Milliarder på spil i teleindustri: Her er kampen

BLOG: Topminister, borgmester, regionsformand, EU-topembedsmand, teleordførere og topchefer var samlet til årets store teledag. Her er kamparenaen, hvor milliarder er på spil, ikke bare for branchen, men hele samfundet.
Skrevet i Bagsiden

 
ANNONCE:
I går var cirka 150 personer samlet til Teledagen 2014 i Industriens Hus. Og det er ingen underdrivelse at der denne dag var samlet alle, der er noget ved musikken inden for tele- og bredbåndsudviklingen i Danmark.

En milliardstor industri, hvor kæmpe kommercielle interesser er på spil, men også et område der for hele samfundsudviklingen er altafgørende i forhold til vækst, velfærd og fremdrift for Danmark.

Både borgere, virksomheder og offentlige institutioner er dybt afhængige af ordentlige hastigheder på bredbånd og god mobildækning.

Derfor var sagde jeg også ja til at stå midt i telebranchens hjerte - da jeg sagde ja til at være ordstyrer på to sessioner på programmet.

Den ene session var mellem teleordførerne - og den anden session en nærmest sprængfarlig og yderst sjælden debat mellem blandt andet telegiganten TDCs administrerende direktør Carsten Dilling og fibergiganten SE's administrerende direktør, Niels Duedahl.

Begge milliardstore aktører - og velsagtens også et par af de absolut mest magtfulde aktører på udbyder-siden.

Tilbage til de to debatter senere.For programmet indeholdt input fra stort set alle, der påvirker branchens rammevilkår og udvikling.

EU-rammer - og svensk forbillede?
Første indspark var således fra EU. Pearse O´Donohue, der er Deputy Head of Cabinet, European Commission - eller med andre ord - kommissærens højre hånd og højtplaceret topembedsmand.

Han havde naturligvis et internationalt og komparativt syn på branchen. Og Danmark blev ikke fremhævet som pragteksempel til efterfølgelse i resten af EU.

I stedet skamroste han Sverige, hvor priser og udviklingen burde forfølges i alle andre EU-lande.

Unægtelig et klart signal til politikere, journalister og alle andre til at dykke ned i hvad svenskerne egentlig gør så rigtigt.

I hvert fald modtaget signal herfra - jeg må kigge nærmere på Sverige.

Udover at få drejet vores syn mod vores naboer, så blev de nye tiltag fra EU naturligvis også berørt af topembedsmanden.Han slog fast, at den store pakke, der indeholder livtag med roaming-priser, også rummer mange andre ting.

Men til telebranchen til stede lød det også: Pakken er ikke lavet for televirksomhederne.

Pakken er lavet for forbrugerne, herunder eksempelvis de mange virksomheder i EU, der er dybt afhængige af ordentlige it-infrastruktur og gode muligheder for at bruge de digitale muligheder.

Det være sig banksektorer, iværksættere og mange andre, lød det fra EU-manden.

Transport af sundhed
Og skulle nogen overhovedet være i tvivl om vigtigheden er god it-infrastruktur, så hamrede de næste par talere en tyk pæl igennem det.Sophie Hæstrup Andersen, S-regionsformand fra Region Hovedstaden, sagde meget klart:

"Det er ikke et spørgsmål om, men hvordan vi får bedre bredbåndsdækning og høje hastigheder".

Regioner, der bruger en milliard om året på it, fremhævede sundhedsområdet som et område, der netop vil være et enormt potentiale at hente i.

Regionsformanden talte om KOL-patienter, der kan have problemer med transport, hvor it-forbindelser kan afløse fysisk transport. Til fordel for ikke bare sundhedspersonalets effektivitet, men en klar serviceforbedring for patienterne.

"Lad sundhedsvæsenet komme ud til dem - ikke patienter ind til sygehuse," lød budskabet.

Samtidig ligger der et paradoks gemt i forhold til bredbåndsdækningen i udkantsområder, hvor Bornholm blev fremhævet.

For på Bornholm har man jo netop brug for bredbånds og digitale løsninger - sundheds-it - men det er jo netop de områder, der har ringe dækningen, som i andre ydreområder.

Man vil it-selvbetjening og sundhedsvæsenet skal ud til patienterne, men it-infrastrukturen er der ikke.

Det hænger jo ikke sammen.

Endelig efterlyste regionsformanden lovgivningsrammer fra Folketinget, der tillader endnu mere. Sundhedsservice via nettet.

Det er faktisk en "hæmsko" i dag, at lovgivning er meget restriktiv på området.

Borgmesterens soldater-råd
Borgmester Thomas Adelskov fra Odsherred Kommune understregede samme pointe: Bredbånd og mobildækning er et krav fra alle.

