med forskelligt resultat.

Der er ikke den store forskel på de to Denver-afspillere, og vores erfaring siger os, at de er ganske repræsentative for discount-markedet. Prisen er her det vigtigste – funktioner og kvalitet kommer i anden række.

Men som i mange andre tilfælde, så får man, hvad man betaler for, og kvalitet koster. Her betyder den lavere pris især, at man får en ringere skærm og færre funktioner. Det bedste råd er derfor, at man beder forhandleren om at sætte en film på eller måske låner naboens og prøver den af, før man køber. Og at man vurderer, om man har brug for eventuelle ekstra-funktioner.

Et andet væsentligt parameter er, om man har behov for én eller to skærme, og om man vil have mulighed for at se to film samtidig. Det kræver nemlig to DVD-drev, og det er ikke særlig udbredt i de billige modeller, men man finder det eksempelvis i Nextbase SDV97ACB-sættet.

Nextbase imponerer, men til høj pris

Vi var begejstrede for Nextbase SDV485-B-modellen. Den store skærm, den indbyggede DVB-T-tuner og de mange avancerede funktioner gjorde det klart til en af de bedste afspillere, vi har set til dato. Desværre er prisen også ret høj.

Når det handler om skærmen, så gælder det gamle mundheld om, at større er bedre i høj grad. Filmoplevelsen på Creative Zen Vision:W er naturligvis ringere end på den store Nextbase-skærm.

Til gengæld har Vision:W-afspilleren nogle helt andre fordele, blandt andet at man kan have masser af film med, og at den kan ligge i en dametaske og let tages med rundt og køre på batteri.

Forslag: Andre muligheder

Brug din bærbare computer

Har du en bærbar computer, så har du en glimrende film-fremviser. Selv ældre bærbare computere har et DVD-drev. Skal man bruge den i bilen, så skal man investere et par hundrede kroner i en 220V-adapter, som kan købes i den lokale bilbiks eller på nettet. Ulempen er naturligvis, at den er umulig at montere på nakkestøtten.

Brug din PDA/lommecomputer

Har man en gammel lommecomputer (PDA) liggende i
skuffen, så kan den faktisk også vækkes til live som medieafspiller. De fleste PDA’er har meget lidt indbygget hukommelse, men de kan udvides med hukommelseskort på flere gigabyte for nogle få hundrede kroner. Man kan let finde programmer, som kan kopiere en DVD over på SD-kort, så de lige er til at smække i PDA’en. Skærmen er naturligvis lille, men i en håndevending er det en brugbar løsning – især hvis du har PDA’en i forvejen.

Brug din iPod, Creative Zen eller andre MP3-afspillere

Har du en moderne iPod eller en anden medieafspiller med farveskærm, så kan den også vise film. Skærmen er dog meget lille, og det kan ikke anbefales til længere tids brug. Men lidt tegnefilm kan godt smides på iPod’en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere