Digitale Indfødte - Findes De?

BLOG: De digitale indfødte er i flere år blevet omtalt som samfundets redning. De har fået de grundlæggende IT kompetencer med modermælken og de anvender sociale medier, smartphones osv. i stort omfang. Når denne tsunami af progressive IT-individer rammer vores arbejdsmarked skal meget ændres. Spørgsmålet er bare om de eksisterer og om de udgør så stort et problem (læs potentiale) som der ofte gives udtryk i den mere populære del af litteraturen? Læs mere for at få svaret!

 
ANNONCE:
Denne blog er udarbejdet pba. flere års forskning og indblik i problematikken ang. de digitale indfødte. De konkrete resultater, som der refereres til nedenstående, er fra et helt nyt studie med 151 deltagere på bl.a. Aalborg Universitet. Den konkrete undersøgelse er udarbejdet af Jonas Eduardsen under vejledning af undertegnede.

Debatten gør sit indtog på ledelsesniveau
Vi har i de senere år været vidne til en heftig debat, specielt i den populære litteratur og blandt konsulenter omkring, hvordan og hvorfor en ny generation af unge mennesker er opstået. Bøger som "Homo Conexus", "Generation 2012" og "Popstars-generationen" udråber netop disse unge mennesker til en gigantisk forandringskraft, der vil forandre vores samfund som vi kender det. Denne generation strømmer i disse år ud på arbejdspladserne og vil efter sigende revolutionere arbejdspladsen og den måde vi kommer til at samarbejde på.

I sin seneste blog på Jyllands Posten, kommer Per Palmkvist Knudsen, som var med i opløbet til titlen som årets CIO 2011, med fem bud på, hvad der kræves for at blive en succesfuld IT-chef. Debatten omkring de digitale indfødte er heller ikke gået hans næse forbi, og som et af hans bud, angiver Knudsen, at man skal huske at "de digitale indfødte kommer til at bestemme" og "behovet for service kan reduceres"da de digitale indfødte har bedre IT kundskaber. Knudsen mener med andre ord, at virksomhedernes fremtidige IT strategi bør bygges op omkring de digitale indfødte.
Hvor er de digitale indfødte?
På de danske universiteter burde vi vade rundt i digitale indfødte. Vores undervisning og projektarbejde burde blive udfordret af disse digitale indfødte og deres revolutionerende nye måder at agere på. Problemet er bare, vi ikke rigtigt kan se dem? Vi kan se mange unge mennesker, som anvender deres smartphones til social interaktion. Vi kan se unge mennesker, som er på Facebook meget ofte. Vi kan se unge mennesker, som chatter og spiller PS3. Men vi ser kun sjældent digitale indfødte, der tager alle disse nye værktøjer med ind i deres læring her på Universitetet. Dvs. der er ganske få der anvender Dropbox til deling af dokumenter eller Digg til deling af bookmarks. De digitale indfødte her på stedet er således digitale indfødte for "fun" - men ikke for "work". Spørgsmålet er derfor om disse digitale indfødte i virkeligheden kommer til at revolutionere vores samfund og arbejdspladser. Om disse unge mennesker i virkeligheden formår, at tage disse nye arbejdsmetoder med ind som værktøjer til øget læring her på Universitetet og senere som værktøjer til øget effektivitet i deres arbejdspladser. Disse spørgsmål har vi sat os for, at besvare.

Definition af de digitale indfødte
Hvordan kan du vide om du har set en digital indfødt? Begrebet "digital indfødt", eller "digital native" som de kaldes på engelsk, blev introduceret af den amerikanske forfatter og spildesigner Marc Prensky tilbage i 2001. Prensky brugte begrebet til at beskrive en generation af unge mennesker, som var født ind i en verden, hvor digital teknologi var normen. Som følge af deres opvækst med digital teknologi, mener Prensky, at de har en dybdegående forståelse og næsten intuitiv viden om, hvordan den digitale teknologi skal anvendes, blot fordi de aldrig har kendt en verden uden denne digitale teknologi.

Tvivlsomme beviser for de digitale indfødtes eksistens
Debatten omkring eksistensen af de digitale indfødte bygger på et spinkelt fundament. Trods populariteten har det været småt med akademisk forskning om digitale indfødte, som enten underbygger eller forkaster de populære stereotyper om nutidens unge. Dette viser, at der er et mismatch mellem den selvsikkerhed, som påstandene bliver fremstillet med i debatten og beviserne for disse påstande. Flere internationale studier har (ref) påpeget dette mismatch og at de digitale indfødte ikke findes i helt så stort et omfang, som den populære litteratur giver udtryk for. I et helt nyt studie udført af Jonas Eduardsen og undertegnede dokumenteres det, at der kan identificeres en gruppe af unge mellem 18-29 år der er tilbøjelige til at udvise de karakteristika, som forventes af digitale indfødte. Sagt med andre ord, så handler og agerer de som digitale indfødte. Interessant er dog, at gruppen kun udgør omkring 15 % af de
unge, som via deres alder kunne karakteriseres som digitale indfødte. Dette betyder, at 85 % af de såkaldte digitale indfødte, er digitale indfødte af navn og ikke af gavn! De har således ikke de teknologiske færdigheder, det kompetence- og anvendelsesniveau, som forventes af en digitale indfødt, hvilket står i stærk kontrast til påstandene, som fremstilles i debatten. Unge er dermed ikke så homogene i deres brug af og evner med digital teknologi, som de frembragte påstande antyder. De digitale indfødte er således, ifølge dette studie, ikke en tsunami, men mere et lille bølgeskvulp. Man kan spørge sig selv om det er rimeligt, at navngive en hel generation ud fra handlemønstre som kun kan findes ved 15% af de individer, der udgør generationen?