I kommunen findes 26.000 sommerhuse og det dur bare ikke, at folk skal stå på en træstup for at få mobildækning, fortalte han.

Turisterne forlanger dækning og bredbånd - og det gør eksempelvis også de håndværkere, skal have dækning beregne tilbud til sommerhusejere, der skal have lavet noget.

Borgmesteren hev et dækningskort frem. Og gav en stikpille til de nuværende målinger af dækningen.

Således fortalte borgmesteren om et byrådsmedlem, der tidligere har været soldat.


Dengang var militærets råd:

Hvis der er forskel på kort og terræn, så følg terrænet!Til stor morskab for salen ved konferencen.

Overgangen til Jørgen Bardenfleth, tidligere formand for IT-Branchen og formand vor vækstrådet, var mere oplagt end som så.

Et af hans budskaber var: Lad os nu få nogle målinger, som vi kan stole på og være sikre på passer.

"Det må være muligt," sagde han.
 
Og så viste det sig, at Jørgen Bardenfleth faktisk har sommerhus i Odsherred Kommune. Dækningen har været så dårlig, at Jørgen Bardenfleth selv har fået sat en otte meter høj mast op på grunden.

Formanden kom også med ønskerne til den kommende vækstpakke. Men inden slog han fast, at it-området er undervurderet på politisk plan.

It-ordførerskabet rangerer nederst i hierarkiet på linje med dyrevelfærd, lød kritikken.

Men Jørgen Bardenfleth håber flere af rådene fra it-vækstrådet integreres i den kommende vækstpakke fra regeringen.

Det er i hvert fald drømmen.

I øvrigt fortalte Jørgen Bardenfleth om et besøg i vestjylland, hvor stemningen nærmest var til kast af tomater og rådne æg, fordi man ikke lige i første omgang havde indtænkt it-infrastruktur i udkantsområder i anbefalingerne.

Det kom siden med og Jørgen Bardenfleth fortryder faktisk lidt, at tankerne ikke blev italesat tidligere.

En mulig løsning kunne faktisk være en fond eller lignende til finansieringen.

Inden erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) måske kunne løfte lidt af sløret for vækstpakken, blev uddelt lidt priser. Blandt andet gik teleprisen til Nordjyns Kommune, der har forsøgt at få flere "kunder i butikken via arbejde for bedre dækning og samarbejde om masteopsætning.

Allerede på dette tidspunkt af konferencen stod det også fast, at den uofficielle pris for flest spørgsmål går til John Strand.

Topministers budskab - og lidt om Johnny Cash
Spændingen i salen op til erhvervsminister Henrik Saas-Larsen går på scenen var stor.

Men skuffelsen må være stor, hvis man havde regnet med en masse løfter og nyt om vækstpakken.
 
Regeringen vil gøre det ordentligt, så pakken kommer når den kommer, lød det indledningsvist.

Ministeren fortalte at det går i den rigtige retning med dækningen, men opfordrede også branchen til selv at lukke diverse huller.

Til gengæld lod han forstå, at han var "tilfreds" med teleforliget, som der "ingen grund er til at åbne".

Samtidig lagde han ikke op til statslige tilskud eller lignende for at nå de opstillede mål.

Han tror fortsat på, at målsætningen 100/30 mbit i 2020 er et mål, som markedet selv kan nå.

Ministeren ville sikre en situation, hvor der vil blive investeret i it-infrastruktur i Danmark.

Henrik Sass Larsen lod forstå, at investeringerne rent faktisk var faldet over de sidste år.

Faktisk var investeringerne, ifølge ministerens tal, de laveste i ti år.


Læs også om et interaktiv app-initiativ, som ministeren omtalte her vedrørende kortlægning af mobilhuller. Apropos terræn.

Ministerens sidste opfordring var, at branchen vil arbejde konstruktiv med, for at løfte den store tele - og bredbåndsudfordring, vi står overfor.

For - også han - understregede vigtigheden af ordentlig it-infrastruktur. For også industrivirksomheder, der eksempelvis er langt fra i deres brug af data i forhold til produktionen, påpegede han.

Dermed var bolden givet op til topcheferne i telebranchen.

Duel mellem topchefer
Således var TDCs Carsten Dilling, tidligere Fullrate-direktør Stig Myken og SE´s Niels Duedahl klar på scenen.

Hvad samler branchen og hvad skiller den ad?

Tonen var til tider hård. Og der blev udvekslet verbale lussinger til højre og venstre.