Problematisk at opbygge virksomhedens strategi omkring de digitale indfødte
Det er problematisk, at den selvsikkerhed påstandene fremstilles med, ikke stemmer overens med de empiriske beviser, da debatten også har gjort sit indtog på ledelsesniveauerne, som vi så det i Per Palmkvist Knudsens tilfælde. Som tidligere nævnt opfordrer Knudsen andre IT-chefer til at basere deres fremtidige IT strategi på de digitale indfødte. Dette betyder, at virksomhederne risikerer at fokusere deres fremtidige strategi på 15% IT progressive unge og ikke de 85% andre unge. Derudover er det ikke bevist, at disse unge faktisk evner, at tage deres revolutionerende nye
arbejdsmetoder med ind på arbejdspladsen. De kan således godt chatte, sms'e og være på facebook for at pleje deres sociale relationer som naturligvis er meget vigtige på dette tidspunkt i livet - fra 10 - 25 år. Men i hvor høj grad de tager denne ageren med ind på arbejdspladsen og universitetet er mere tvivlsomt. Personligt kan jeg huske flere indgroede handlingsmønstre osv. som var en del af vores ungdomskultur fra da jeg var 10 - 25 år som ikke umiddelbart 1 til 1 er taget med i mit senere arbejdsliv. Så spørgsmålet er i hvor høj grad vi overhovedet kan anvende denne gruppe af unge mennesker som ledetråd til vores strategier?

Nødvendigt med en mere kritisk tilgang til begrebet digitale indfødte
Ovenstående er et lille udpluk af de resultater, som vores studie har skabt. I den kommende tid vil I på denne blog se flere detaljer af studiet.

Du kan hjælpe os med, at gøre studiet endnu bedre. Det kan du gøre ved, at anvende 5 min. på dette spørgeskema der måler graden af digitale indfødte. Vi kvitterer for jeres tid med en blog, der behandler en digital indfødt (profil)på læserne af Computer World.

Derudover opfordrer vi jer til at deltage i debatten og give os et indblik i jeres refleksioner omkring de digitale indfødte.

Mener I at debatten omkring digitale indfødte er retvisende? Hvad er jeres erfaringer med nutidens unge? Passer de på de beskrivelser, som fremstilles af de digitale indfødte? Og hvilke problemstillinger står I overfor i forbindelse med de digitale indfødte?

For at besvare spørgeskemaet klik her

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...Computerworld
Advarer om phishing-angreb: Pas på hvis du modtager denne PDF
En phishing-mail med en vedhæftet PDF er i øjeblikket på spil. Phishing-angrebet forsøger at narre modtagerne til at udlevere login-oplysninger.
CIO
2017 bliver et år, som man kommer til at skrive om i historiebøgerne: Nu kommer skiftet fra digitalisering til digital økonomi
Klumme: "I Danmark vil vi nu se et fokusskifte i ledelsesdiskussionen - ikke til digitalisering eller teknologibegejstring og -skepsis men til håndtering af en datadrevet virkelighed. For chefen gælder det nu: Op på ølkassen eller ud ad vagten.
Comon
Undgå passwordet: Smart tilbehør til at låse og åbne din computer med Windows Hello
Windows Hello kan mere end blot låse din computer op med dit ansigt. Der findes en lang række muligheder af tilbehør, som kan være med til at sikre din computer mod indtrængere. Se fem af dem her.
Channelworld
Ny EG-direktør har en plan: Sådan skal EG vokse sig større og endnu mere profitabel
Interview: Mikkel Bardram er ny administrerende direktør i EG. Selvom EG nu har 2.000 ansatte og en omsætning på 1,8 milliarder kroner, er der potentiale for endnu mere, mener den nye direktør.
White paper
Tjekliste: 10 tegn på, at du har behov for at modernisere din Backup og Recovery løsning
Gennemgå denne tjekliste for at afgøre, om dit miljø har behov for en mere moderne tilgang til backup og recovery. Hvis ikke du kan tjekke nogen af disse af, kan det være tid til at revurdere din databeskyttelse strategi.