 
Carsten Dilling fremhævede, hvor mange penge TDC har investeret i infrastruktur. Samtidig prikkede han til fiberbranchens investeringer, hvor få procent af kunderne efterspørger de ekstremt høje hastigheder.

Omvendt affede Niels Duedahl kritikken og opfordrede til at hive ambitionerne frem - i stedet for at fokusere ensidigt på regneark. Det ekstremt indtjenende TDC har alt for gode vilkår og bliver ikke reguleret nok.

De tre udvekslede meninger om, hvornår, hvordan og på hvilke vilkår man skal åbne hinandens net op for andre. Er de eksistereende vilkår rimelige for at anvende TDC´s net - og hvornår vil SE åbne sine net?

Stig Myken stod i midten og placerede sig da også som en form for midterpol, hvor han i sin indledende præsentation skød i begge retninger.

Bottom line for ham var: Konkurrencen på markedet er ikke ok.

Dermed var tiden kommet til teleordførerne.

Telepolitikere enige om én ting
Her var enighed om mellem Jesper Mikkelsen fra R, Karin Gaardsted fra S, Dennis Flydtkjær fra DF, Brian Mikkelsen fra K og Mette Bock fra LA, at konkurrencen skal være i orden.

For alle vil sikre, at investeringsmiljøet i Danmark er tilpas attraktivt.

Hvordan det skal gribes an - og hvilken vej blandt andet udkantsproblematikken skal gribes an, er straks mindre samlende for flokken.

Især hvorvidt teleforliget fra 1999 skal fornyes virkede som et følsomt emne.

Både S og R var i hvert fald tøvende overfor direkte at åbne det.

Samtidig faldt flere kritiske ord om forsøget på Bornholm, hvor man netop har forsøgt at lade staten hjælpe med dækningen.


"Selv bornholmerne er vist utilfredse," lod Jesper Mikkelsen forstå.

Èt samlingspunkt var - igen - vigtigheden af god it-infrastruktur.

Så meget kunne politikerne i en ellers livlig debat, der også rundede opvarmning til evaluering af logningsbekendgørelse senere på året, blive enige om.
 
Konklusion er...
Ergo kan det essentielle af en god it-infrastruktur ikke undervurderes.

Sådan må konklusionen lyde.

Men hvordan vi kommer derhen? Det er der straks mere uenighed om.

Er konkurrence god nok i Danmark?

Skal markedet eller politikerne lukke huller i udkantsdanmark?

Og den varme politiske kartoffel: Skal teleforliget åbnes?

Det er blot nogle af spørgsmålene.

Jeg har naturligvis ikke svarene.


Men dagens mange input har i hvert fald overbevist mig om, at mange, meget vigtige beslutninger ligger foran politikerne de næste par år.

Beslutninger der i min verden langt overstiger vigtigheden af beslutninger om dyrevelfærd.

Så håbet må være, at politikerne trækker i arbejdstøjet og søgen viden, dykker ned i området, og kommer frem med konstruktive, ambitiøse og langsigtede løsninger.

Den kommende vækstpakke fra regeringen vil måske blive første varsel om kursen - og ambitionsniveauet.

Men meget mere og andre tiltag vil også spille ind på Danmarks digitale fremtid, der skal sikre vores milliarddyre velfærd.

Meget er på spil.Hvad mener du?

Hvordan griber vi bredbånd og mobiludfordringer an? Hvad er de største barrierer - og hvad er den mest farbare fælles vej at gå?

NB: Her er i øvrigt tanker fra ITEK og Dansk Energi dagen derpå.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...Computerworld
Advarsel til Gmail-brugerne: Lumsk phishing-mail på spil netop nu - sådan spotter du den
Gmail-brugerne skal være på vagt: It-kriminelle forsøger sig i øjeblikket med en udspekuleret phishing-mail. Se her, hvordan du spotter fupnummeret.
CIO
Coop på jagt efter afløser til den 49 år gamle mainframe: "Systemet er ikke længere tilstrækkeligt til vores vision for Coop"
Coop Danmark er i gang med en støre digitalisering af hele forretningen, og det kommer ikke til at gå stille for sig i 2017. Blandt andet skal Coop have fundet en erstatning for den 49 år gamle mainframe.
Comon
Undgå passwordet: Smart tilbehør til at låse og åbne din computer med Windows Hello
Windows Hello kan mere end blot låse din computer op med dit ansigt. Der findes en lang række muligheder af tilbehør, som kan være med til at sikre din computer mod indtrængere. Se fem af dem her.
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Guide til hyperconverged infrastructure - Alt om forenklet it-infrastruktur
I dette white paper får du en guide til at komme i gang med Hyperconverged Infrastructure (forenklet it-infrastruktur)